Stop de gele invasie


In Sint-Amandsberg is het weer zo ver. De jaarlijkse invasie van de gele plastiek zakken. In de zakken zitten de witte en de gele gidsen. Totaal van een zakje met twee grote en een klein gidsje; 2,5 kilogram. Volgens Truvo (want zo heet Promedia tegenwoordig) worden er jaarlijks 4,5 miljoen gidsen verspreid… Even tellen dus: 4,5 miljoen x 2,5 kilogram = 11 250 000 kilogram (gerecycleerd) papier. De ecologische voetafdruk van het bedrukt papier alleen al is goed voor 12 691 hectaren voetafdruk (of de totale voetafdruk van 2 266 Belgen). En dan is nog niet meegerekend:

 • de impact van het vervoer van de 11 250 ton papier
 • de impact van de productie van zo’n gidsen (kantoren, faxen, brieven, vertegenwoordigers…)
 • de impact van de 4,5 miljoen plastick zakjes (productie en afvalverwerking)
 • de impact van het vervoer bij de ophaling van het oud papier
 • de impact van de verwerking van het papier
 • het gevloek van iedereen die weer zo’n nutteloos gids op de stoep aantreft

Kortom, toch een redelijk absurde toestand. Een telefoonboek kan zeker een nuttig instrument zijn, maar in een land waar 60% van de bevolking internet heeft dit bij elke telefoonabbonnee afleveren hoeft echt niet. Gelukkig heb ik er dit jaar geen ontvangen omdat ik mezelf heb laten uitschrijven op 1207.be. Anders was in één klap mijn maandquorum voor oud papier ingevuld. Dus, nu meteen naar deze site om je gidsen af te zeggen. Nederlandse lezers kunnen deze link gebruiken.

En mochten de medewerkers van Truvo schrik hebben voor hun job, er is nog massaal werk te vinden voor bioboeren, isolatiewerkers, fietsherstellers en groene kappers. Om maar iets te zeggen.

23 reacties op ‘Stop de gele invasie

 1. Ik had mij laten schrappen, en heb er toch weer twee “mogen” ontvangen…
  Ze zouden het beter omgekeerd doen, mensen laten registreren om er wel eentje te ontvangen…

  Like

 2. Merci voor de link, ik heb mij ook onmiddellijk laten schrappen.
  En nog een voordeel: nu zullen ze mij tenminste in het midden van de Gentse feesten niet meer ’s morgens vroeg uit mijn bed bellen om te laten weten dat ze die dingen op mijn stoep achtergelaten hebben.

  Like

 3. Waaw, wist niet dat je kon ontsnappen aan die gele terreur. Heb me dan ook maar meteen laten schrappen, in de hoop dat ze niet gewoon aan iedere deur zo’n pakje achterlaten.
  Een paar jaar geleden eens gevraagd aan de man die ze kwam afleveren om mijn oud exemplaar mee te nemen, maar “dat stond niet in zijn functiebeschrijving” zoals hij me laconiek meedeelde.

  Ik denk dat er veel meer reclame moet gemaakt worden voor deze mogelijkheid, zoals de meesten – denk ik – onderging ik tot vorige week deze gele invasie. Vanaf nu dus niet meer.

  Like

 4. Hier hebben we ze vorige maand ook mogen ontvangen. Waar blijft men het halen?

  Los van het feit dat in het voetspoor van deze boeken een klein ecologisch slagveld achterblijft…. kreeg ik er ook die week een goed beeld van wie in mijn straat allemaal met verlof was…. Mensen met minder frisse bedoelingen hebben daar alleen maar baat bij…

  Ik ben ook geschrapt, maar heb er weinig vertrouwen in dat men de volgende keer de moeite zal doen de lijst met niet-geinteresseerden zal doornemen. Maar we leven op hoop…

  Like

 5. Ik heb me vorig jaar van de lijst laten schrappen, en heb dit jaar geen boeken ontvangen. Dus wordt de lijst met niet-geinteresseerden effectief doorgenomen.

  Like

 6. Je kunt je nog uit meer schrappen dan enkel de telefoongids. Er zijn heel wat bedrijven die ’s nachts zoveel reclame doorfaxen naar mensen en/of bedrijven met een aparte faxlijn, dat er op één nacht de ganse papierrol van het faxapparaat erdoor is. Wil je dit vermijden, telefoneer dan naar Belgacom en vraag om de gratis dienst restrictel! Dan zijn ze verplicht om deze reclamefaxen te stoppen.
  Je kunt ook opteren om geen reclame meer te ontvangen via e-mail en telefoon. Dan maak je gebruik van de robinsonlijst. Surf naar http://www.robinsonlist.be voor meer informatie daaromtrent.
  Natuurlijk kan je ook heel wat papierafval besparen door gewoon een sticker op je brievenbus te kleven waarop staat dat je geen reclamedrukwerk meer wenst.

