Met de boot naar Zweden?


Echt op vakantie gaan met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk? Dit moet kunnen. Zo kreeg ik een zeer interessante tip van Els. Vanuit de zeehaven van Gent vertrekken wekelijks enkele boten richting Zweden. Het zijn Volvo-schepen die zorgen voor de levering van auto’s in Gent-zeehaven. Na wat zoekwerk is duidelijk geworden dat het mogelijk is met deze boten mee te varen. De kinderen zijn enthousiast, en ikzelf ook. 32 uren varen en we zijn er!

22 reacties op ‘Met de boot naar Zweden?

 1. Is dat met de lange arm gegaan, of heb je daarvoor flink mogen betalen? Ik kan me voorstellen dat ze daar enkel flink gemediatiseerde ecomannen als jezelf meenemen, om dan te kunnen uitpakken met hun “eerste CO2 vrije bedrijf ter wereld”-naam. Vergeet dan efkes de dieselverslindende tanken van auto’s die dagelijks van de band rollen. Of ben ik nu al te cynisch?

  Ik steun je project en gezin van harte! Veel sterkte en … doe jij schoolbezoeken of zoiets om je initiatief toe te lichten?

  groetjes

  Like

 2. Beste,

  Ik kreeg de tip voor de vrachtboot van een vriendin. Iedereen kan trouwens dergelijke reizen boeken, ze worden niet georganiseerd door Volvo, maar door een rederij die gespecialiseerd is in het verkopen van passagiersplaatsen op vrachtboten. Hier is de site:
  http://www.dfdstorline.com/DfdsTorLine/EN/

  De trip naar Zweden kost 160 euro, maaltijden en overnachting op de boot inbegrepen, dus dat valt wel mee hé. Ik heb ook geboekt nog voor ik in de krant kwam, dus je zal evenveel kans maken als ik!

  succes ermee en groetjes

  (vragen rond toelichting kan je best stellen via steven@lowimpactman.be )

  Like

  1. Dag Steven

   Dit is ontzettend interessant, zou ik ook graag doen. GIng je van Gent naar Göteborg? Kostte dat €160 per persoon of in totaal? Groetjes

   Like

 3. … Een kritische bedenking; wat maakt de ecologische voetafdruk kleiner met deze manier van reizen? De boot vaart toch op brandstof? Het enige verschil met een passagiersboot is het gezelschap; op de ene zit ie vol met mensen, op de andere vol met wagens. Varen doen ze beiden toch…

  Like

 4. Dag Tom,

  Inderdaad, de meest ecologische vakantie is thuis blijven. Maar omdat ik het mezelf niet te makkelijk wil maken en ik door de loopbaanonderbreking meer tijd heb dan andere jaren, wil ik toch een echte reis maken. Om naar Zweden te gaan is de boot in elk geval beter dan auto of vliegtuig. Met de trein is jammer genoeg onbetaalbaar, en met de fiets met kinderen niet haalbaar.
  Als je impact van de reis van de boot in zijn totaliteit bekijkt, dan is het extra gewicht van ons wellicht erg klein. Ik hoop het op de boot in elk geval verder uit te zoeken en hier verder toe te lichten.

  Like

 5. Tom,

  Je bedenking is idd . juist, maar toch, de goederenboot zal sowieso varen, maar passagiersboten varen niet zonder passagiers.

  Mvg,

  Stef

  Like

 6. Beste stef,

  Wij (mijne Göran en ik) hebben een huisje in het Noorden van Zweden en hebben ook net beslist om met die boot mee te varen om enkele km uit te sparen! We hopen dat het meevalt! Je bent van harte welkom in ons stulpje als je in de buurt bent!
  Groetjes van Katrien

  Like

 7. Beste,
  Niets zo vervuilend als een zeeschip ! Vliegen met daarna compensatie via compenCO2, greenseats, of CO2Fund FEE is milieuvriendelijker. Het vliegtuig is voor de milieubeweging zowat als de migrant van het Vl.Blok geworden. Geen enkele industrietak heeft zoveel progressie gemaakt op het vlak van emissie-uitstoot en brandstofgebruik. We zijn al zo ver dat als ge dit als milieubewust en sterk geangereerde zegt, ge uw naam anoniem moet houden op gevaar af volledig geband te worden uit de milieubeweging. Een gulden raad : lees eens http://www.pnl.nl voor de andere zijde van de medaile.

