De mysterieuze postbedeler…


sticker1Stad Gent gaat iets doen aan de illegale brievenbusvullers, en dat is een goed idee. Ondanks de sticker op mijn brievenbus om ongeadresseerd drukwerk te weigeren,  zitten er toch regelmatig reclamefolders in de bus. Onlangs was het weer prijs, een folder van Fintro, met in het groot de naam van de lokale agent, de heer Geert O. Aangezien het kantoor bij mij in de buurt is ben ik langs geweest om het foldertje terug te geven en erop te wijzen dat ik dergelijke reclame niet wens te ontvangen. De man was echter niet zo vriendelijk en hij zei dat hij daar niks mee te maken had, en ik maar contact moest opnemen met de verantwoordelijke uitgever op de folder. Dit bleek dan ene meneer V. te zijn op de Fortis hoofdzetel. Ik ga dus via internet op zoek naar een nummer en krijg redelijk gemakkelijk de heer V. aan de lijn. Dit is wel vriendelijke meneer dit me uitlegt dat de folders wel in Brussel worden gedrukt maar de verdeling door plaatselijke kantoren wordt geregeld. Aha, ik dus terug naar meneer O.  Ja, moest hij toegeven, hij heeft opdracht aan een lokale bedeler om de folders te bussen. Maar als die meneer ook folders in de bus met sticker steekt is dat niet zijn verantwoordelijkheid. Of ik de naam van de bedeler dan mocht kennen. Ha nee, dat gaat niet hé, dat is tegen de privacy wet.

Ik heb dan ook nog naar de stad gebeld omdat alle verdelers een vergunning moeten hebben van de stad. Maar ook daar konden ze me niet zeggen wie de beruchte Fintro folder in mijn bus heeft gestopt. Het mysterie blijft, dus maar hopen dat het nieuwe reglement van de stad Gent dat soort toestanden aan banden kan leggen. De illegale brievenbusvullers zijn gewaarschuwd…

13 reacties op ‘De mysterieuze postbedeler…

 1. Het is misschien een goed idee om eens al hun reclame (die ze in je straat gedeponeerd hebben) te verzamelen en het terug in hun brievenbus gaan steken. Zouden ze het dan begrijpen?

  Je mag er trouwens prat op gaan dat door gans de economische crisis de prijzen, maar ook de reclame veel agressiever zal zijn. Het zal niet bij ongewenste foldertjes blijven als je het kunnen verhelpen.

  Like

 2. Ik ben ook grote fan van het stickertje, maar vind het wel jammer dat je er geen uitzonderingen kan bijvermelden: ik zou bv graag de foldertjes van Natuurpunt over activiteiten in de buurt wel nog graag krijgen….

  Like

 3. kathl1tje, schrijft:
  “de foldertjes van Natuurpunt over activiteiten in de buurt wel nog graag krijgen….”

  Als je lid bent, dan krijg je normaal gezien toch de informatie over hun activiteiten.

  Like

 4. Als kleine zelfstandige-in-bijberoep krijg ik ontzettend veel troep in de bus van firma’s die me allerhande produkten en diensten willen aansmeren. Het gaat dan om zendingen op naam, blijkbaar zijn de adressen van alle Belgen met een BTW-nummer ergen te verkrijgen (of te koop, neem ik aan). En dan verzenden maar !
  Sommige firma’s zijn hardnekkig .. zo bv. Viking Direct (kantoormateriaal), waar ik ettelijke keren naar het 0800-nummer heb moeten bellen eer ze de verzending van hun dikke kataloog stopzetten, dat ding bleef maar in de bus vallen, keer op keer. Het gekke is dat de mensen aan de andere kant van de lijn dan vaak niet snappen wat mijn punt is “dan gooit u die kataloog toch in de vuilbak mevrouw” of “wij zijn echt de goedkoopste hoor”.
  Ongewenste zendingen op naam gaan bij mij systematisch terug in de brievenbus met een dikke streep over mijn adres en de vermelding “terug aan afzender, ongewenste reclame”. Ook leuk, als er bij een ongewenste zending een “port betaald door bestemmeling” envelop zit, stuur ik ze een briefje dat hun reclame ongewenst is, in die envelop – ze doen die zeker open omdat ze denken dat het een klant is die toehapt – en ze hebben op zn minst de verzendkosten aan hun broek hihi.

  Like

 5. Restrictel voor minder reclame per fax en natuurlijk de Robinson-lijst. Dit zijn toch al enkele stappen in de goede richting. Maar het kan beter. Die vervloekte telefoonboeken zijn ook een doorn in mijn oog.
  En natuurlijk de reclameblaadjes.

  Like

 6. Klopt, huis-aan-huis folders worden hier in het dorp door steeds kleinere kinderen bezorgd, ze zijn zo klein dat ze de sticker niet eens kunnen lezen. Heb dorpsbelang en de Spar -want om die folder gaat het- een brief geschreven over dit fenomeen.

  Like

 7. Ik zou liever geen telefoonboeken hebben,
  MAAR de puzzel om telefoonnummers ( gouden gids )
  VIA INTERNET te vinden is VEEL TE INGEWIKKELD.

  Weet iemand een betere oplossing ?

  Beste groeten,
  Tony VAN ACKER

  Like

 8. In verband met commerciële reclame wel/niet geadresseerd doe ik vrij simpel:
  Ik schrijf een boze brief/email naar de uitgever en schrijf dat zijn zaak op mijn zwarte lijst staat.
  ALS zijn reclame nog in mijn brievenbus komt ga ik OVAM ( Mechelen ) inschakelen en als er nog meer klachten zijn… dan kan de uitgever een boete van 250 euro oplopen.

  Tot nu toe heb ik 100% succes.

  Beste groeten,
  Tony VAN ACKER

  Like

 9. Uit de nieuwsbrief van het Gents MilieuFront, is dit misschien een stap naar de oplossing?

  Reclamedrukwerk: stuur je klacht naar de stad

  GMF verdeelt al jaren anti-reclame stickers. De verdelers van reclame drukwerk houden niet altijd rekening met de sticker.

  De stad wil gebruik maken van het nieuwe systeem van ‘gemeentelijke administratieve sanctie’ om verantwoordelijke uitgevers die de stickers aan hun laars lappen zo’n sanctie van 60 euro per brievenbus op te leggen.

  Inbreuken kunnen gemeld worden aan

  milieutoezicht@gent.be

  Melden dus maar. Vraag zeker aan de stad om op de hoogte gehouden te worden en laat ons zeker ook iets weten. Wij verzamelen alle reacties

  Vraag je gratis anti-reclamesticker aan. Klik hier.
  http://www.gentsmilieufront.be/downloads/gmf_berichten/gmfberichtdec.html#druk

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s