Het grote verhaal


De voorbije dagen is nogal wat aandacht gegaan naar de kleine acties die ik als LIM probeer te ondernemen. Maar het gaat om meer dan het toilet doorspoelen met regenwater (wat ondertussen in alle Vlaamse huiskamers te zien was).  Er is ook het grote verhaal waar ik me zorgen over maak.

We beseffen nog niet genoeg in welke cruciale periode we leven. Volgens Jean-François Rishard van de wereldbank staan we voor 20 wereldproblemen en hebben we maximum 20 jaar om ze op te lossen. Naast de opwarming van de aarde gaat het ook over de toenemende armoede en bijvoorbeeld het financieel systeem. En dan lees ik vandaag in een interview in MO* magazine de stelling van Lester Brown. Hij gaat er vanuit dat we nog 10 jaar hebben. De uitdagingen op economisch, ecologisch en sociaal-politiek systeem nemen dermate toe dat elke dag telt. Ik begrijp dan ook best de reactie van een aantal mensen op deze blog, met Low Impact allen komen we er niet. We hebben nood aan politici met visie die verder reikt dan de volgende verkiezingen.  Er zal met andere woorden meer nodig zijn dan 5 minuten politieke moed.

Laten we vooral niet in de valkuil trappen om excuses te zoeken om bij de pakken te blijven zitten.  Het bedrijfsleven kan veel en veel meer doen, de politieke wereld schiet schromelijk te kort maar ondertussen kunnen we elke dag mee het verschil maken. Denk daar maar eens aan als je morgen je emmertje badwater door het toliet kiepert.

 

Ter info: het boek ‘Vijf voor twaalf’ van J-F Rischard is uitgegeven door Lemniscaat en onder ander te vinden in de bib. van Sint Amandsberg (nummer 354). Ik breng het donderdag terug.

Het plan van Lester Brown kan je hier gratis downloaden

6 reacties op ‘Het grote verhaal

 1. Hoi,
  akkoord over het tekort aan aandacht voor het grote verhaal in de media (en misschien ook nog op deze blog) maar ook akkoord dat we daarom individueel niet bij de pakken moeten blijven zitten.
  Veel courage bij je plan!

  Like

 2. ‘Dé’ industrie maakt slechts wat wij, consumenten willen kopen. Low Impact Allen is dus alfa en omega tegelijk, maar wordt ontweken door de kip of het ei dilemma. Je hebt wel een zeer goeie marketing nodig om op te boksen tegen de concurrentie die aan High Impact Allen zijn boterham verdient. Volhouden dus.

  Like

 3. zijn er eigenlijk mensen in vlaanderen bezig met het grotere verhaal? Ik bedoel op niveau van beleid, denktanks of zo. Het is glashelder dat er zeer binnenkort veel zal veranderen, wellicht onder druk van onprettige omstandigheden. Is er een high impact niveau waar over een low impact samenleving wordt nagedacht?

  Like

 4. Beste,
  Ik denk dat vele mensen wel goed willen doen, maar niet weten hoe.
  Een greep uit de dilemma’s van één dag:
  – Mijn kinderen knutselen graag. Welke lijm laat ik ze het beste gebruiken, welke verf?
  – Bij kleren wassen verlaag ik het best de temperatuur, laat ik de temperatuur zoals ik het gewoon was maar gebruik ik minder wasmiddel, laat ik alles zoals gewoonlijk maar schakel ik het korte programma in? Waar is ons milieu het meest mee gebaat?
  – milieu- en huidvriendelijke verzorgingsprodukten, zonder kankerverwekkende stoffen. Waar vind ik ze aan een betaalbaren prijs?

  En dit zijn er nog maar enkele.

  Jij was beroepshalve al bezig met het milieu, maar voor de werkende mens is dit toch niet haalbaar om alles tot in het detail te gaan uitzoeken?

  We kunnen alleen ons best doen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s