op de latten


Dit weekend was ik in de Ardennen. Heel veel sneeuw, prachtig natuurlijk. Ik heb me ook laten overhalen om voor het eerst op mijn leven te gaan skiën. Ik moet toegeven dat ik het een prettige ervaring vond. Ik had wel wat last met de skilift die ik een paar keer halverwege hebben moeten loslaten. Maar het naar beneden skiën was best spannend. Ik ben dan natuurlijk enkele keren gevallen, maar ook dat is leuk op zo’n zacht sneeuwtapijt. Het moeilijkste is op zo’n moment terug recht komen, eenmaal je met die skilatten aan de voeten in de sneeuw ligt. Skiën is ook volop genieten van het uitzicht, van de frisse lucht en van de natuurelementen. Ik kan dan ook begrijpen dat heel wat mensen zo’n weekje skiën in de Alpen wel zien zitten.

Maar hoe zit het met de milieu-impact van deze leuke ervaring? In mijn geval was ik met de auto meegereden voor een weekendje Ardennen. Toch zo’n 500 kilometer…(te delen door twee mensen) Voor het skiën zelf heb je skilaarzen, ski’s en stokken nodig. Wellicht allemaal gemaakt van kunststoffen (maar wel minstens tweedehands want gehuurd). Om naar boven te gaan heb ik natuurlijk de skiliften gebruikt. Verder is er een stukje helling waar ooit bossen zullen gestaan hebben en dat nu gebruikt wordt voor de sport. (ik mag hopen dat er in de zomer koeien ofzo op grazen).  Dus ja, dit heeft een grotere impact dan een weekend wandelen of fietsen. Het probleem is natuurlijk nog groter als je de massale omvang van de wintersporten bekijkt. In de Alpen alleen zijn zo’n 4000 skipistes en gaan jaarlijks honderduizenden mensen (meestal met de auto) naar de skigebieden. En als iedereen zou gaan skiën dan is het inderdaad snel gedaan met de Alpen.

Zo iets oplossen is moeilijk als we niet een globale benadering vinden. Want ik kan me voorstellen dat heel wat mensen het niet fijn zouden vinden mocht dit nu verboden worden (net zoals de huisdieren, het vliegen, de gsm’s en zoveel andere zaken). Anderzijds kunnen we de impact van deze activiteiten niet negeren. Als iedereen met een gelijk CO2 budget zou moeten werken kunnen we er misschien wel uit geraken. Dan kent iedereen zijn limiet en dan zullen mensen die bijvoorbeeld geen auto gebruiken en een goed geïsoleerd huis hebben wel genoeg krediet hebben om te gaan skiën…  Een van de volgende dagen starten we met zo’n pilootprojectje in Gent, binnenkort meer hierover.

Ondertussen zal ik maar eens nadenken of ik de impact van mijn weekend kan compenseren met een actie. (een maand koud douchen ofzo???)

17 reacties op ‘op de latten

 1. Op reis gaan is iets wat ik wel wil blijven doen, aangezien een mens nu eenmaal een beetje ontspanning nodig heeft. Het neemt inderdaad niet weg dat ik toch probeer mijn huiswerk te doen om mijn vakantievoetafdruk zo laag mogelijk te houden.
  En als iedereen dat al eens zou doen, dan staan we ver. Mijn huiswerk kwam tot de volgende conclusie:

  – Met de auto binnen Europa in plaats van met het vliegtuig (wat we al elk jaar doen, naar Oostenrijk). Bovendien is het in Tirol, dus zo dicht mogelijk bij huis.
  – Met 1 auto en dit jaar met 6 personen erin.
  – Opnieuw (zoals andere jaren) de fietsen meenemen op een fietsenrek en de auto ginds zoveel mogelijk aan de kant laten staan.
  – Ecologisch rijden onderweg, dus zeker geen plankgas in Duitsland, maar gemiddeld 90 à 100km/h.
  – Geen cadeautjes van ginder (meestal prullaria) meebrengen.
  – Digitale foto’s maken en deze op internet plaatsen of de video’s op Youtube, voor de familie en vrienden.

