2009 in cijfers


Het einde van het jaar is voor mij steeds een beetje spannend. Want dan kan ik de eindbalans opmaken wat betreft het water- en energieverbruik. 2009 was het derde volledige jaar dat ik in mijn appartement in Gent woon. Hier zijn de cijfers van de voorbije drie jaar.

Tijdens het eerste jaar was het waterverbruik goed voor 30, 3 kubieke meter. In 2008 was het al een stuk minder (ook omdat ik vanaf 1 mei gestart was met mijn LIM project) zakte dit tot 15,7 kubieke meter. In 2009, een volledig LIM jaar is dit nog verminderd tot 9,9 kubieke meter. Omgerekend in liter per dag per persoon komt dit op 13,5 liter kraantjeswater. (de gemiddelde Belg gebruikt zowat 120 liter per dag) Van die 13,5 liter zal toch 1 tot 2 liter gebruikt worden om te drinken, de rest is dus voor afwas, wasmachine en poetsen. En voor de duidelijkheid, de kinderen nemen regelmatig een bad of douche, en zelf neem ik tegenwoordig korte douches. (het wassen met regenwater is eerder iets voor de zomer). De belangrijkste inspanning blijft het vullen van emmers met regenwater, maar dat is nu zo’n gewoonte geworden dat het geen inspanning vraagt.

Bij elektriciteit dezelfde verhoudingen. Van 391 kilowattuur in 2007, naar 240 kWh in 2008 en nu dus 141 kWh in 2009. Per persoon per dag spreken we dan over 0,2 kWh… Een cijfer dat ik zelf moeilijk kan geloven (bij een gemiddelde Belg gaat het over ongeveer 2,5 kWh) maar zo’n meterkast kan toch moeilijk liegen. Het blijft natuurlijk zo dat ik weinig apparaten heb, zeer zuinige verlichting en nooit elektriciteit gebruik om iets te verwarmen. Aangezien elke Vlaming recht heeft op 100 kWh gratis energie zou ik nu geld moeten terugkrijgen??

Tenslotte is er de gas, die ik gebruik voor verwarming, warm water en koken. Ik heb de kubieke meter omgezet in kWh en krijg dan volgende cijfers: in 2007 een gebruik van 17500 kWh. In 2008 (met 8 Lim maanden) wordt dat 14070 kWh en in 2009 het eerste volledige Lim jaar 6180 kWh. En dan moet ik vertellen dat het dak nog steeds niet geïsoleerd is (problemen om voldoende offertes binnen te krijgen met ecologische aanpak). Dus op basis van een aantal kleinere ingrepen en aangepaste gewoontes blijft het lukken. Wat verwarming betreft heb ik de cijfers ook eens gecorrigeerd rekening houdend met de gemiddelde jaartemperatuur. Want in 2007 was die 11,7 graden, 2008 was kouder met 10,9 graden. 2009 was dan weer iets warmer met 11,01 graden. Als ik daarmee rekening hou is het verbruik met 65% gezakt ten opzichte van referentiejaar 2007. (zonder de correctie slechts 62,5%)

Of ik het in 2010 nog beter zal kunnen doen is nog de vraag. In elk geval het idee dat we in 2050 met 90% minder zullen moeten doen dan nu lijkt me geen onoverkomelijke hindernis…

7 reacties op ‘2009 in cijfers

 1. dikke proficiat Steven!

  je 0.2kw aan elektriciteit is echt ongelofelijk.

  mss is het mogelijk om een zonnepaneel je gebruik naar nul te herleiden

  in Nederland verkopen ze kleine systemen
  mss zijn er firma’s die je willen steunen
  zou zeggen doe zo voort en hopelijk volgen er veel mensen je voorbeeld
  wij( ons gezin) doen ook de nodige inspanningen en wensen dit ook verder te doen

  groetjes

  Like

 2. beste steven,

  eerst en vooral wens ik je een gelukkig nieuwjaar – wel gepast gezien de timing.

  we hebben mekaar ontmoet op één van de voorstellingen van dimitri leue – goh, ik weet al niet meer waar – ergens tegen vilvoorde. mijn vriend en ik kwamen uit antwerpen, en sprongen na de voorstelling nogal enthousiast het podium op om te komen fietsen. als ik me niet vergis, heb je met jelle al internet-contact gehad, via dimitri…

  wij hebben onlangs een klein appartement gekocht in borgerhout, en dromen ervan om ons leven daar zo ecologisch mogelijk in te richten. iedereen lacht ons uit, natuurlijk –
  maar jij doet dat toch ook, in gent?

  om het kort te houden: we zouden graag een keer komen kijken.

  ik begrijp heel goed dat je daar niet voor staat te springen, en dat je zoiets hebt van “lees mijn blog en mijn boek maar”. we zulen die reactie ook zonder meer accepteren. maar proberen kan geen kwaad, he?
  🙂

  groeten, maud

  Like

 3. @Maud

  Ik kan je sterk de “openklimaathuizen” -dagen aanbevelen. Dan stellen alle eigenaars van een energiezuinige en/of ecologische woning hun huis open voor bezoekers. Elk jaar (ergens in de maand november) kan je dan heel wat ideetjes opdoen.
  Wij hebben ondertussen voor de tweede keer (met succes) mensen ontvangen om ons eens aan het werk te zien.
  Wil je daar meter over weten, ga dan eens kijken naar http://www.ecobouwers.be

  Veel succes trouwens met je project.

  Like

 4. Formidabel.
  Enig idee hoeveel kWh je dit jaar bij mekaar hebt gefietst ?
  (eens nagaan of je met die gratis 100kWh je treintiketten niet kan betalen, werkt ook op ellentriek hé)

  Like

 5. Je elektriciteitsverbruik lijkt me erg onwaarschijnlijk (een koelkast alleen verbruikt al meer dan dat, en ik neem aan dat je toch een koelkast hebt). Een teller kan wel ‘liegen’ – die meters worden geijkt, maar het gebeurt wel eens dat ze te traag of te snel draaien.

  Like

 6. Je zou wel de cijfers in context kunnen plaatsen door ze te linken aan de CO2 uitstoot. Dan zal je zien dat de winst die je gehaald hebt door de water- en electriciteitsbesparing volledig in het niets valt vergeleken bij de winst die je uit de verwarming haalde.

  Dit wordt altijd maar weer over het hoofd gezien: cijfertjes, zelfs relatieve cijfers, zeggen helemaal niet veel. Als ik mijn waterverbruik met 80% terugbreng dan heeft dat minder effect dan als ik mijn gasverbruik met 5% terugbreng.

  Dit zou wel eens duidelijk gemaakt mogen worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s