over cijfers en statistieken


We leven in een wereld van cijfers, en met cijfers kan je natuurlijk alles bewijzen, ook het tegendeel. Anderzijds maakt de overvloed aan metingen en cijfers het ook mogelijk om trends en evoluties te zien, bijvoorbeeld in veranderingen in de leefomgeving. Op Vlaams niveau zijn heel wat gegevens te vinden via de portaalsite Milieuinfo, maar ik wil wat dieper ingaan op mondiale cijfers en de manier om ze toegankelijk te maken.

Zo heb je bijvoorbeeld de site van Gapminder. Het gaat om een Zweedse NGO die zich tot doel gesteld heeft om gegevens wereldwijd beschikbaar te maken en te verspreiden.  Het interessante aan het model is dat je zelf een aantal parameters kan instellen en dan zien wat de evolutie is in de voorbije 30 tot 100 jaar. Dit wordt dan ook nog eens mooi gepresenteerd in een animatie.

gapminder

Je kan zelf wat op de site rondkijken en een en ander proberen. Een andere manier om kennis te maken is het bekijken van deze lezing van Hans Rosling. Je hebt er wel een goeie twintig minuten tijd voor nodig, maar je eigen denkkaders in vraag te stellen is dit toch een zinvolle tijdsinvestering.

Ook nog de moeite om eens te bekijken, de real time cijfers op   worldclock en worldometers (je kan je ook bezighouden met het vergelijken van beide cijfers)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s