  En eerlijk gezegd, ik doe dit nog liever dan iets anders. Aangezien we dat jaarlijks doen, is het ook altijd terug een beetje thuis komen.

  Like

  1. @Groenhuis: als je de fietsen ter plaatse zou huren verbruik je stukken minder (windvang van de fietsen) en stoot je minder uit.

   maar daar bots je misschien op de grenzen van je budget of wat je wil uitgeven?

   Like

   1. De windvang van de fietsen is eerder beperkt, omwille van het feit dat we werken met een fietsenrek op de trekhaak. (Op het dak zou inderdaad veel meer verbruiken). Bovendien is de vorm van onze wagen zodanig dat de fietsen volledig achter de wagen zitten en niet uitsteken (Peugeot Expert Tepee). Ons verbruik kunnen we trouwens beperken tot 6,5L/100km, en als je dat deelt door 6 passagiers, dan valt de CO2-uitstoot per persoon nog zeer goed mee. In elk geval veel beter dan een vliegreis.
    We hebben hiervoor gekozen, omdat we onze fietsen ook in de loop van de week gebruiken om ermee naar het werk te fietsen. Vandaag ben ik trouwens met mijn fiets naar het werk gefietst, en aangezien het sneeuwde heb ik mijn Nubrella gedragen, waardoor ik perfect droog bleef.
    Maar de fietsen (en onze fietskar) gebruiken we ook als we naar zee gaan, of uitstapjes doen in onze regio. Daar altijd fietsen voor huren lijkt me trouwens geen goede optie;

    Een laatste motivatie waarom we onze eigen fietsen gebruiken, is omdat onze fietsen zijn uitgerust met een speciale trekhaak om de fietskar te kunnen voorttrekken. En dat telkens monteren en op een huurfiets plaatsen is niet echt handig; Bovendien zijn er heel wat fietsen waar die trekhaak niet op past.

    Like

   2. Nog een bijkomend detail dat ik vergeten ben is dat ik een extra groot frame nodig heb, omwille van mijn 1,98m lengte. En heel wat huurfietsen zijn niet beschikbaar in extra grote maten. Daar heb ik dus een beetje slechte ervaringen mee…

    Like

 2. Op een transitie voordracht in Stekene een tweetal maand geleden, vertelde je dat er in 40 liter aardolie genoeg evenveel energie zat als de gemiddelde arbeid die een volwassen man gedurende 4 jaar tijd levert. Dat verbaasde me toch wel en dus besloot ik dat even meer concreet te controleren.

  Met een volle tank diesel (50 liter) kan ik met mijn wagen ongeveer 800 km rijden.
  Energie inhoud van 1 liter diesel = 36 Mega Joule.
  Energie inhouden volle tank diesel = 50 * 36000000 = 1 800 000 000 Joule

  Vermogen nodig om constant 30 km/u met een koersfiets te rijden onder normale omstandigheden (enkel het vermogen dat geleverd wordt aan de pedalen en dat nodig is om fysische krachten te overwinnen. Dus de energie voor metabolische metabolische processen niet meegerekend) =
  125 Watt
  Dus gedurende een uur verbruikt men dan
  125 * 3600 seconden = 450000 Joule
  en legt met dus 30 km af.
  Dus om 30 km te fietsen heeft met 450000 Joule nodig.

  Hoeveel keer gaat dit in de de energieinhoud van een volle tank?

  1800 000 000 / 450 000 = 4000

  Dus met andere woorden, met de energieinhoud van een volle olietank kan men
  4000 * 30 km = 120 000 km met de fiets afleggen!!!!

