zondagmiddagpreekje


Een rustige zondagmiddag in Gent. Adam is naar de scouts, Marieke is aan het studeren en ik heb even tijd om de 34 commentaren te lezen op het berichtje rond huisdieren. Het aantal commentaren bewijst in elk geval dat het hier over een gevoelig punt gaat. (ik heb trouwens een paar berichten niet gepubliceerd omdat ze te verwijtend zijn)

Ik hoop met mijn blog (en al de rest van wat ik doe) uit te zoeken of het mogelijk is om goed te leven met een kleine impact op de planeet. Tevens hoop ik hiermee aan andere mensen te laten zien dat het haalbaar is om een kwaliteitsvol en gezond leven te hebben zonder de planeet en andere mensen (of dieren) schade te berokkenen. Ten slotte hoop ik dat daardoor weer andere mensen gaan na denken over hun eigen impact, en misschien zelfs bereid zijn om de gevolgen van het eigen handelen onder ogen te gaan zien.

Ik vind zelf niet dat ik daardoor iets ‘beter’ doe dan anderen. Ik zal ook nooit andere mensen veroordelen om hoe ze leven, al durf ik wel de draak steken met een praktijken en instanties die volgens mij een negatieve impact hebben op de planeet. En of je het nu leuk vindt of niet, ook huisdieren hebben een impact, net als vliegen, of autorijden, of vlees-eten, kranten kopen of op vakantie gaan. Je zal nergens op deze blog kunnen lezen dat ik vind dat die dingen dan maar niet meer kunnen of mogen, alleen hoop ik duidelijk te maken dat ze niet steeds duurzaam zijn. Je zal hier (mits wat zoeken) ook mijn standpunt kunnen lezen over overbevolking, wat ik ook erken als een groot probleem.

Ik merk tijdens vele gesprekken die ik heb dat een groeiende groep mensen aanvoelt dat het streven naar materiële welvaart en consumptie teveel nadelige effecten heeft en al bij al je persoonlijk geluk niet verhoogd. Daarom ben ik blij te lezen hoeveel mensen op verschillende manieren prachtige dingen doen (er staan ondertussen vele honderden voorbeelden verborgen tussen alle reacties). Ik denk dat we er goed aan doen elkaar te ondersteunen (zelfs vanuit verschillende meningen), en niet te veel energie stoppen in spelletjes van ‘de pot en de ketel’ of de ‘balk en de lucifer’.  Het is geen wedstrijd ‘om ter ecologisch’.  Ik ben steeds blij met de reacties die ik krijg, maar als uit de berichten blijkt dat er geen respect is of er niet geluisterd (nuja, gelezen in dit geval) wordt naar elkaar, dan durf ik wel eens een reactie deleten.

We delen dezelfde bekommernis; het gaat niet goed met de planeet, door de keuzes die we dagelijks maken beslissen we hoe de toekomst er uit zal zien. Als we het goed aanpakken is er volgens mij in die toekomst nog wel plaats voor een hond(je), een vliegtuigreis(je) – heel af en toe- en een stukje vlees (graag bio en lokaal).

Tot zover deze lezing… Wie nog op zoek is naar een leuke activiteit om deze regenachtige zondag te vullen: knutselen maar!

4 reacties op ‘zondagmiddagpreekje

 1. Ik las onlangs het boek ‘De geluksformule’ van Stefan Klein. Daarin staat dat ons brein zo gemaakt is dat we er altijd maar op vooruit willen gaan. Vandaar dat zelfs meer een klein beetje afstand doen van bepaalde dingen (vlees, vliegreizen, elektrische toestellen, …) op zoveel weerstand stuit. De mens wil geen afstand doen van wat hij rechtmatig meent verworven te hebben.

  Neem daarbij dat een hond niet zomaar een ding is, maar een gezelschapsdier waaraan men verknocht is en ik begrijp de emotionele reacties wel.

  Soms lijkt het ook alsof alles wat tot voor kort evident was nu niet meer mag. Misschien in de communicatie nog meer de nadruk leggen op de onmiddellijke, persoonlijke voordelen van milieubewust leven? Want de mens is niet alleen gericht op de verbetering van zijn persoonlijke situatie, maar denkt ook nog voornamelijk op de korte termijn.

  Alles wat milieu-onvriendelijk is een stuk duurder maken en wat milieuvriendelijk is goedkoper, zou volgens mij meer helpen dan eindeloze bewustmakingscampagnes.

  Like

 2. Wat Lies zegt denk ik is wel waar over het duurder maken van milieu-onvriendelijke dingen en omgekeerd.

  Wij hebben bv. veel kinderen en dat is inderdaad een probleem. Er is overbevolking. We zijn ons daarvan bewust en weten dat dit een probleem is. We willen ons gedrag veel veranderen. We leven al een pak “anders” dan vroeger. We krijgen al vaak negatieve reacties van alle kanten. Toch kiezen wij voor dit grote gezin. Ik bv. voel mij allang niet meer aangevallen en wil zeker niet zeggen dat onze impact minder groter is omdat we ecologischer proberen leven. We doen dit ook niet als compensatie.
  Ik begrijp wel dat andere mensen zich aangevallen voelen omdat ze overal te horen krijgen: huisdieren, vliegreizen, steak eten, een bad nemen, ….allemaal niet echt ecologisch. Wat mogen we wel nog? zeggen sommige mensen.

