Prijsje!


Op de TGV richting Gent net een leuk berichtje gekregen. Het programma ‘Low Impact Man’ heeft op een World Media Festival 2 prijzen gewonnen. De gouden prijs in de categorie ‘reallity’ en de  Grand Award in de categorie ‘entertainement’.

Dit is vooral een compliment voor productiehuis ‘de Mensen’ die de driedelige reeks heeft gemaakt.  Het was van bij de start de uitdaging om een aantrekkelijk programma te maken over wat doorgaans als saaie materie wordt gezien: ecologisch leven.  Deze prijs bewijst in elk geval dat ze daarin zijn geslaagd. Hoewel ik zelf maar voor 80% tevreden ben over zowel de manier waarop als het eindresultaat heeft het programma een belangrijke bijdrage geleverd aan de algemene bekendheid van het Low Impact project.

Ik moet zeggen dat de opnames wel wat inspanningen hebben gekost en een flinke impact hadden op ons gezinsleven. Ruim dertig dagen vrijwilligerswerk voor televisie is ook niet mis (de eerlijkheid gebied me te zeggen dat we  enkele keren mee een hapje zijn gaan eten op kosten van de productie). Vooral Adam en Marieke hebben wellicht voor de rest van hun leven genoeg televisiecamera’s gezien. Zelf heb ik dank zij dit programma heel wat camera-ervaring opgedaan. Kan misschien nog van pas komen.

Conclusie:  ik kan alleen maar dankbaar zijn voor de vele kansen die ik sinds de start van dit project twee jaar geleden heb gekregen. Dit bevestigt ook mijn aanvoelen dat als je helemaal gaat voor wat je echt het liefste wil doen, dit het beste is voor jezelf en de samenleving.

Laat ik maar hopen  het winnen van deze prijzen een voorbode is van wat er op 13 juni staat te gebeuren…

4 reacties op ‘Prijsje!

 1. Er zijn nog steeds veel mensen die inspiratie opdoen van ecologie-pioniers. Het is gewoon een verhaal waar we dagelijks met onze neus in geduwd worden. En ontsnappen aan die realiteit is daardoor altijd moeilijker.

  Vandaag is in het journaal trouwens te zien dat de Vlaming qua ecovoetafdruk de tweede slechtste leerling is in Europa. Wij hebben als Vlaming namelijk 7 ton olie-equivalent nodig per jaar. De Nederlanders komen rond met 5 ton per persoon en de Duitsers zelfs met 4ton. Enkel de Luxemburgers doen het slechter met 9 ton, maar dit komt door de toeristen die massaal veel brandstof kopen vooraleer ze doorrijden naar hun vakantiebestemming. Vlaanderen kampt met veel zware industrie in Antwerpen, maar ook andere factoren spelen een rol, zoals de exuberante hoeveelheid straatverlichting. Dit valt me trouwens elk jaar op als ik naar Oostenrijk ga. En als je de statistieken er op na slaat, dan is Vlaanderen zeker geen veilige verkeersregio. Afslijpen al die palen en verkopen om de staatskas te spijzen. We zullen direct een pak energie besparen op jaarbasis. Het is tijd dat dit op de politieke agenda wordt geplaatst!

  Misschien een slogan: “steek je licht op om het licht te doven”.

  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/100521_energie

  Like

  1. Oppassen met het door elkaar smijten van termen, het doet de duidelijkheid en eerlijkheid van de boodschap geen goed.

   Er kwam niet op het nieuws dat de dat de Vlaming qua ecovoetafdruk de tweede slechtste leerling is in Europa. Wat – zoals je zelf ook schrijft – wel op het nieuws is gekomen dat Vlaanderen heel veel energie gebruikt. Energiegebruik is echter niet de enige factor die een rol speelt in het bepalen van de grote van een ecologische voetafdruk. Niet dat ik mij de illusie maak dat de gemiddelde Vlaming op anderen vlakken zoveel beter scoort en natuurlijk is het energiegebruik op zich ook een probleem.

   Het blijkt me dagelijks verbazen dat er nog steeds veel meer aandacht is voor ‘alternatieve energiebronnen’ hier en daar wat maatregelen in de marge (zoals spaarlampen) maar men nog steeds niet echt werk maakt van de meest duurzame maatregelen, namelijk die van energiebesparing.

   De huidige wettelijke normen om onze gebouwen te isoleren zijn nog steeds ondermaats (om het woord belachelijk niet te gebruiken), er zijn nog steeds geen maatregelen genomen om iets te doen aan de barslechte isolatie van de vele huurwoningen, ook ’s nachts kan je op de meeste wegen in Vlaanderen de krant lezen (licht genoeg), meer en meer monumenten en openbare gebouwen worden heel de nacht in het licht gezet (voor de slapende toerist?), …

   Like

 2. Hopelijk gaan de mensen nog sneller inzien (met al die olie-ellende in de zee) dat er iets moet gebeuren en worden documentaires overbodig. Vandaag staat trouwens in de krant dat er voor de Noorse kust eveneens een boorplatform van Statoil in de problemen is (gedurende 3 dagen) en dat de kans reëel is dat het op dezelfde manier gaat uitdraaien als Deep Horizon in de Golf van Mexico.

  http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/1108900/2010/05/22/Boorplatform-staat-op-springen-in-Noordzee.dhtml

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s