  Dus met de energieinhoud van een volle dieseltank rijdt een auto ongeveer 800 km maar
  – kan een wielerprof ruim 3 jaar blijven rijden.
  – kan men met de fiets een 3 tal keer rond de wereldbol fietsen
  – kan ik 8 jaar met de fiets naar mijn werk (80 km/dag) ipv twee weken met mijn auto. Indien ik iets minder sportief zou fietsen en een job dichter bij huis zou hebben zou ik nog veel langer met 1 tankbeurt kunnen doen.

  In deze berekening wordt geen rekening gehouden met normale energie nodig voor het metabolisme, maar toch, 1 tankbeurt = 120000 km!!!!!!

  Bronnen:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwavelvrije_brandstoffen
  http://www.analyticcycling.com/ForcesPower_Page.html

  Like

  1. @Leo
   Volgens mij klopt er iets niet met uw cijfers. Ik ben geen expert als het over fysica gaat, maar volgens mij zal een fietser die 30 km/h rijdt veeel meer verbruiken dan 125 watt.
   Je moet eens in het centrum Ronde van Vlaanderen op een wielersimulator kruipen (koersfiets op Tackx trainer). daar krijg je ondermeer een uitlezing van het geleverde vermogen.

   Volgens mij ga je bij een snelheid van 30 km/h al rap tussen de 200 en de 400 watt leveren.

   Misschien toch nog eens alles herberekenen?

   Like

   1. Hallo Wonko,

    De berekening klopt wel degelijk. Hoewel ik er initieel ook eerst van stond te kijken.

    Het getal van 125 Watt heb ik berekend op de site van analyticcycling, DE referentie op het internet wanneer men fietsen met cijfers wil modelleren (zie bronnen van mijn oorspronkelijk bericht).

    Maar wel een paar opmerkingen.

    Zoals ik in mijn vorig bericht schrijf, is dat getal van 125 Watt de netto energie die aan de pedalen moet gegeven worden om de natuurkrachten te overwinnen. Wanneer men de bruto waarde gaat bepalen met O2 en CO2 metingen gaat men een hoger energieverbruik bekomen.

    Deze berekening gaat uit van ideale omstandigheden: vlak asfast, geen wind, geen bochten, geen tempowisselingen, etc.

    De berekening van wattage is o.a. afhankelijk van de derde macht van de snelheid. Het maakt een groot verschil uit of men tegen 30 of 32 km/u fietst. Dit is iets wat elke fietser wel kan beamen. Fietsen tegen 40km/u zou onder dezelfde omstandigheden al 264 Watt vergen, meer dan een verdubbeling dus. 30 km/u is voor een getraind wielertoerist trouwens een heel gezapig tempo dat men uren kan volhouden.

    Er bestaan heel veel misopvattingen ivm wattage. Om een idee te geven over de grootte-orde van wattages, zie http://www.cjsm.vlaanderen.be/gezondsporten/training/testen/inspanningsproef.htm. In een inspanningstest behaalt een profwielrenner ook maar een maximaal wattage van hooguit 500 watt… Dit is het wattage dat hij een paar minuten kan volhouden voor ook hij bij wijze van spreken uitgeput neervalt.

    Ik ben in dit geval dus eerder geneigd de Tackx-simulatie in het centrum Ronde Van Vlaanderen in twijfel te trekken.

    Feit blijft dat men crimineel veel energie verbruikt wanneer men gebruik maakt van een auto om zich te verplaatsen… En met de grootte-orde van die 120000 zal ik er niet veel naastzitten.

    Like

 3. Misschien een gekke vraag, maar heeft iemand een idee hoe groot het verschil is qua impact tussen een indoor skipiste zoals in terneuzen, landgraaf of Komen of ver reizen en in de echte sneeuw gaan wintersporten?

