5 maand; de cijfers…


Gisteren was het hier weer meten, tellen en wegen, want de vijfde maand van het LIM project is ondertussen ook alweer om. Laat ik deze keer beginnen met de afvalproductie van september:

 • restafval: 0,96 kilogram
 • PMD: 0,15 kilogram
 • papier: 1,6 kilogram
 • glas: 1,5 kilogram

Allemaal mooi in de buurt van of onder de streefcijfers. Het restafval bestaat nu grotendeels uit plastic (het blijft toch erg moeilijk om dit te vermijden…) en stof van mijn rolstofzuigertje. De cijfers voor water en energie zien er als volgt uit:

 • leidingwater: 0,77 m3 (of 13 liter/dag/persoon)
 • elektriciteit: 9,7 kWh (of 0,33 kWh per dag met zijn allen)
 • gas: 5 m3 (of 57 kWh per maand)

Het gasverbruik zal vanaf nu onherroepelijk omhooggaan (de voorbije dagen zet ik ’s morgens precies gedurende 30 minuten de verwarming op, dat volstaat voorlopig voor de hele dag). Water en elektriciteit hoop ik de volgende maanden min of meer contstant te houden.

Voor voeding zal ik deze maand een iets hogere voetafdruk heb, omdat ik in kader van het raw food gebeuren toch af en toe iets van exotische producten heb gekocht. Zelf met de auto gereden heb ik niet, maar om mijn isolatiemateriaal hier te krijgen zijn toch zo’n 80 kilometer afgelegd met een vrachtwagen.

Wat dit allemaal voor mijn voetafdruk wil zeggen ga ik nu even niet verklappen. In kader van de komende documentaire lijkt het me spannender voorlopig geen voetafdrukcijfers bekend te maken. (geen nood, je hoeft niet naar TV te kijken, ik plaatst ze zeker nog op deze blog)

En nog een laatste cijfertje, vandaag zal wellicht voor de zeventig duizendste keer naar de LIM site worden gesurft. Ik kreeg ruim 550 reacties van lezers (waarvoor dank), en waar ik het meest trots op ben; twee meisjes van de klas 7WE nemen nu een douche van 10 minuten in plaats van 30 minuten.

5 reacties op ‘5 maand; de cijfers…

 1. 13 liter water en 0.33 kWh per dag, dat is straf.
  Het electriciteitsverbruik zou wel kunnen omhooggaan tijdens de winter door het verbruik van de circulatiepomp van de verwarming.

  Like

 2. ik ben speciaal al drie keer komen piepen vandaag en ja hoor, PROFICIAT, over de 70.000 hits!!!

  even een klein vraagje ivm enkele beglazing, ik weet niet of je hier ervaring mee hebt, maar goed: ik woon sinds enkele maanden in een oud appartement dat voor een stuk gerenoveerd werd, doch de enkele beglazing bleef behouden, nu is het probleem dat, zeker nu het kouder wordt, de ramen ’s ochtends helemaal aangedampt zijn en de gootjes onderaan de ramen staan tot de rand toe gevuld met condens, zijn hier afdoende middelkes tegen die niet te diep in de portemonnaie tasten???
  ik heb in de slaapkamers al een isolatiegordijn bevestigd tussen het gordijn en het raam, dit houdt de koude flink tegen doch aan de condens doet dit niets.

  alvast bedankt enne keep up the good work, geweldig hoe het lowimpactman-ifest een sneeuwbaleffect heeft!!!

  Like

 3. wat dat douchen betreft, wie een tienermeid in huis heeft, kent dit fenomeen maar al te goed.
  een zandlopertje helpt, mijn dochter vindt dit een redelijk goed compromis ;o).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s