14 oktober 2013: verjaardagen


Gisteren een klein feestje gehad. Marieke wordt vandaag 18 en dat hebben we dit weekend gevierd.  Wat eten en drinken betreft was het sober, want zoals bij de meeste gezinnen is ook hier de broeksriem aangetrokken. Vrienden hadden wel lekkere notentaart meegebracht en mijn allereerste zelf gebrouwen bessenwijn viel goed mee. Toen de kinderen een jaar of tien waren heb ik ze beloofd om ze elk 200 euro te geven als ze op hun 18de verjaardag niet zouden roken. Met enige moeite is het me gelukt deze belofte voor Marieke na te komen.

Marieke  zal het geld goed kunnen gebruiken want ze is pas gestart met haar opleiding verpleging, en de voorbije twee jaren zijn de inschrijvingsgelden en kosten voor alle hogere studies flink gestegen. De overheid zit krap bij kas en de opgelegde maatregelen van het IMF en de Wereldbank raken ook het onderwijssysteem. Marieke had wel dromen om op kot te kunnen gaan en meer algemene studies te volgen (zoals rechten of politieke wetenschappen).  Maar in deze crisistijden met hoge werkloosheidscijfers is dit erg moeilijk. We gaan ervan dat de situatie binnen enkele jaren wel beter wordt, en dan kan ze wellicht nog andere studies aanvatten.

Het is vandaag ook een jaar geleden dat de gemeenteraads- verkiezingen plaats vonden. In Gent haalde de kartel lijst van Groen! en SP-a bijna 46% van de stemmen. Iedereen ging ervan uit dat er zij de kern van de coalitie zouden vormen, aangevuld met liberalen of Christen-Democraten. Maar toen kwam die onverwachte  wending. N-Va (23%) was erin geslaagd samen met alle andere partijen waaronder het Vlaams Belang én de afgescheurde  groep van het Vlaams Belang (de Belfort groep) een rechtse coalitie te vormen met een nipte meerderheid. Siegfried Bracke is nu de burgemeester. Er zijn al heel wat maatregelen genomen om het middenveld en alles wat progressief is af te bouwen.

Het ziet er echter naar uit dat dit een averechts effect heeft. Heel veel burgers zetten zich nu in om vluchtelingen op te vangen, zelfs al heeft het stadsbestuur dit verboden. Een deel van het afgedankte stadspersoneel doet nu actief aan buurtwerk en krijgt daarvoor regelmatig wat geld of voedsel toegestopt van bewoners. Verenigingen die hun subsidie kwijt zijn geraakt blijven verder werken, en gebruiken nu Torekens en andere lokale munten. Toen het nieuwe college besliste om de prijzen van de bibliotheek te verdubbelen kwam er een massale boycot. Twee weken lang bleven de bibliotheken zo goed als leeg, en niemand bracht nog uitgeleende werken terug. De druk – ook in de lokale media – was zo groot dat het college de beslissing ongedaan heeft gemaakt, met een volksfeest als resultaat.

Ondanks (of dankzij?) de harde tijden groeit er dus solidariteit en bewustzijn. De gesprekken op de bus of de markt gaan niet meer over de trouwjurk van een of andere prinses of de nieuwste applicatie van de Iphone. Het gaat weer over de samenleving waarin we zitten en de keuzes die we moeten maken. Beter laat dan nooit denk ik dan maar.

2 reacties op ‘14 oktober 2013: verjaardagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s