goed nieuws (een beetje toch)


Wat hoor ik net op de radio. Tegen 2020 zullen eigenaars van huizen hun dak moeten isoleren, anders mogen ze het huis niet meer verhuren. Een beslissing van de Vlaams minister voor energie en wonen Freya Van Den Bossche. Het maakt in elk geval dat mijn huisbaas ten laatste in 2020 het dak moet laten isoleren. Het is natuurlijk wel een beetje laat, en je vraagt je af waarom het niet wat sneller zou kunnen. In vijf jaar tijd zou dit toch ook mogelijk moeten zijn? En het kan ook nog voor flink wat tewerkstelling zorgen. Maar goed, laat ik dit toch maar als een positieve stap beschouwen, blijkbaar kan er af en toe toch iets bewegen op politiek vlak.

Goed nieuws ook gisteren bij de afronding van zes maanden klimaatbudget. In februari heb ik hier al wat geschreven over dit project. Het komt er op neer dat een groep gezinnen maandelijks een aantal gegevens moet doorgeven voor voeding, energie en mobiliteit. Op basis hiervan is dan een berekening gemaakt van hun CO2 uitstoot en  wordt dit vergeleken met een CO2budget. Dit budget is opgemaakt op basis van een nulmeting van alle gezinnen. De bedoeling is dat deze mensen 5% minder gebruiken dan vorig jaar. Is misschien niet zo spectaculair, maar omdat deze gezinnen al een flink pak onder het gemiddelde zitten toch niet altijd makkelijk om te realiseren.

Uit het onderzoek en de evaluatie van zes maanden komen toch een aantal interessante zaken. Door te leven met dit klimaatbudget is bij veel gezinnen gekozen om een aantal dingen anders te doen. Zo hebben meerdere mensen beslist om een geplande vliegtuigreis te schrappen. Anderen hebben gekozen om een auto weg te doen, of veel minder vlees te gaan eten. Bij de meeste deelnemers bleek ook dat er nu veel meer gelet wordt op de herkomst van voedsel, precies om de klimaatimpact te verkleinen. Kortom zo’n model zou wel eens kunnen werken.

We zullen natuurlijk nog wel wat meer politieke moed nodig hebben om zoiets te veralgemenen. Vastleggen hoeveel mensen mogen uitstoten is wellicht geen populaire maatregelen (hoewel het al toegepast wordt voor grote bedrijven), maar misschien de enige manier om op een eerlijke manier onze impact te beperken?

Tussen haakjes, het is erg spannend in de strijd voor beste klimaatprogramma. Low Impact Man is in een nek aan nek race gewikkeld met een programma van Phoenix Satelite television. Stemmen kan nog altijd via deze link. (je moet eerst wel registeren en krijgt dan een ingewikkelde code om mee te stemmen).

En  nu vertrek ik naar Amsterdam voor de volgende lezing…

4 reacties op ‘goed nieuws (een beetje toch)

 1. Twee opmerkingen:

  Het is inderdaad vrij laat dat men de verhuurders verplicht om daken te isoleren. Voor ons was dat een normale reflex. Maar het kan natuurlijk ook ervoor zorgen dat de huurprijzen zullen stijgen, want ik kan me inbeelden dat er heel wat verhuurders netto evenveel willen overhouden. Als men een wet maakt, dan moet men goed in het oog houden dat de huurder hier niet de dupe van wordt.

  Wat het CO2-budget betreft. Dit kan volgens mij nu al perfect via ons economische model. We moeten gewoon leren om de reële kosten te verhalen. Maakt een kiwi een vliegruis om bij ons thuis te komen, dan moet die kiwi heel duur zijn. En is een auto een energieverslinder, dan moet die auto veel kosten aan belastingen enz. Dure brandstof kan ook die doelstelling helpen. Vliegreizen beperken doen we ook door brandstoftoeslag te vragen. enz
  Iets nieuw uitvinden hoeft volgens mij niet, maar wel verbeteren en de hiaten uit het huidige systeem halen.

  Like

 2. Toen ik de reactie van de verhuurders hoorde op de radio had ik direct de volgende bedenking.

  Ze willen de brutto kostprijs van de isolatiewerken recupereren via de huurprijs (liefst binnen de 5 jaar vermoed ik). De huur willen ze dus een stuk opslaan.
  En dan gaan ze het belastingsvoordeel nog eens helemaal in hun zak steken. Na een jaar of 5 is hun inverstering terugbetaald via de huur, hebben ze een dikke cheque gekregen van de belastingen. En blijft die huur zo hoog!

  Nu, volgens mij mogen ze niet zomaar de huur opslaan binnen hetzelfde contract, daar zijn regels voor. Maar ik moet bekennen dat ik er de finesses niet van ken.

  Verder vraag ik me af of er ook minimale vereisten zijn, hoeveel moeten ze isoleren om te voldoen aan de vereisten? is 2 cm rotswol voldoende? Of misschien een tweetal blaadjes krantenpapier?

  Maar ik vind het zeker een goed initiatief

  Like

 3. You can also logon to vote for Low Impact Man as “Best Coverage of Climate Change” using your Facebook login which avoids having the long password to register on the AIB site. Low Impact Man is still fighting for the number one position.

  Any difficulties in logging on, please let me know

  Like

 4. Ik ben het eens met Wonko. Daarnaast kan je nog stellen dat de (verkoop)waarde van het huis zal stijgen. En een dak isoleren is nu ook weer niet de allergrootste kost denk ik dan, zeker gezien de ondersteuning via subsidies. De huurprijzen opslaan zou ridicuul zijn. Toch?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s