  Like

 4. Skiën is volgens mij toch een zeer milieuvervuilende bezigheid.

  Niet alleen het vervoer en de benodigdheden zorgen voor CO2-uitstoot, maar niet onbelangrijk: in populaire skigebieden wordt gebruik gemaakt van sneeuwkanonnen. Als er dus geen sneeuw (genoeg) ligt kunnen ze met zo’n machines de skipistes toch toegankelijk maken. Zelfs bij positieve temperaturen (tot +4°C) worden die machines aangestoken, want ja, het brengt nu éénmaal geld op. Een sneeuwkanon draait dag en nacht!

  Hotels hebben over het algemeen sauna, dampbad, een verwarmd overdekt of zelfs openlucht zwembad … wat ook weer voor een extra uitstoot zorgt.

  Ter plaatse worden excursies georganiseerd zoals heliskiën, jetskiën, …

  Like

 5. Ik heb vroeger nog wintersport gedaan, namelijk langlaufen, maar ik ben nu meer voor een zomervakantie. Lekker picknicken in het gras met de kinderen of aan een bergriviertje dammetjes bouwen, wandelen, etc.
  In de winter is het veel te koud, zit je te vaak binnen en kan ik veel minder doen dan in de zomer.

  Ik breng de wintermaanden het liefst door bij familie bij het vuur van mijn biopelletkachel…

  Like

  1. @Maxke
   Eens je bewust bent van een bepaalde problematiek word je natuurlijjk met dergelijke vragen geconfronteerd.

   In het kader van de klimaatwijken kader ik het steeds als volgt in. Als je weet hoeveel iets kost (“hoeveel iets verbruikt”, “hoe groot de milieu-impact is”, …..); dan kun je kiezen of het voor jou die kost waard is.

   Een hond heeft een grote milieu-impact. Maar toch kies ik ervoor om een grote hond in huis te hebben. Ik zet liever mijn wagen aan de kant dan het gezelschap van die hond te moeten missen.

   Bepaalde gewoontes of handelingen hebben een dusdanig grote milieuimpact dat het aan te bevelen is daar niet meer voor te kiezen. Een voorbeeld is korte-afstandsvluchten. Met het vliegtuig naar Duitsland vliegen om even naar een voetbalmatch te kijken en dan direct terug te vliegen heeft volgens mij een onevenredig hoge impact.

   En natuurlijk is het ook aan te bevelen om de impact van je keuzes te proberen te beperken. Een jaar of 10 geleden (toen ik nog aan snowboarden deed) ontmoete ik daar landgenoten die met het vliegtuig naar de bergen gekomen waren. Dan is de bus een beter alternatief denk ik dan.

   En tenslotte, kies vanuit je eigen wensen. Kies niet voor iets omdat je omgeving (vrienden, familie, collega’s, ….) je iets opdringen. Sociale druk doet mensen dikwijls kiezen voor iets waar ze niet helemaal achterstaan (roken bijvoorbeeld).

   Like

   1. En om nog even aan te vullen:
    Ik vind persoonlijk dat je al goed bezig bent als je jezelf die vragen stelt (durft stellen?).

    Bijvoorbeeld elke keer dat je ergens naartoe moet, je afvragen “neem ik de auto, of ga ik beter met de fiets”.
    Dat is een vraag die ik me routinematig stel, en de uitkomst is niet steeds dezelfde, soms zie ik het minder zitten dan andere keren, en dan kies ik iets sneller voor de auto. Maar gisteren ben ik naar een infoavond geweest met de fiets (5km enkel), de regen viel nog mee. En ik was erg blij dat ik toch die beslissing genomen heb (ook al omdat de parking vol met dubbelparkeerders stond).

