Het ministerie van Ideeën


Voila, dit is dus de naam van het nieuwe initiatief waarover ik de voorbije dagen al iets heb geschreven. Vandaag staat er in de weekend-Knack een eerste artikeltje over en daarmee is duidelijk waar ik de voorbije maanden (o.a.) mee bezig ben geweest.

Wat we dus willen doen is krachten bundelen, nieuwe verhalen vertellen, inspiratie verzamelen en doorgeven en experimenten opzetten.  Het Ministerie vormt een samenwerkingsverband tussen een groep mensen is dus geen nieuwe koepel of lobbygroep of organisatie. We geloven dat er al veel boeiende zaken gebeuren en dat het belangrijk is ze te verbinden en te versterken.

Het Ministerie wil zoeken naar manieren om de paradigma shift (zie onder andere het filmpje op de post van gisteren) te ondersteunen en  te versnellen. Want over één ding is zowat iedereen het eens: business as usual is geen optie. Daarvoor zijn de uitdagingen te groot en is er te weinig tijd voorhanden. Toch lijkt er weinig ruimte voor unusal business. In het publiek debat is vooral plaats voor de klassieke oplossingen die gericht zijn groei en concurrentie, op meer van hetzelfde. Die antwoorden willen we in vraag stellen, en hier en al hier een daar iets laten zien van de bestaande alternatieven. Wij hebben de antwoorden niet, maar willen er samen met zoveel mogelijk mensen naar op zoek gaan.

Voor alle duidelijkheid, het Ministerie is nog volop in oprichting. Op 5 en 6 februari zetten we een volgende stap met een uitgebreide stand op de Ecopop beurs in Kortrijk. Dan zullen ook de eerste initiatieven van het ministerie starten. Op de voorlopige site kan je ook ons mailadres vinden.  Wie op een of andere manier wil meehelpen kan zich zoaanmelden. Zie ook www.ministerievanideeen.be

14 reacties op ‘Het ministerie van Ideeën

 1. Ik was zo benieuwd dat ik heb zitten wachten op je post 😀 Het spreekt mij énorm aan en ik kijk uit naar de initiatieven. Prachtig logo trouwens!

  Like

 2. Proficiat! Hopelijk brengt een dynamiek teweeg bij net die groepen die daar nog niet aan toe zijn. Ik heb begrepen dat jij ook met het middenveld een weg zult afleggen. Past de werking van het ministerie daar in?
  In ieder geval ligt het ook in het verlengde van het werk van Peter Tom Jones, maar dan eerder proces gericht. En daar ben je goed in, hé.
  Toch heb ik een bedenking: ligt het concept niet heel erg in het verlengde van pakweg Flanders DC, TED.com en nog wat sites en initiatieven die ideeën generen? De valkuil daarbij is dat dit toch niet mainstream wordt, noch veel of grote veranderingen teweeg brengt op het niveau van ‘regimes en systemen’. Misschien eens uitleggen waar je effecten verwacht?

  Like

 3. Beste Lowimpactman,

  Telkens ik het woord ministerie lees, bekruipt mij een slecht gevoel. Als bekend werd gemaakt dat Vlaanderen in 2009 2x zoveel bomen hakte als er werden aangeplant, dan werd ik eventjes niet goed.
  MOOI LOGO, DAT BOOMPJE

  Mijn mantra: plant een boompje en schep een wereld.

  Ik blijf ervan overtuigd dat de kracht zal komen uit het onderwijs (bewustwordingmomenten tijdens de dag : welke impact hebben onze handelingen of een lesuurtje ecologie).

  Groeten,
  Danny

  Like

 4. Hallo
  In oktober 2011 doen wij – de sociale economie-initiatieven Kortrijk – mee aan de open bedrijvendagen. Duurzaamheid (onze dada) staat als thema voorop. Ik heb jullie Ministerie van ideeën gezien op Ecopop en ik vond dit een fantastisch initiatief. Ik zou graag iets met jullie op onze site organiseren. Kunnen we eens van gedachten wisselen? Staan jullie ervoor open? Wat zijn de mogelijkheden? En vooral, wie moet ik contacteren?

  Like

 5. Hallo, een vijftigtal Europese burgers startte onlangs het initiatief op rond het Onvoorwaardelijk BasisInkomen (OBI) binnen het ECI kader (European Citizens Initiative) Als vertegenwoordigster van de Belgische groep roep ik iedereen op die dit initiatief wil steunen naar ons pas opgerichte Belgische netwerk http://www.basicincomebelgium.be te gaan kijken om zich in te schrijven en deel te nemen aan de grote lanceringsvergadering op 27 juni 2012!!!! Mogen we ook vragen aan het Ministerie van goede en nieuwe ideëen om het goede nieuws verder te verspreiden. We hebben jullie steun nodig!
  Christina

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s