terug thuis (en op TV)


Zo, gisterenavond laat zijn we terug thuis gekomen na onze fijne reis in Engeland. Net op tijd blijkbaar, want bij aankomst wist mijn moeder me te melden dat de Low Impact Man vanavond op TV komt. In de reeks ‘de aarde vanuit de hemel’ op één gaat het vanavond over leven met minder olie, en komt er een stukje in over mijn levensstijl. Het is opgenomen in april vorig jaar, maar toch wel een correcte weergave van wat ik doe. Los van mijn kleine bijdrage zijn de programma’s van Yann Arthus Bertrand zeker de moeite om te bekijken! (20 uur op één)

Om eerst nog even te reageren op de opmerking van Thierry, de berichten van de voorbije dagen had ik al op voorhand gemaakt (dit is het handige aan zo’n blog), dus de voorbije week heb ik inderdaad volop genoten van de vakantie met mijn zoon, zonder me zorgen te maken over mail, facebook, blogs of wat dan ook…

Eerst iets over de ecologische impact van de reis. We zijn dus meegevaren met de ferry (vol auto’s en vrachtwagens). Met een zeilschip zou wel ecologischer geweest zijn, maar voorlopig zijn die niet voorhanden voor het grote publiek. Vanuit Oostende heb ik de auto meegenomen van mijn moeder en in totaal 796 kilometer gereden met 37,13 liter diesel. Een redelijk zuinige auto met een verbruik van 4,66 liter, maar wel goed voor een uitstoot van 108,8 kg die ik op mijn rekening moet zetten. Het zou moeilijk geweest zijn dezelfde reis te maken met openbaar vervoer en met de fiets én Adam zou ik het nooit durven. Er zijn nauwelijks fietspaden en auto’s rijden er vervaarlijk snel op kleine bochtige wegen. Het viel ons trouwens op dat er heel weinig fietsers waren, behalve af en toe enkele zeldzame toeristen.

De streek van Wiltshire in Zuid-West Engeland bevat in elk geval heel wat natuurschoon aangevuld met historische en mythische elementen. Naast Stonehenge (wat ondanks de toeristische uitbating toch indrukwekkend blijft) zijn er een hele reeks eeuwenoude ‘white horses’ en andere afbeeldingen in wanden van heuvels te zien. Er zijn de steenformaties zoals in Avebury en Stonehenge, de oude grafheuvels die je her en der kan zien, en natuurlijk ook de graancircels.

Mocht iemand onomstotelijk kunnen bewijzen dat ze allemaal door mensen zijn gemaakt zou ik vol bewondering staan voor de patronen en technieken die worden gebruikt. Mocht echter aangetoond worden dat ze niet door mensen zijn gemaakt maar door andere fenomenen kunnen verklaard worden zou ik ook niet verbaasd zijn. Het is in elk geval een opwindend gevoel om zo’n graancircel te kunnen spotten (wij hebben er drie gezien), en er dan in rond te lopen of even te gaan zitten in het midden.  Daar even te mijmeren over het idee dat we misschien niet het enige intelligente (nuja…) wezen zijn in het universum kan nooit geen kwaad.

De volgende dagen schrijf ik nog wel wat meer onze wedervaren (Adam heeft heel veel foto’s gemaakt). Nu is het tijd om naar de boerenmarkt te gaan.

10 reacties op ‘terug thuis (en op TV)

 1. Zouden de graancirkels niet kunnen ontstaan
  door de energieën van de Aarde zelf?
  Ik moet hierbij denken aan de schitterende vormen van bijvoorbeeld kristallen…..

  Prachtig die (pre)historische restanten in Zuid Engeland,
  ik ken ze ook 🙂

  Like

 2. De wetenschap leert ons dat de meeste eenvoudige methode om iets te bekomen vaak de ware oorzaak is…

  Opwarming van de aarde. Menselijke activiteit is veel eenvoudiger te verklaren dan cycli zoeken in de activiteit van de zon om dan trachten de problemen aan de kaak te stellen.

  Graancirkels maken met een plank en een touw is gewoon logischer en eenvoudiger dan magische vormen van energie waar het bestaan nog moet van worden vastgesteld. En waarom in de UK? Omdat ze daar gek zijn van allerlei theorieën. Je moest eens weten hoeveel er ginder zonder blikken of blozen vertellen dat ze een thuisgeest hebbeN. Fantasie en Harry Potter komt ook niet voor niets van ginder.

