ik blijf thuis!


Zo, ik heb uiteindelijk de beslissing genomen. Niet enkel op basis van de vele rationele argumenten voor of tegen, maar uiteindelijk op basis van een soortement van buikgevoel. Ik zou veel redenen kunnen aanhalen om wel te gaan (waaronder de vele aanmoedigingen van jullie – waarvoor dank), maar het voelt gewoon beter als ik niet inga op het aanzoek.

Wat uiteindelijk de doorslag heeft gegeven is dat er vanuit de programmamakers ook contact is met WWF, en dat iemand van WWF meer weet van het regenwoud dan ikzelf. Ik ben er gerust in dat zij ook een link kunnen leggen tussen onze levensstijl en de vernieling van het regenwoud. Tweede punt is dat meedoen met zo’n programma een hoop drukte en stress met zich meebrengt.  De voorbereidingen zelf de volgende weken, de lange reis, de zware opname dagen ter plekke (ik weet al een beetje hoe dat gaat met TV), de vermoeidheid en nasleep achteraf met een door elkaar gehaalde agenda. Dit klopt ook niet helemaal met mijn keuze voor een rustiger leven met minder.

Ik ben reeds een bijzonder bevoorrecht persoon als ik kijk naar de reizen die ik vroeger heb gemaakt. Ik hoef niet perse ook nog eens naar Brazilië. Mijn missie is om aan zo veel mogelijk mensen te tonen dat het mogelijk is goed te leven binnen de grenzen van 1 planeet. Misschien – maar niet zeker – kan je via zo’n programma een breder publiek bereiken, maar wellicht komen er nog kansen om dat te doen zonder mijn geloofwaardigheid op het spel te zetten. (er komt heel misschien nog een reeks rond Rusland, daarvoor ben ik wel kandidaat, want te doen met de trein)

En daarmee wordt het weer rustig in mijn hoofd, na een boeiende anderhalve dag overwegen en nadenken. Dit voelt aan als een juiste keuze, in lijn met mijn overtuigingen en waarden. Nog eens bedankt aan alle mensen die de voorbije dagen hebben gereageerd. Ik heb trouwens gemerkt dat dit soort kwesties het blogbezoek doet stijgen. Misschien moet ik binnenkort maar eens een nieuwe dilemma lanceren… koopt de Low Impact Man een nieuwe broek of niet??

PS morgen vrijdag ben ik  te zien op de Nederlandse televisie, in het programma de Wandeling. (Nederland twee om 17u05). Helemaal opgenomen in Sint-Amandsberg!

14 reacties op ‘ik blijf thuis!

 1. Alle respect voor je keuze! Ik vind hem heel integer en positief tov jezelf, je kinderen en het milieu.
  Daarnaast heeft WWF vreemde ideeën over duurzame soja. Zij vinden gentecht soja ook duurzaam.

  Like

 2. Je hebt een mooie optelsom gemaakt.
  En daar staan natuurlijk factoren bij die alleen jij goed kunt inschatten en afwegen.

  Bewuste keuzes maken, belangrijk in het leven.
  En een buikgevoel, intuitie, … mogen daarbij niet over het hoofd gezien worden

  Like

 3. Vind ik ook, er worden al genoeg programm’as daaromtrent gemaakt en de compensatie is geen excuus.

  L’honnêteté implique qu’il n’y ait aucune divergence ou contradiction entre les pensées, les paroles et les actions.

  Men hoeft ook niet soja te zien als nodige vleesvervanger, men kan best zonder (of met veel minder) er zijn genoeg andere peulvruchten die aan de nodige eiwitten voldoen.

  Bonne continuation.

  Like

 4. Je keuze typeert echt wie je echt bent en waar je voor staat. Hoedje af voor je volgehouden consequentheid, als signaal naar de medium – en high-impacters kan dat tellen!
  Succes met alles wat je verder onderneemt, goe bezig!.

  Like

 5. De manier waarop je met de vraag van Canvas bent omgegaan, doet mij helemaal aan het evangelie van volgende zondag denken. Ik weet niet of je ermee opgezet bent, maar ik heb er mijn 1000 seconden-verhaal van deze week aan opgehangen. Hoedanook, Ik heb veel respect voor je beslissing.

  Like

 6. Dat is een beslissing die absoluut veel respect verdient. Ik weet niet of ik in jouw situatie de verleiding zou hebben kunnen weerstaan maar je hebt er duidelijk goed over nagedacht en de juiste elementen laten meespelen.

  Like

 7. Hallo steven,
  ik heb met verbazing naar het programa dokument gekeken,ik heb geen twitter alleen internet en wat jij doet is voor veel mensen niet meer een keuze maar een kwestie van overleven.ik ben een alleenstaande moeder van 3 prachtige zoons en werk 5 dagen inde week en leef van 10 euro per dag om hun schoolgeld te bekostigen.Consuminderen is bij ons noodzaak en dan komt jouw verhaal nogal snobistisch over.Ik vind dat je heel goed bezig bent maar dat zijn er noodgedwogen heel veel.Groetjes Ankie

  Like

 8. Hallo steven,
  Je bent inderdaad een bevoorrecht persoon en het is natuurlijk heel goed wat je aan het doen bent.Ik hoop dat je het vast houd.groetjes Ankie(het was niet zo slecht bedoelt)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s