Hoop is het woord van de dag


adaminheistHet is met enige opluchting dat ik deze morgen om kwart voor zeven de uitslag van de verkiezingen heb gehoord. Met Obama als president is het perspectief op een ander, meer sociaal en ecologiche beleid in elk geval aanwezig. Maar er is meer, gisterenavond was ik op een vergadering van het voedselteam Sint-Amandsberg. En daar zag ik een groep gewone mensen, erg gemotiveerd en gedreven om samen op zoek te gaan naar lokaal en gezond voedsel mét respect voor de producenten. Twee dagen geleden heb ik het Lets-café bezocht, en ook hier een hoge opkomst. En ook hier mensen die via het uitwisselen van diensten meer vat willen krijgen op hun eigen leven. Gisteren mijn eerste werkdag, waar ik te horen krijg dat reeds meer dan 1500 gezinnen zich hebben ingeschreven voor de Kyoto-code, en op een paar dagen tijd drie grote bedrijven contact opnemen met Ecolife omdat ze willen starten met milieuzorg. En tenslotte heb ik gisterenavond op Youtube nog een boeiende documentaire gezien (een tip van Stefaan) over het potentieel van zonne-energie. Wie drie kwartier tijd heeft moet dit zeker eens bekijken.

Het is in deze tijden de mode om wat smalend en zelfs cynisch te doen over de toestand van de wereld. Om de nadruk te leggen op de problemen en de hopeloosheid ervan. Maar vandaag kies ik in elk geval voor een positieve kijk. Er is technologie, er zijn overheden, bedrijven en vooral steeds meer mensen die dagelijks kleine stapjes zetten. Ik wens je vandaag ook zo’n stapje toe. Een mooie dag bijvoorbeeld om eindelijk werk te maken van het overschakelen op groene stroom. Of om eens langs te lopen de bejaarde buurvrouw. Kansen genoeg!

2 reacties op ‘Hoop is het woord van de dag

 1. “change” & “hope”, inderdaad dé woorden van de dag! Mooie speech trouwens heeft de man gegeven. Met zijn verleden als opbouwwerker is hij in staat om beweging van onderuit plaats te geven en te laten groeien. Hij benadrukte trouwens dat iedereen zijn stukje mee kan en moet veranderen. “Change can’t happen without you”, “I will ask you to join in”… Ik was voor een keer sinds lang echt wel onder de indruk van de woorden van een Amerikaanse president. Mc Cain heeft trouwens ook mooie woorden gesproken. Meer dan ooit hoop dus. Alleen al het feit dat deze verkiezingsuitslag mogelijk is geweest is voor mij een enorm teken… Ook al zijn de verwachtingen nu hoog (en ligt ontgoocheling op de loer) en zal hij de eerste jaren misschien niet veel kunnen veranderen. De beweging is al veranderd!!!

  Like

 2. Persoonlijk denk ik niet dat Obama veel change zal betekenen. OK, er zullen wel andere accenten zijn in zijn politiek. De verhoudingen in de wereldpolitiek zijn niet meer wat ze geweest zijn, er is nood aan een andere aanpak voor het vs-imperialisme, maar het imperialisme op zich zal niet in vraag gesteld worden.
  Er is ook nog de financiële EN de (reëel) economische crisis, die keer er wel eentje zou kunnen zijn die we een lange tijd moeten uitzitten, omdat de meeste middelen ( bubbles ) om de crisis voor zich uit te duwen ondertussen uitgeprobeerd ( en gefaald ) zijn.
  Het zal veel ellende met zich meebrengen voor werkende mensen en hun gezinnen.
  De verwachtingen worden al een paar dagen ( zelfs al voor de verkiezingen ) getemperd door Obama en z’n team. Uiteindelijk blijven de democraten net als de republikeinen met handen en voeten gebonden aan de belangen van het bedrijfsleven. Bush z’n politiek zit natuurlijk nog vers in het hoofd, maar het was eerst Clinton die de Kyoto-akkoorden weigerde te ratificeren of die de vrije handel door de strot van de wereld duwde met de WTO.

  Ik ga wel akkoord met het feit dat er iets aan t veranderen is bij “de gewone mens”.
  Er zal inderdaad een grotere groep een ecologisch bewustzijn naleven maar meer en meer mensen zullen het hele sociaal-economisch systeem , het kapitalisme, in vraag gaan stellen.
  Hier zal ook de sleutel tot het oplossen van het ecologische vraagstuk liggen.
  Een sociaal-economisch systeem dat uit is op winst op korte termijn en geen rekening houdt met de gevolgen op lange termijn ( socio / ecologisch ) zal nooit geen oplossing kunnen bieden voor die problemen op lange termijn.
  Daarvoor is alleen een collectief antwoord en oplossing mogelijk. En dat moeten komen van een socialistisch georganiseerde maatschappij die de belangen van de meerderheid centraal zet en de productie daarop afstelt ipv op de winsten.

  Met bij de Linkse Socialistische Partij ( http://www.socialisme.be ) discussiëren we ook regelmatig over de ecologische gevolgen van het kapitalisme. Via de zoekfunctie op onze website kunnen jullie onze standpunten rond milieu terugvinden in diverse artikels.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s