  Like

  1. Ik kan me je scepsis heel goed voorstellen, temeer daar ik zelf ook niet weet hoe die graancirkels gemaakt worden.

   Maar wat ik wel weet is dit :
   A – Er zijn nooit mensen betrapt die graan cirkels maken, zowel overdag niet als ’s nachts
   B – De boeren en de politie zouden er heel wat voor geven om deze mensen te betrappen die immers bezit van de boer stuk maken… niemand tot nu toe betrapt. Graancirkels komen al meer dan 10 jaar daar voor
   C – Al jarenlang zijn er daarom massa’s mensen in die streek die vaak nachten doorwaken. En dan beneden hun in de ochtend een graancirkel zien zonder iets gemerkt te hebben.
   D – De graancirkels zijn veel complexer en nauwkeuriger dan deze mannen laten zien. Heel bijzonder is dat geen enkele stengel kapot gaat. Ik durf te wedden bij deze methode wel.

   Ik ben wetenschappelijk en die leert ons allereerst om kritisch te blijven, om te durven twijfelen als iets niet overeenkomt met je waarnemingen of proeven. Vandaar dus mijn twijfels op basis van eenvoudige en plausibele waarnemingen.

   Like

   1. Hoe kom je er bij dat er nog nooit mensen ‘betrapt’ zijn op het maken van een graancirkel?

    http://www.wikihow.com/Make-a-Crop-Circle

    http://science.howstuffworks.com/science-vs-myth/unexplained-phenomena/crop-circle5.htm

    http://science.howstuffworks.com/science-vs-myth/unexplained-phenomena/crop-circle4.htm

    Ik durf niet te beweren dat er mogelijk geen andere verklaringen zijn voor bepaalde graancirkels (maar in ieder geval geen buitenaardse wezens), maar de suggestie dat graancirkels sowieso niet door mensen gemaakt zijn/kunnen gemaakt worden getuigd van een zeer gebrekkige kennis over dit fenomeen.

    Like

   2. Omdat ik geen knop heb om te reageren op Renaat, hierbij op deze manier :
    1 – Jouw sites geven geen bewijzen. Uitleggen dat je een cirkel kunt maken met het houtje-plank-verhaal is uiteraard geen bewijs dat al die cirkels ook zo gemaakt zijn
    2 – Integendeel, met het planke-verjhaal kunnen alleen maar simpele, grove cirkelpatronen gemaakt worden. De patronen die echter al jarenlang gefotografeert worden, zijn vele malen verfijnder – kijk er maar eens goed naar
    3 – Als er mensen betrapt zouden zijn door politie, boeren of journalisten, had dit heel zeker het nieuws gehaald. Je vind er niet één.
    4 – Waarom? Wie doet er dan zoveel moeite ? Al meer dan 20 jaar. Zonder handtekening. Zonder persbericht. Zonder dat ze geld verdienen ermee. Waarom?

    Like

 3. @Groenhuis
  Ik weet dat mensen ook patronen in het graan maken.
  Zou dat het geval zijn bij alle graancirkels?

  Natuurlijk is er veel corruptie en fake onder de mensen, maar om nu alles over één kam te scheren 😉

  Like

 4. @Marie-Bernadette

  Als we in magie moeten geloven, dan moeten we dringend bidden om het klimaatprobleem op te lossen. Maar gaat dat zoden aan de dijk brengen?
  Het bestaan van goden, magie en andere was in het verleden vooral zoeken naar een verklaring voor dingen die men toen nog niet kon verklaren. God deed vroeger de hemelsluizen open, nu weten we dat de wolken ontstaan door de verdamping van zeewater ten gevolge van de zon etc.

  Tja, mijn kinderen geloven ook nog in Sinterklaas, maar eens ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt en voldoende kennis hebben vergaard, zullen ze zelf ontdekken hoe de mijter aan de steel zit.

  Like

 5. jammer, de geloofwaardigheid en het imago van deze blog heeft plots een zware deuk gekregen met deze discussie over marsmannetjes en aardenergie.
  laat het ons aub bij wetenschappelijk bewezen klimaatsopwarming houden, en opgebruikte natuurlijke grondstoffen, en sociaal-ecologische problematiek, en …

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s