Wereldpremière op de Gentse feesten


Zaterdag 26 juli is het zover. De langverwachte LIM-energiefiets wordt aan het grote publiek voorgesteld. Het prototype is geïnspireerd op enkele andere bestaande modellen (met dank aan Wouter) en door de onavolgbare Werner uitgewerkt tot een toonbeeld van efficiëntie en gebruiks-vriendelijkheid. Op de foto zie je Marieke terwijl ze zelf de energie levert voor het computer spelletje. De fiets werkt met een batterij en kan alle apparaten tot 300 watt doen werken. Geen strijkijzer dus, maar wel een TV of alle verlichting die ik in huis heb. Er moeten nog wat testen gebeuren om  uit te zoeken hoeveel er moet gefietst worden voor bijvoorbeeld een uur computeren.

De belangrijkste onderdelen zijn de generator (maakt de elektriciteit), de elco (zet de onregelmatige stroomstoten om naar regelmatige stroomtoevoer), de batterij en de omvormer (zet de stroom van de batterij om tot 220 volt). De prijs van de onderdelen samen was precies 266,65 euro, waarbij een paar dingen tweedehands zijn aangekocht. Daarnaast heeft Werner er toch ook een dag of drie aan gewerkt. De kleine foto toont hoe alle onderdelen netjes in een koffer zijn vastgemaakt. De fiets zal morgen zaterdag te zien zijn de Ramblas, een originieel iniatief van Kutunka. Daarbij wordt elke dag ingezoomd op een maatschappelijk thema. Zaterdag staat het klimaat centraal, en sta ik er met de energiefiets, maar ook met de waszak (rara wat is dat) en de solar cookit, nog twee energiebesparende innovaties. Vanaf 15 uur dus in de bibliotheekstraat (aan het Baudelopark) tot wellicht een uur of tien. Als je van plan bent naar de feesten te komen, neem alvast je herbruikbare beker mee, want die zijn er dit jaar niet te krijgen.

Ondertussen zijn we plannen aan het smeden om een heus Belgisch kampioenschap energiefietsen te organiseren. Wie een eigen geknutseld exemplaar in huis heeft kan zich bij mij aanmelden en alvast de kuiten insmeren (met biologische zonnebloemolie uiteraard).

8 reacties op ‘Wereldpremière op de Gentse feesten

 1. Het verbruik van een computer hangt sterk af van het type. Voor een desktop computer kan dat een paar honderd watt zijn, en een oude CRT monitor kan ook 200 watt halen. Een vlak scherm verbruikt veel minder (zo’n 10 tot 50 watt misschien). Een laptop blijft in zijn geheel wel onder de 50 watt gemiddeld misschien eerder 15W, maar het hangt er nogal vanaf wat je ermee doet (intensief gebruik betekent hoger energiegebruik). Voor een laptop is het verbruik niet echt groot, de ecologische impact zit vooral in de productie.

  Het idee van de fiets is wel leuk, maar als je 300 watt produceert moet je wel een hele dag fietsen om 3 kWh of een halve euro electriciteit terug te verdienen. Misschien genoeg voor een huishouden, exclusief warm water en verwarming dan. En je hebt een batterij nodig zodat je frigo ’s nachts kan doorwerken. Uiteindelijk zijn er waarschijnlijk toch zinvollere manieren om de tijd door te brengen 🙂

  Like

 2. Eigenlijk speel ik al jaren met het idee om een luie leeszetel te fabriceren met het zit- en trapwerk van een ligfiets, caférollen en een staande (led)lamp (en een stopcontactje voor mijn radiootje). Om Electrabel te koejonneren en tegelijk de drinkspieren weg te fitten. Het spaart ook al gauw een graadje verwarming! En als het oorlog wordt kan ik blijven lezen! Maar gebrek aan kunde en tijd…. Misschien kan zich via jou een kandidaat-constructeur aanmelden?

  Like

 3. Ik vind dit idee goed, maar net zoals Piet niet om de elektriciteit die je opwekt.
  Grote delen van de bevolking hebben een chronisch tekort aan beweging, en zitten uren in de zetel voor tv.

  Overtuig ze om een tv-trapfiets te gebruiken!
  Zo zijn ze gemotiveerd om te bewegen, anders valt de tv uit…

  Like

 4. Ik zit er ook aan te denken.
  Misschien is het een idee om als je gewoon zit te kijken er ook een schakeling voor je armen bij in te bouwen:D
  Misschien heb je dan alweer 50 watt te pakken?
  Misschien kan iemand me trouwens een idee mailen om mn electrische boiler te vervangen voor iets energiezuinigers.
  Nu verbruikt ie 3,4 watt standaard als ik niks doe zeg maar.
  En de stekker eruitrekken kan ook niet anders ontdooid alles haha.
  Wat is het beste alternatief voor een enkel of 2 persoons huishouden. Het moet ook de badkamer en het keukenwater kunnen verwarmen.

  Thx

  Like

 5. Beste low impact man,
  Zondag was ik bij je voortreffelijke presentatie in Tilburg, waarvoor veel dank.
  De PV V zien we nu ineens in een heel ander dag licht.
  En verder heb ik besloten dat ook ik een energiefiets wil. Ik ben niet technies, ik ben niet handig,maar gelukkig een goede netwerker en creatief…dus binnen nu en een jaar zal ie er staan. Doe ik dan me aan de eerste internationale kampioenschappen en zie ik jou weer,vrolijke groet Marleen Heeman

  Like

 6. Ik zou eigenlijk ook graag meer weten over de technische uitvoering hiervan, zou ook wel zoiets doen als hobby projectje op de koersfiets die ik hier staan heb 🙂

  Is het mogelijk wat meer info erover te krijgen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s