Vodden met Don Kyoto…


Zaterdag heb ik een groot stuk van de dag doorgebracht met Dimitri Leue, alias Don Kyoto. Samen zijn we van Zele naar Gent gefietst (wat Dimitri betreft; met een bakfiets van 120 kilogram). Tijdens het fietsen hebben we het niet enkel gehad over de planeet en hoe die te redden, maar hadden we ook enkele interessante ontmoetingen. Bijvoorbeeld met een oude man die met twee ezels op stap was. De man, Charles, en zijn ezels, Toutout en Noenoe, maken al twaalf jaar wandeltochten. Nu was hij op weg van Bretagne naar Noord-Nederland, maar hij bezocht ook al Compostella en het Balkangebied. Tegen de avond zoekt hij een plekje waar hij zijn tentje kan zetten en de ezels kunnen grazen. Van Low Impact reizen gesproken.

In Laarne ontdekten we het bedrijf A.S.A. gerund door twee symphatieke jongens van Syrische afkomst. De firma is gespecialiseerd in Vodden. Als geroutineerde onderzoeksjournalisten hebben Dimitri en ikzelf de jongens de kleren van het lijf gevraagd, en nu weten van naald tot draad hoe de vork in de steel zit. Als je namelijk je afgedankte kleren in een container langs de weg stopt is de kans groot dat die dan bij A.S.A. terecht komen. Daar worden ze gesorteerd en ofwel worden de kleren verwerkt tot poetslappen, ofwel tot dashboarden voor auto’s (als het om synthetische stoffen gaat). Als de spullen van goede kwaliteit zijn gaan ze naar Afrika. Bij de inzamelingen zitten ook regelmatig gordijnstoffen. Met de hulp van Dimitri (doet ook kleuradvies!) heb ik ter plekke 10 kilogram dikke gordijnstof gekocht voor 15 euro. Dit in kader van het grote isolatieplan. De 10 kilogram mochten meteen mee op de bakfiets richting Gent.

Er valt nog meer de vertellen over onze avonturen op de fiets, en de nacht die Don Kyoto doorbracht bij de Low Impact Man.  Dit zal je moeten ontdekken in december als de Canvas reportage op de buis komt. (let dan vooral op de scéne waar Dimitri de voetbalkleedkamermethode toepast)  Je krijgt nu enkel een foto te zien van Dimitri die om 7u ’s morgens geniet van de zelfgemaakte confituur van Lucie.

 

2 reacties op ‘Vodden met Don Kyoto…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s