  Like

 7. Weet toevallig iemand hoe je de reclame van Aldi tegenhoudt? Elke week zit die reclamefolder in mijn brievenbus, ook al hangt de “geen reclame” sticker eraan.

  Ik heb daarvoor eens een mail gezonden naar Aldi, en die gaven me volgende antwoord: “Onze reclamefolders worden bezorgd door De Post. Wij raden u dan ook aan dit probleem te melden aan uw postbode of in uw postkantoor.”

  Mijn postbode zei me dat hij die folders in de brievenbus moet steken…

  Ik heb dan opnieuw een mail gezonden naar Aldi, met het antwoord dat de postbode me gaf… sinds dan geen respons meer.

  Like

 8. Normaal moet de post zich hieraan houden hoor. Heb eens vakantiewerk gedaan en enkel verkiezingsdrukwerk en blaadjes van stad gent en ivago mogen in de bussen met een sticker. Maar merk dat het niet altijd veel helpt. Wij wonen in een appartement en elke week ligt er een hele stapel reclamefolders op onze brievenbussen, terwijl niemand dat leest en er een briefje hangt dat reclame niet mag achtergelaten worden….

  Like

 9. Helaas…

  Ik meldde enkele weken geleden via 1207 dat ik geen Gouden Gids en Witte Gids wenste te ontvangen.
  Vandaag stonden ze voor de deur.

  Daar wordt een mens nu eens boos over.

  Like

 10. Aan de mensen die zich hebben uitgeschreven, maar toch nog een gids hebben ontvangen; wellicht is het volgend jaar wel in orde.

  Er zit namelijk een periode van 6-8 weken tussen het finaliseren van de inhoud van de gids (en van de lijst met ontvangers) en het effectief verdleen ervan. Als je na die ‘afsluitdatum’ vraagt om geen gids meer te ontvangen (of om uw gepubliceerde gegevens te wijzigen), heeft de gevraagde wijziging pas effect bij de volgende uitgave.

  Meer info over de afsluitdatakan je vinden op http://www.phoneinfo.be/nl/tariff.html

  Like

 11. Ik kreeg vandaag folder binnen van Vlaams Belang…
  Nochtans:
  -sta ik op Robinsonlijst
  -sticker op de bus enkel geadresseerde post

  Wat doe je daar tegen? Kan ik de folder terug in de postbus droppen met vermelding ‘naar afzender’? Iemand tips?

  Like

 12. Dag Fred,

  VB is van plan om de twee weken 2,4 miljoen exemplaren in de bus te steken!! Ik stel voor dat we met zijn allen deze geschriften in de postbus doen met in dikke letters: ‘ongevraagd drukwerk’.
  Ik hou trouwens mijn hart vast voor alle politiek drukwerk dat we de volgende maanden in de bus zouden krijgen. Een actie rond burgerlijke ongehoorzaamheid (al dat drukwerk in de brievenbussen van de post stoppen) is misschien een idee. Ik weet dat daardoor de post met het probleem zit, maar dan wordt misschien iets gedaan aan het probleem.
  Ik vraag me trouwens af of je verplicht bent de gouden gidsen binnen te nemen. Maw wat gebeurt er als we ze allemaal aan de deur laten staan? Misschien toch een duidelijke signaal??

  Like

 13. @Fred,

  ik vermoed (maar heb me er nooit in verdiept dus weet het niet zeker) dat folders van politieke partijen niet als reclamedrukwerk beschouwd worden en daardoor ook niet onder de wetgeving vallen die voor reclamedrukwerk van toepassing zijn. Ik vrees dus dat het perfect legaal is om politiek drukwerk te bezorgen aan mensen met zo’n anti-reclamesticker op de bus of aan mensen die op de Robisonlijst staan.

  Daarmee keur ik het niet goed, maar juridisch vrees ik dat er weinig tegen te beginnen valt.

  De actie-ideeën van Steven vind ik zo slecht nog niet. Al is het wel opletten want ik vrees dat men in het eerste geval zou veroordeeld kunnen worden voor sluikstorten of iets dergelijks (dus zorg dat je niet betrapt wordt 😉 ).

  Hoe het zit als je de gouden gids buiten laat staan weet ik niet. Ik vrees dat je als huurder/eigenaar in de eerste plaats in de problemen komt (vanwege sluikstorten) maar dat – als je dit juridisch aanvecht – je mogelijk wel gelijk krijgt en het de uitgever van de gouden gids is die aansprakelijk kan gesteld worden voor het op straat achterblijven van die gids.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s