boek van de week


Vorige week zag ik in de bibliotheek het laatste boek van Naomi Klein ‘De shock doctrine’. Het is een serieuze klepper met meer dan 600 pagina’s. Ik dacht dat ik daar de tijd niet zou voor vinden, maar sinds ik gestart ben met lezen wil ik er elk vrij moment in verder gaan.

Dit is werkelijk een bijzonder verhelderend boek. Het verklaart haarfijn en met overvloedig bewijsmateriaal hoe de wereld sinds de tweede wereldoorlog is geëvolueerd. Het basisidee van het boek is dat om een aantal neoliberale recepten toe te passen een crisis nodig is. De neoliberale recepten zijn die van Milton Friedman (de Chicago school) en komen neer op drie zaken: zoveel mogelijk privatiseren, afbouwen van sociale voorziening en deregulering.

Volgens Friedman (die ondertussen overleden is) en zijn aanhangers is elke vorm van staatsbemoeienis verwerpelijk en moet je bedrijven zonder belemmeringen hun gang laten gaan. Omdat zo’n maatregelen meestal niet worden ingevoerd door democratisch verkozen regeringen kan dit enkel als er zich een crisis voordoet.

In heb boek zien we hoe deze doctrine veelvuldig is toegepast in Latijns Amerika, maar ook na 9-11, grote natuurrampen zoals Katharina. Dergelijke momenten van shock zijn de ideale kans om een aantal van dat soort maatregelen in te voeren. De gevolgen van de maatregelen zijn steeds dezelfde: het aantal armen neemt toe, de middenklasse krijgt het steeds moeilijker en een kleine groep mensen wordt bijzonder rijk op korte tijd. Er is meestal wel een flinke economische groei, maar de opbrengsten zijn zeer ongelijk verdeeld.

Mijn verbazing was dan ook groot toen ik gisteren op de radio Leterme hoorde. Het ging over de Europese top van deze week en het punt ‘Japan’. Zo sprak Leterme zijn medeleven uit voor het arme Japanse volk en natuurlijk zal Europa ze een handje helpen, maar er is ook een voorwaarde! Japan moet wel zijn grenzen openstellen en alle beperkingen op import laten vallen. Toch wel opmerkelijk, want de ramp die in Japan heeft plaatsgevonden (en nog bezig is) heet daar niks mee te maken. Maar nu het land in crisis zit is dit toch wel het moment om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat Belgische baggeraars daar contracten kunnen binnenhalen.

Het lijkt misschien onschuldig maar lees aub het boek van Naomi Klein, bekijk haar filmpje hieronder. Je zal op een heel andere manier naar het verhaal van economen en politici luisteren…

9 reacties op ‘boek van de week

 1. Ik heb het boek een paar jaar geleden gelezen en was zelf ook “geshockeerd” door de gruwelijke realiteit die erin beschreven staat. Sindsdien zie ik inderdaad hoe crisis na crisis wordt “georganiseerd” om dereguleringen en privatiseringen door te voeren. Soms had ik het liever allemaal niet geweten…..

  Like

 2. helaas, dit is zo.

  alles, maar dan ook alles, (gezondheidszorg, economisch systeem, arbeidsverhoudingen, onderwijs, religie enz enz enz) is erop gericht de grote
  massa mensen net zo zwak/sterk te houden dat ze
  maximaal economisch opleveren voor de
  machthebbers, een kleine elite, op deze aarde.

  er is geen beleid en er zijn geen leiders die werk
  maken van een gezonde, vredige planeet, welzijn en
  levensvreugde voor alle burgers en men zorgt niet
  voor de ontwikkeling van gezonde, krachtige,
  bewuste individuen die sterk en volwassen in het
  leven kunnen staan en zouden kunnen participeren
  aan een echte democratie.

  de economische crisis is een geënsceneerd verhaal
  door een kleine groep superrijken om dubbelop aan de kassa te passeren en nogmaals de massa uit te
  zuigen.

  erg, ja! afschuwwekkend, ja!
  maar…
  we moeten enkel naar onszelf kijken.
  het is aan ons om er niet in mee te gaan.
  het is aan elk van ons om in eigen gedrag
  verandering te brengen.
  be the change you want to see!
  iedereen kan in zijn eigen leven een verschil maken,
  al is het maar door te starten met iets heel kleins.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s