met Kobe onder douche?


Gisteren een bezoekje gekregen van Kobe Ilsen, de man die in Volt steeds de leuke testjes mag doen (en ook het voortreffelijke programma ‘Iedereen Eco’ presenteerde’).

Hij is langs gekomen om even te praten over de douchekwestie. Want ja, Vlamingen staan steeds meer onder de douche én steeds langer. Als ik in scholen komen vraag ik het vaak. En dan blijkt dat toch een kwart of meer van de leerlingen dagelijks 15 minuten onder de douche staat. Ongeveer 5% zelfs langer dan een half uur.

De impact van de douche is afhankelijk van de hoeveelheid water en de manier waarop het verwarmt wordt. Ik heb wat rekenwerk gedaan en kom tot volgende conclusies (tussen haakjes steeds de prijs voor water en energie samen):

Ik ben vertrokken van volgende veronderstellingen:

 • een liter water opwarmen tot 40 graden vraagt 0,05 kWh energie
 • een kWh elektriciteit kost 0,17 euro
 • een kWh gas kost 0,07 euro
 • drinkwater kost 0,0035 euro per liter

Hier en daar zal wel een variatie in prijzen zitten (ik heb ook geen rekening gehouden met de mogelijkheden van een zonnecollector). Maar de conclusie zal wel kloppen, mijn methode, de onvolprezen ‘voetbalkleedkamermethode’ is zonder discussie de zuinigste wat milieu en kostprijs betreft. Een douche van 20 minuten kost in het duurste geval 2 euro, in het goedkoopste nog steeds 0,8 euro.  De methode die ik met Kobe heb uitgetest kost 0,02 euro…

Het was een redelijk hachelijke onderneming om met zijn tweetjes in de kleine badkamer te testen of het mogelijk is je goed te wassen met 3 liter water. Vervolg op het scherm volgende woensdag in Volt. (kwart voor negen, één)

Hier ziet u alvast een testje van Kobe met ‘zuinige’ auto’s.

8 reacties op ‘met Kobe onder douche?

 1. Toch even relativeren …

  Er is geen enkele valabele reden om 10 minuten onder de douche te staan! Ik vraag me af wat je daar dan eigenlijk staat te doen … filosoferen? Dat kan je beter op een ander moment in je zetel doen …

  Wij verbruiken per douchebeurt 20 liter water, meer dan voldoende om je af te spoelen, je haar te wassen en je lichaam in te zepen en nogmaals af te spoelen.

  Aan een kostprijs van 7 eurocent lijkt me dat toch wel heel wat comfortabeler dan een wasteiltje …

  Als het dan toch zo milieuvriendelijk moet zijn is het misschien interessanter om de wasbeurt gewoon over te slaan!

  Like

  1. Een valabele reden? Ik douche zelden lang, maar ik kan erg genieten van het douchen (het is veel ontspannender dan op een zetel liggen). Als ik niet zou kijken naar waterverbruik zou ik makkelijk een half uur aan een stuk douchen.
   En reken er maar op dat er ook mensen zijn die zich scheren, hun tanden poetsen, … tijdens de douche. Dus 10 minuten zal voor velen helemaal niet zo veel zijn.

   Het klopt natuurlijk wel dat je op veel minder tijd ook kan douchen en dat 20 liter dan kan volstaan. Ik douche ook op dit manier maar de realiteit is natuurlijk dat 20 liter nog steeds veel meer is dan 3 liter. (Met drie liter komt men waarschijnlijk ook niet toe als men b.v lang haar moet wassen.)

   Like

 2. Om zoals Steven telkens een emmer regenwater naar de badkamer te slepen, dàt is me door m’n rugproblemen onmogelijk. Maar in zijn navolging gebruik ik voor mijn ochtendwasje een viertal liter koud (leiding)water en dit zonder bijkomende verwarming in de badkamer. Ik gebruik een stuk harde Sunlightzeep, die al zó lang bestaat: mijn (West-Vlaamse) oma zaliger benoemde die zeep met ‘sunlicht’ want de Engelse uitspraak was haar onbekend. En wat de tijden doorstaat, is meestal van oerdegelijke kwaliteit én duurzaamheid.
  Zo word je snel wakker, dat kan ik je verzekeren! Ik doop het de ‘paracommandomethode’ want die geharde gasten zullen het te velde uiteraard zonder veel comfort moeten stellen.
  Kostprijs ca. € 0,01 per ‘kattenwasje’. Om me af te drogen gebruik ik mijn telkens weer uitgeknepen washandje, lichaamswarmte doet de rest terwijl ik me scheer. Dan hoef ik ook geen handdoek te drogen hangen, noch te wassen, kàn het nog milieuvriendelijker? Als aftershave gebruik ik – je raad het al- een plensje koud leidingwater, niks werkt beter om dat licht brandend gevoel na het scheren weg te spoelen.
  Helaas (tja) volgen mijn gezinsleden deze extreme methode niet, niettegenstaande een oud Chinees spreekwoord wel zal luiden dat het goede voorbeeld sticht 😉
  In elk geval ben ik door het aanwenden van deze methode nu al jaren immuun voor verkoudheden en al zó gehard dat ik mijn haar regelmatig was onder de koude douchekraan, niet met milieuonvriendelijke shampoo maar met diezelfde voornoemde oerzeep.
  Tip: dit laatste begin je best in de zomermaanden, zodat je je geleidelijk aan het kouder wordend water kan aanpassen.

  Like

 3. een douche warmtewisselaar recupereerd 50% van de energie om het water op te warmen en is 6x goedkoper dan een zonneboilersysteem dat ook 50% van je sanitair warm water verschaft.
  .
  waarom is zo’n goedkoper systeem dan niet gesubsidieerd/aangemoedigd ?
  (zeker slecht voor de groene-zonneboiler-economie ?)
  .

  Like

 4. Low Impact Man, ik kan uw visie alleen maar volgen.

  U heeft daar een belangrijk punt neergezet. Ik heb ’t zelf ook eens berekend, en het klopt.

  Ben ik blij dat ik ’t nooit een gewoonte heb gemaakt om meer dan 1 keer per week in bad of onder de douche te gaan.

  En dat ik me elke dag met een washandje en wat water was. Niet met een teiltje, maar in de wastafel. Mijn badkamer is trouwens aangesloten op regenwater, dus hoef ik niet te zeulen.

  De investering in een (moderne) badkamer wordt overigens ook nergens vernoemd, ik vermoed dat dit wel het meeste kost (qua afschrijving).

  Bedankt voor deze bijdrage..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s