Eerste wintermaand achter de rug


Regelmatige bezoekers van deze blog weten dat er elke maand wat cijfers verschijnen over het verbruik van de voorbije maand. November is een speciaal geval, de eerste maand waarbij ik terug buitenshuis ga werken na zes maand loopbaanonderbreking én de eerste echte stookmaand. Gisteren dus weer alles gewogen en gemeten en dit zijn de voorlopige conclusies:

– Afval status quo; inderdaad, mijn afval was vergelijkbaar met vorige maanden. Restafval; 1,2 kilogram. PMD; 400 gram. Glas; 2,3 kilogram en papier 4,7 kilogram. Papier is wel wat hoger dan de voorbije maanden vooral omdat ik wat heb opgeruimd en dan blijkt steeds dat er nogal wat papier weg mag. Maar dus, gaan werken hoeft de afvalberg niet te vergroten.

– Mobiliteit: hier is er natuurlijk een toename van het aantal treinkilometer (845 deze maand), omwille van het woon-werk verkeer naar Leuven natuurlijk. Dienstopdrachten zijn daarbij niet meegerekend, want die horen bij de voetafdruk van het werk. Een auto heb ik niet nodig gehad in november.

– De cijfers voor water en energie gaan wel wat omhoog. Dat heeft niet veel te maken met gaan werken natuurlijk, maar alles met de buitentemperatuur. Het verbruik van elektriciteit is gestegen van 0,35 naar 0,72 kWh per dag. Belangrijkste reden is het aanzetten van de centrale verwarming, want de pomp gebruikt ook elektriciteit natuurlijk. Het gasverbruik was deze maand 144 m3. Voor de hele periode 1 mei tot eind oktober was het slechts 60m3. Toch heb ik in absolute cijfers 17% minder verbruikt dan november vorig jaar. Om echt te weten hoe goed dit is moet ik ook rekening houden met de buitentemperatuur. Dus zodra de graaddagen voor november bekend zijn komt daar nog een correctie op. Waterverbruik in november is 17liter/dag/persoon, ook iets meer dan het gemiddelde van de voorbije maanden. Wellicht heeft dit ook te maken met de centrale verwarming.

Dus na een maand kan ik zeggen dat halftijds werken niet perse een grote invloed hoeft te hebben op de ecologische voetafdruk. Het kan zelfs een voordeel zijn om een paar dagen per week buitenshuis te zijn (dan kan de verwarming thuis minder staan). En het is natuurlijk ook erg plezant om terug een bende toffe collega’s te hebben natuurlijk.

2 reacties op ‘Eerste wintermaand achter de rug

 1. 144 m3 voor november, dat is niet zo goed. Bij mij was het 108 m3, en dat is nog niet echt goed. Van 1 mei tot 31 oktober verbruikten we hier 90 m3, en dat is met bijna dagelijks een warme douche voor 2 personen. Op 1 wintermaand heb je dus alle inspanningen verloren van deze zomer. En aardgas is een fossiele brandstof, zuiver CO2 de lucht in dus, en dat is veel erger dan je water- of electriciteitsverbruik (144 m3 is zowat 1500 kWh ofwel 10 tot 20 keer je jaarverbruik aan electriciteit!!).

  Dit is een belangrijke les en iets dat vele mensen over het hoofd zien: het gaat niet om de inspanningen die je doet, maar om het resultaat dat je bereikt. Je een hele zomer met koud regenwater wassen heeft weinig zin als je huis niet goed geïsoleerd is. Hetzelfde geldt voor spaarlampen, zonnepanelen, groenten uit de moestuin en al die andere zaken die mensen een rein geweten geven.

  Milieubesparing moet niet in het wilde weg gebeuren, maar vertrekken van een analyse van het huidige verbruik en beginnen met ingrepen die op een goedkope manier veel effect hebben. En isolatie is bijna altijd het eerste aandachtspunt. Dus eigenlijk had je zes maanden moeten isoleren, in plaats van emmers water naar je toilet te brengen.

  Maar ik bewonder wat je gedaan hebt en je hebt in elk geval getoond dat we met heel weinig kunnen overleven… als we maar eerst ons huis isoleren.

  Like

 2. dag Piet,

  Je hebt absoluut gelijk dat goede isolatie de prioriteit is. Ik ben er de voorbije maanden ook mee bezig geweest maar als huurder kan je niet alles zomaar doen. Uit een audit bleek dat vooral het dak een probleem is, en dus ben ik nu aan het uitzoeken om dit aan te pakken. (En wellicht zal ik dit ook op eigen kosten moeten doen)
  Mocht ik de andere (soms kleinere) acties niet hebben gedaan dan was mijn verbruik nog groter geweest. Ik denk dat beide belangrijk zijn, de grote infrastructuur aanpassingen maar ook de kleinere gedragsacties.

  De grootste winst is volgens mij te maken met volgende top vier: goed isoleren, auto en vliegtuig niet gebruiken, kiezen voor groene stroom en geen vlees meer eten

  steven

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s