  Het ideale is misschien wel 2, 1 kind per vrouw. Maar ideaal zou ook zijn minder auto’s, minder vliegvakanties, allemaal vegetariërs, …. Persoonlijk wil ik wel veel dingen anders gaan doen of doe ik al, maar mijn kinderaantal kan ik niet meer terugdraaien en zou ik ook nooit meer willen. En als ik eerlijk mag zijn zou ik zelfs nog een kind willen. Dat is een zeer persoonlijke wens en heeft dus te maken met het hart en niet met het verstand. Het verstand weet het wel, maar het hart kan het niet volgen. Bij mij is zoiets ook niet bv. uit gemakzucht of drang naar rijkdom, aanzien, status, …zoals bv. een chique auto of met de auto naar de bakker gaan wel is.

  Achja. Ik heb alvast wel met veel aandacht uw preek gelezen.

  Like

 3. Het aantal kinderen is niet alleen de doorslaggevende factor in onze ecologische voetafdruk. Wij hebben zelf 2 kinderen, maar onze voetafdruk ligt een stuk lager dan koppels zonder kinderen, die er maar op los leven. Als een koppel 2 auto’s heeft en ver van het werk woont is hun ecologische voetafdruk gewoon groter dan dat wij hetzelfde doen met 1 auto en kort bij huis. Of beter nog, als het met de fiets gaat.

  Of 2 oudere mensen die elke dag vlees eten? Wij eten zelfs nooit rood vlees, maar voornamelijk vegatarisch en dat afgewisseld met gevogelte en vis (3 keer per week). Hierdoor is onze impact ook een stuk lager.

  En (spijtig genoeg vaak) oudere mensen die nog steeds gloeilampen gebruiken. Ik heb er ook al veel zien gloeilampen hamsteren. Als ik dan kijk naar onze LED en spaarlampen, dat moet ik zelfs geen berekening maken dat we minder verbruiken.

  De ecotaks kan je trouwens eenvoudig berekenen. Wij betalen op jaarbasis €850 per jaar voor aardgas, water, elektriciteit en biopellets (met een gezin van 4). Neem van dat bedrag een percentage, vermeerderd met je gereden autokilometers en je hebt een eerlijke CO2-taks.
  En dan gaan de niet-ecologische gezinnen snel veranderen. Onze vorige buren betaalden, voor een identieke woning, bijna €5000. Maar natuurlijk, geen dakisolatie, geen spaarlampen, de lichten de ganse dag laten branden, geen zuinige toestellen, gameconsoles voor de kinderen die niet worden uitgeschakeld …

  Like

 4. Maandagochtendpreekje :

  Wat er erg goed is aan de rekenmethode voor de ecologische voetafdruk, is dat deze niet per se beoordelend is over specifieke aspecten van iemand z’n levensstijl. Wat het wel doet, is alles gewoon optellen en je een globale maatstaf voorhouden, over hoe duurzaam je al dan niet bezig bent.

  Je kan bijvoorbeeld best een hond houden, als je op andere vlakken extra inspanningen levert. Ook iemand die gehecht is aan auto’s kan perfect binnen zijn (eerlijk) beschikbare voetafdruk leven. (Stel u voor : Een race fanaat die een aantal weekends per jaar z’n hobby uitoefent op een speciaal circuit – Met een beperkt aantal kilometers gereden – Hij zou bijvoorbeeld elk weekend eens een andere race-bak kunnen lenen bij een speciale club – kwestie van eens wat variatie in z’n hobby te brengen). .. Op dezelfde manier moet je een liefhebber van terreinwagens niet te snel veroordelen.

  Met een beetje creativiteit, en vooral veel _eerlijkheid_ ten opzichte van onszelf en de anderen, kunnen we er wel uitkomen. De technologie is niet het grote probleem – die helpt ons immens om de kwaliteit van ons leven te verbeteren. (iemand een stad zonder rioleren, of stromend water ? Of een woning zonder verwarming ? Idem voor een samenleving zonder transport – wie wil er niet eens een stukje van de wereld leren kennen ?)

  Het grote probleem is dat die ietwat afwijkende primaat (de mens) eigenlijk niet volwassen genoeg is om met de immense kracht die hij verworven heeft om te gaan.

  Helaas denk ik dat bij de meeste mensen die vereiste eerlijkheid (nog) niet echt aanwezig.

  We kunnen volgens mij dan ook kiezen : Een cultuur worden die deze eerlijkheid wel ontwikkelen, of onze hoogstaande samenleving in elkaar laten klappen.

  Zelf wissel ik regelmatig nog tussen de hoop dat mensen flexibel kunnen zijn, en een totaal pessimisme omdat er (nog steeds) veel te weinig schot in de zaak komt.

  Ik was vroeger (pakweg 10 jaar terug) ook helemaal niet bezig met duurzaamheid, etc… De dag van vandaag ligt mijn ecologische voetafdruk om en bij 2 globale hectare. Ongeveer wat per persoon op dit moment beschikbaar is.

  Dat vereist een zekere mentaliteitswijziging. Maar fundamenteel wijk ik niet af van de norm. Oftewel : Zoals de LIM blijft itereren : Het is perfect mogelijk om een kwaliteitsvol leven te hebben, binnen de capaciteit van de planeet.

  Overigens is de preek hier boven een beetje eigenaardig. Iemand die aangeeft van elk jaar een intercontinentale vlucht te maken, een hond houd, en alleen woont, zal simpelweg een voetafdruk hebben die stukken te hoog ligt. Wat zo iemand moet doen om zijn/haar voetafdruk naar beneden te halen, moet hij/zij zelf maar uitmaken (Dat is zeker niet aan iemand anders om op te leggen). Maar de feiten onder de mat vegen is een beetje te gemakkelijk. Ik stel dus dat het op termijn logisch lijkt om wel degelijk iets aan de mensen op te leggen :

  Namelijk dat men zich dient te houden aan de beschikbare draagkracht van de planeet. Daar is geen weg omheen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s