nostalgie


Beetje nostalgie hier vandaag. Ik heb net in de voortreffelijke Sint-Amandsbazar een tweedehands platenspeler op de kop getikt en ben nu aan het luisteren naar platen die ik wellicht al zo’n twintig jaar niet meer gehoord heb. Ik had de doos met platen bewaard, ondanks het feit dat bij de lancering van de CD men ons heeft wijsgemaakt dat platen helemaal zouden verdwijnen. Nog zo’n voorspelling die niet is uitgekomen.

Want als ik het juist voorheb zijn platen weer helemaal in en kan je weer overal platenspelers kopen. De muziek mét de krasjes klinkt toch anders dan bij de vlekkeloze uitvoeringen op CD. Een platenspeler is ook heel eenvoudige technologie in vergelijking met de lasertechniek die nodig is voor CD’s. Met de muziek komen meteen de beelden van de jonge jaren weer naar boven.

Ondertussen heb ik de eerste bos-aardbeitjes kunnen proeven en ziet de raamtuin er best goed uit. Alleen heb ik wat schrik van te veel zon, want tegen de avond zien een aantal van de plantjes er wat slonzig uit. Trouwens de warmte en droogte (alweer zo’n uitzonderlijk fenomeen) begint stilaan gevolgen te hebben. Positief is dat er erg veel hernieuwbare energie wordt opgewekt met zonnepanelen (en wind). Tegelijk zien we dat rivieren lager dan ooit staan, de toevoer van groenten is ontregeld (waardoor heel veel weggegooid moet worden), het risico’s op bosbranden en bermbranden toeneemt, het waterverbruik fors stijgt én om en of andere reden vinden vele mensen het dan nodig vinden om de auto naar zee te rijden.

Een paar warme en droge weken lijken niet zo erg, en ik kan ook genieten van lopen en fietsen in de zon. Toch zijn er tekenen dat dit soort uitzonderlijke omstandigheden steeds normaler worden en dat de risico’s op problemen toenemen. Dat mijn regentonnen bijna leeg zijn is nog niet zo erg, maar als dit nog een tijdje doorgaat (de zomer moet nog beginnen) dan zou het wel kunnen dat ons systeem dit niet meer kan opvangen. Misschien beter nog een beetje wachten om water uit te voeren naar Quatar…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s