de Weee Man…


Het monster dat je hier ziet noemt de WEEE man. Hij is zeven meter hoog en gemaakt van alle elektronische toestellen die een modale Brit gedurende zijn leven gebruikt. Deze gemiddelde Brit, en er is geen reden om te denken dat wij beter zouden doen, gebruikt 3,3 ton van dergelijk spullen. Televisies, computers, wasmachines, gsm’s, broodroosters, haardrogers, stofzuigers, spelconsoles enzovoort.

Op de site van de WEEE man kan je zelf berekenen wat de ecologische voetafdruk is van je eigen gsm en computer. Daar kan je ook meer lezen over het break-even point van een product; wanneer is het economisch en ecologisch gezien interessant om een product te vervangen door een nieuw exemplaar. Voor GSM  ligt het verantwoorde punt van vervanging op zeven jaar. Dat terwijl in ons land een GSM reeds na 18 maanden weggegooid wordt. En dan te weten dat voor de productie van een toestel van 100 gram zo’n 30 kilogram materiaal nodig is. Meer info over de ecologische gevolgen van GSM’s kan je lezen op de WWF site.

Als we niet uitkijken wordt dit ooit de toekomst van de planeet. Geen mensen of dieren meer, maar enkel WEEE monsters die de aarde bevolken…

2 reacties op ‘de Weee Man…

 1. Ik weet het, Steven, ik weet het. Geen mens die zich kan (wil ?) voorstellen hoe groot de afvalhoop van de consumptiemaatschappij wel is! Men wil het niet zien, men wuift het weg, men wijst op het belang van tewerkstelling, men verwijt ons naïviteit, men verwijt ons geitenwollensokkers te zijn, men … , men… .
  Ik word er soms moedeloos van.
  Mijn man en ik hebben geen gsm omdat we dat niet nodig hebben. Twee van onze drie kinderen hebben er wel een, gekocht na duchtig sparen van hun eigen zakgeld natuurlijk. Maar waarom? Invloed van de reclamewereld en media? Sociale druk door vrienden? Blijkbaar zijn er buiten onze ouderlijk argumenten sterkere impulsen in de media waar wij niet tegenop kunnnen. Vooruitgang? Allemaal goed en wel, maar ben ik inderdaad naief als ik zeg dat we met ecologisch verant woorde technologie een even aangename welvaart kunnen genieten?
  Een blog hier, een Al Gore-docu daar, allemaal prijzenswaardige initiatieven. Maar ik vrees dat het niet genoeg is om de meerderhied van de bevolking te overtuigen.
  (zucht)

  Soms voel ik mij maar een héél klein stoer madammeke meer….

  Marijke.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s