Het zou de naam kunnen zijn van een nieuw initiatief: een dagje Low Impact leven. Dus geen afval produceren, de auto niet gebruiken, lokaal en vleesloos eten, minimaal energie- en waterverbruik, geen nieuwe dingen kopen. Misschien een idee om later eens te lanceren. (maandag – Low Impact day?)
De eerste echte Low Impact day is een initiatief van een aantal bedrijven die willen laten zien dat het mogelijk is een gezond bedrijf te hebben met een minimale ecologische voetafdruk. Zowel tijdens mijn lezingen als hier op de blog ben ik regelmatig kritisch voor bedrijven, omdat de meerderheid ervan de economische belangen boven de sociale en ecologische belangen stelt. Gelukkig zijn er ook voorbeelden van het tegendeel. Ik heb trouwens ook al wat ondernemers ontmoet die oprecht begaan zijn met de leefomgeving en echt wel moeite doen om duurzaamheid waar te maken. Een aantal ervan zal je kunnen ontmoeten op de Low Impact day op 3 juni in Antwerpen. Er zijn workshops rond ecologisch schoonmaken, zonnepanelen, Cradle2Cradle, duurzame mobiliteit en hernieuwbare energie. En natuurlijk wordt de Low Impact Day afgesloten met de Low Impact Man Show…
Ps: de reportage over olie op Man bijt Hond is nog niet uitgezonden. Als ik weet wanneer die komt laat ik het hier zeker nog weten…
Mijn ouders hebben zelf een groentetuintje dus ik weet dat vers en onbebespoten beter smaakt.
de smaak van tofu en andere vleesvervangers weet ik niet te waarderen.wel geprobeerd. In plaats van met de auto rijden , neem ik vaker de fiets; men eetlust is nu samen met men gewicht gestegen hierdoor.
Want mijn loopvrienden zijn uit de mood voor t lopen.
Maar wat mijn vraag eigenlijk is, hoe maak jij je sportdrankje, wat ziin de ingredienten?(geheim?)
LikeLike
De vleesvervangers zijn de laatste tijd echt wel positief geëvolueerd. In het begin was de keuze beperkt, maar zowel Delhaize als Colruyt hebben nu spuerproducten. Zelfs een speciale steak die goed gekruid is.
Veggie koken is natuurlijk wel iets anders dan gewoon, maar het is zeker interessant.
En wat mij nu het meest stoort aan vlees? De bloedgeur.
LikeLike
Inderdaad, vleesvervangers zijn geëvolueerd.
Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die geen enkele vleesvervanger kan waarderen. Er is zo ontzettend veel! Hetgene wat je in de doorsnee supermarkt vind is echt nog maar 1/10 van wat er overal te koop is…
Nog een kleine tip: soms moet je iets meerdere malen eten om het te leren appreciëren… Zo heb ik vele tofublokken en liters sojamelk gedronken voor ik het eindelijk lekker vond! De aanhouder wint 🙂
LikeLike
Wat mij wel stoort, is dat die vleesvervangers altijd in dikke plastic zitten. Kunnen ze daar eens niets op vinden?
En soja, da’s toch geen product van hier? Een vleesvervanger op basis van lokale gewassen, dat zou pas eco zijn.
LikeLike
Er zijn ook een massa alternatieven die helemaal niet op basis van soja zijn. Om te beginnen seitan en tempeh, maar – zeker in grote biowinkels – zijn een heel pak burgers, worsten, … te vinden waarin geen soja verwerkt zit.
En natuurlijk is het goed om ook op vlak van vegetarische burgers, … te kiezen voor lokaal voedsel. Maar iemand die (bio-industrieel) vlees eet, eet nu eenmaal onrechtstreeks veel meer soja dan iemand die af en toe een sojaburgertje of worstje eet.
Trap trouwens niet in de val dat ‘lokaal altijd beter (milieuvriendelijker) is, want zo simpel zit de werkelijkheid niet in elkaar. Het is b.v soms beter om een niet lokale groenten te kopen die van een warm land komen (zoals tomaten van Spanje) dan diezelfde producten lokaal gekweekt maar in verwarmde serres (veel lokale tomaten).
LikeLike
tempeh is wel soja, Renaat 😉
Maar je hebt wel gelijk: er is veel keuze en zo een burgertje is eigenlijk ook vrij makkelijk zelf te maken.
Als je bv linzenburgertjes maakt, of hazelnootburgers of iets dergelijks kan je dat heel eenvoudig met droge peulen maken. Als je ze eerst laat weken een nachtje, verkort de kooktijd aanzienlijk en bovendien heb je daar helemaal niet veel verpakkingsafval van, met een zakje linzen of kikkererwten of bonen van 1kg kan je al een hele tijd verder.
LikeLike
Er is trouwens nog de factor “fair trade”. Wij kopen onze wijn in verpakkingen van 5L, dus minder verpakking, maar wel uit Chili. Het is wel zo dat er lokale initiatieven ginder mee gesteund worden. Wij maken dus ook dagelijks de afweging tussen lokaal en sociaal.
LikeLike