    Like

  2. Van mij niet hoor.
   Woorden als moeten en verbieden, ik hou er niet van.
   Mijn zoon is een ferfente snowborder, werkt een heel jaar hard, dus mag hij gerust met Pasen zijn ontspanning nemen en gaan skieën. Ik zal de laatste zijn om te zeggen, denk daar aub eens over na.
   Ik ben een ferfente diepzeeduiker, ook hier in België, tja de mooie plaatsen liggen allen 100 km van mijn woonplaats verwijdert, wij car poolen hoor, moet ik nu, als ik een ganse week hard gewerkt heb gaan vragen stellen, oei als ik zondag duik is het wassen met koud water ofzo.
   Spijtig, maar lopen of fietsen, mijn ding niet, dus het mijn is ietsiepietse meer vervuilend en als je hier weer leest moet je dus boete doen.

   Like

 6. @ Marleen,

  ik weet niet hoe je voor de rest leeft, dus ik kan mij niet uitspreken over jou concrete milieu-impact.

  Maar de realiteit is dat de meeste welvarende mensen een onaanvaardbaar grote milieu-impact hebben, een impact die onmogelijk duurzaam kan zijn.

  Te veel mensen vinden van zichzelf dat ze het recht hebben op allerlei ‘leuke bezigheden’, gaande van een paar keer per jaar gaan skiën, over het rondrijden met een 4×4, het vier maal per jaar naar de andere kant van de wereld vliegen tot het dagelijks 400 gram vlees eten of 5 honden te hebben.

  Wat het harde werden met het recht om dat te doen te maken heeft ontsnapt mij trouwens.

  Dus of je die vraag moet stellen en of het goed zou zijn als je zoon wel degelijk eens zou mogen nadenken over zijn gedrag? Ik denk van wel, de wereld zou er waarschijnlijk een pak beter aan toe zijn als mensen die vragen inderdaad durven stellen, hun eigen gedrag in vraag durven stellen en daar ook bepaalde conclusies uit durven trekken. De verantwoordelijkheid om de milieu-impact te verminderen bij anderen leggen en zichzelf het recht toe-eigenen om rustig verder te consumeren is natuurlijk veel makkelijker, maar is daarom nog moreel juist.

  Voor de duidelijkheid, dit zijn algemene uitspraken. Ik besef dat mensen zichzelf ook wel eens een pleziertje willen gunnen en veroordeel dus niet iedereen die eens gaat snowboarden of gaat duiken. Maar het zou een gezonde reflex zijn om er wel eens over na te denken en inderdaad – als men op een bepaald gebied het milieu wat meer belast – er extra op te letten dat men op andere gebieden het milieu minder belast.

  Like

 7. @renaat

  Bij mij staat eenmaal per jaar reizen gelijk met sparen, werken en ervoor en sparen.

  Wat wil zeggen, 7 jaar met dezelfde gsm, 10 jaar met dezelfde computer, al 22 jaar dezelfde tv, alleen kleren kopen wanneer het nodig is en dan nog low budget reizen eens ter plaatse.

  Ik zal me eerder iets voor mijn hobby kopen dan de zoveelste jurken of schoenen. Shoppen is de hel voor mij, dus het is geen straf.

  Want voor wat jij daar opsomt moet je echt hopen centen verdienen toch, persoonlijk ken ik niemand die zo leeft hoor.

  400 gr vlees per dag, echt als ik dat eet kan je me rollen hoor, op eten let ik hoor, de weegschaal geeft anders te hoge cijfertjes aan. Als ik al 400 gr per 2 weken eet zal het veel zijn en dit wel voor de milieu discussie hoor, al 25 jaar lang.

  Zo weet je hoe ik leef, heel gewoontjes, met een gemiddeld inkomen en daarom moet ik sommige dingen schrappen om andere te kunnen doen, zoals velen onder ons.
  Dus voor de enen is een auto belangrijk, voor de andere weer reizen, voor sommigen een groot gezin en anderen willen gewoon rust in hun vrije tijd, anderen dan weer actie. Maar echt alles hebben, zo ken ik niemand.

  Wat ik gewoon wil hebben sommige dingen als reizen, huisdieren en auto wordt toch enorm geviseerd en der zijn nog vele dingen die we allemaal gebruiken die vervuilend zijn hoor.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s