nog een klein stapje


Alles kan beter, en zeker als het over ecologisch leven en energiesparen gaat is het nooit gedaan. Ik heb hier al eerder gesproken over mijn ‘winterverblijf’ en de installatie van de pelletkachel.

Een hele verbetering, maar er was nog iets wat beter kon. Er zitten namelijk een aantal ramen in het winterverblijf, en die bestaan nog uit enkel glas! Aangezien de huisbaas het vervangen van de ramen niet ziet zitten heb ik dus zelf voor hoogrendements voorzetramen gezorgd. Ik heb de nodige stukken zorgvuldig opgemeten en besteld bij een glazenmaker. Vorige week kon ik het glas ophalen (ja, ik heb even een auto geleend en daarmee 6 kilometer gereden). Sinds enkele dagen heb ik de stukken dubbelglas nu voor de oude ramen gezet en met siliconen luchtdicht vastgemaakt. (ja, siliconen is misschien niet het meest milieuvriendelijke materiaal…)

Op de foto is het misschien niet zo duidelijk. Maar deze ingreep zal toch wel weer enkele procenten warmteverlies minder betekenen. Nu is het zwakste punt wellicht de metalen plaat waar de kachelpijp doorgaat.

Bij de opnames van het programma in 2008 zijn met een warmtecamera beelden gemaakt van de gevels van de woning. Het zou interessant zijn om dit nog eens te doen om het effect  van de isolatiewerken te kunnen inschatten. Wie thuis zo’n ding heeft liggen is altijd welkom :-).

Nu dat in orde is kan ik mij het hoofd gaan breken over de volgende actie die ik nog zou kunnen ondernemen…

9 reacties op ‘nog een klein stapje

 1. Die metalen plaat zou wel eens een koudebrug kunnen zijn, zelfs met de warmte van de schouw er rond. Is de aansluiting met de voorzetramen luchtdicht? (zodat de tussenlucht zo stistaand mogelijk is).
  Binnenin kan een overgang maken. Een veelgebruikt materiaal om schouwen te isoleren is zo van die korreltjes voor cactuspotten (ik ben even de naam kwijt). Als je het kader met die schuine kanten kunt van een membraam voorzien, dan kunnen die korrels daar in, denk ik… Dat zou dan mijn experiment zijn…
  gr
  Lucie

  Like

 2. Je kunt ook werken met isolatiemateriaal dat hittebestendig is. Waarom niet bijvoorbeeld de plaat maken als twee platen achtereen met een luchtspouw ertussen. En deze spouw kan je dan vullen met Ytong-blokken of zelfs glaswol (zal niet branden). Ik heb de temperaturen gemeten aan de uitlaat van onze pelletkachel, en die kwamen nooit boven de 115°C (en aangezien je eigenlijk dezelfde kachel hebt als wij, ga ik ervan uit dat dit uitlaattemperaturen zeker niet veel hoger zullen zijn). Van zulke temperaturen zal glaswol zeker geen last hebben. Arjex-korrels (zoals eerder gesuggereerd isoleren wel, maar minerale wol is toch echt wel beter!

  Er zijn trouwens speciale isolatiematerialen om zulke uitlaten af te werken. Kijk maar eens op de volgende pagina: http://www.isover.nl/uprotect/

  Like

 3. Beste Low Impact Man,

  Het is inderdaad een beetje te vrezen dat je een koudebrug hebt gecreëerd.
  Interessante info hierover vind je op
  http://www.milieuadvieswinkel.be/downloads/downloads/Koudebruggen.pdf

  Condens- en schimmelvorming begint al op te treden als de oppervlaktetemperatuur van glas beneden 12 °C daalt.
  Koudebruggen zijn een doorn in het oog van lage energie- of passiefwoningen.
  Warmte wordt overgedragen door geleiding. Dit werd grondig bestudeerd door Jean-Baptiste Joseph Fourier. De Fransen mogen nu toch terecht een beetje chauvinist zijn 🙂

  Perliet en vermiculiet zijn 2 natuurlijke grondstoffen (de eerste is vulkanisch, de tweede is een mica-achtige delfstof) die zich uitstekend lenen om te isoleren, ook akoestisch. Ze moeten eerst verwarmd worden tot 900°C vooraleer ze hun uitstekende eigenschappen verkrijgen. ONBRANDBAAR en de duurzaamheid is onbeperkt.

  Op http://www.vibe.be zal elke rechtgeaarde ecoloog het neusje van de zalm vinden inzake deze materie. VIBE = Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen
  Ecologisch bouwen, wonen én leven is immers de toekomst.

  Tenslotte een voorbeeld van regelrechte verspilling. Dit kan écht tellen.
  Laatst protesteerde het Gents Milieufront tegen winkels die letterlijk opendeurdag houden tijdens koude winterse dagen. WINKELDEUREN BLIJVEN OPEN TIJDENS VRIESKOU http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/journaal/2.13431/1.920086
  Een openstaande winkeldeur = het verbruik van 4 gezinnen gedurende een heel jaar. FRAPPANT!

  Opwarmende groeten.

  Like

 4. lijken nogal kleine ruitjes …
  blijkbaar zijn gewone aluminium afstandhouders zo funest voor de feestvreugde dat een superisolerend glas kleiner dan 0.5m² evengoed enkel glas kan zijn door de koude bruggen van de afstandhouder …
  er bestaan isolerende afstandhouders die dit euvel verhelpen

  Like

 5. een vraagje.
  . Ons huis is nu 30 jaar en willen ander ramen plaatsen. Komt de regering (of hoe moet ik t zeggen?) erin tussen als we speciale ramen -)ecologische ramen plaatsen. Heb ervan gehoord, ze moeten naar t schijnt aan de binnenkant ook warm aanvoelen……
  die wij hebben voelen koud aan.

  Like

  1. Eandis geeft een premie van 10 euro/m² voor hoogrendementsbeglazing met een U-waarde niet groter dan 1,3 W/m²K. Zie http://www.eandis.be/eandis/klant/k_overzicht_premies_H.htm

   Daarnaast geeft de plaatsing van hoogrendementsglas ook een fiscaal voordeel, en misschien kan je ook genieten van de renovatiepremie of de verbeterings- en aanpassingspremie (met een inkomensgrens). Allemaal na te lezen op http://www.energiesparen.be – subsidies – categorie glas.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s