  Like

 8. Dag Dirk,

  Bedankt voor je interessante bedenkingen. Schepen zijn inderdaad ook erg vervuilend. Maar je moet steeds bekijken wat de vervuiling/per kilogram is. Omdat schepen zoveel vracht tegelijk vervoeren heb ik tot hiertoe enkel cijfers gevonden in het voordeel van de scheepvaart.
  Er zijn namelijk een paar grote problemen met vliegverkeer. Nu zorgen ze voor 2 tot 3% van de uitstoot, maar het is wel de snelst groeiende factor. Gezien de verwachte stijging van het aantal vluchten gaat dit fors toenemen. Volgens Monbiot (Brits milieudeskundige) zal die groei de besparingen op andere terreinen zelfs tenietdoen. Een groot probleem is dat er geen enkele taks wordt gegeven op vliegtuigreizen en daarom steeds meer gevlogen wordt. Compenseren via bvb http://www.compenCO2.be is zeker goed, maar minder vliegen nog beter.
  Ik heb de site van pnl eens bekeken, en ik heb wel de indruk dat die gefinancieerd is door de vliegtuigindustrie. Ze hebben gelijk dat vliegtuigen efficiënter worden én zeer veilig zijn. Maar net zoals bij andere sectoren zoals verwarming, wegtransport of elektriciteitproductie zal ook moeten nagedacht worden om de uitstoot van de luchtvaart te verminderen.
  Ik ga in elk geval proberen een berekening te maken van de uitstoot van onze reis met de boot en te vergelijken met dezelfde trip met het vliegtuig. De resultaten kan je later hier lezen (zelfs als het vliegtuig er als de beste zou uitkomen)
  groet,
  Steven

  Like

 9. Uitstekend idee!

  Deze bootreis hebben wij al 2 keer gedaan. De eerste keer op een ouder model boot, met slechts 1 kajuit voor passagiers. De huidge boten hebben er een 12-tal.

  Mocht je geïnteresseerd zijn, ons fotoverslag hier:
  http://foto.rossen.be/Zweden.html

  Toegegeven, de rest van onze reis was niet low-impact. De rest van het jaar nemen we voornamelijk de trein en lopen we te voet, hopelijk compenseert dat wat.

  Like

 10. Een echte Low Impact Vakantie hou je het gemakkelijkste in eigen land.
  Deze vakantie gingen we één weekje naar de kust en verder bleven we gewoon thuis. En toch is het oneindig leuk :
  -We gingen naar de plaatselijke toeristische dienst en ontdekten via de fiets prachtige polders op een boogscheut van onze woning.
  -Dankzij de “zomer van Antwerpen” profiteren we van mooie voorstellingen en muziekoptredens.
  -Onze kinderen logeren eerst bij het ene vriendje, dan bij het andere en een andere keer liggen er hier een stuk of 6 op de zolder te slapen. ’s Morgens duurt het even voor je je kan realiseren waar je kinderen zijn of wie er vandaag allemaal aan de ontbijttafel zal zitten.
  -We maakten echt eens de tijd om, met wat afvalhout van een bevriende schrijnwerker, samen met de kinderen (en een superhandige opa) een reuze boom-grond-hut te bouwen (die we op het eind van de vakantie wel zullen moeten afbreken want nu rest er niet veel meer van de tuin).
  -We nodigen vrienden uit en spelen met de kaarten Wies en Zotte Wies, terwijl de kinderen zich amuseren met het gezelschapspel Pictionary.
  -We zetten wat Italiaanse muziek op en houden een echt spaghettifestijn in een rood-groen-wit decor (verzorgd door de kinderen)
  -Aan zee (in de Westhoek) ontdekken we, al wandelend, mooie natuurgebieden.
  -We maken met de kinderen een enorm zandkasteel en naarmate het groeide kregen we steeds meer hulp van steeds meer kinderen … en wat is er dan leuker dan bovenop je kasteel te wachten tot de opkomende zee je kasteel helemaal verwoest?
  -We zoeken strandschatten en maken er kunstwerken mee. De kinderen vragen een koekje, een drankje, een snoepje als inkomticket voor hun museum. En de mensen zijn wonderwel bereid om te betalen (ze hebben zelfs 6,27 euro zakgeld gekregen).
  -De kinderen binden een touwtje aan een speelgoedschildpadje (net echt) en gooien het vooraan in de zee. Ze schateren om de verbaasde gezichten van de voorbijgangers.
  -We halen zoveel mogelijk boeken uit de Bib en lezen (reis)verhalen.
  -We houden een echte filosofie-avond (iedereen brengt een tekst of een spreuk mee en we wisselen van mening). Naarmate de avond vorderde (en we de bodem van de kan Sangria konden zien) werden de gedachten over het leven hier, ver weg, nu of na de dood steeds gekker.

  Het vraagt wel wat meer improvisatie (maar valiezen in- en uitpakken en een reis voorbereiden vind ik toch redelijk vermoeiend) maar voor mij persoonlijk houd je de mooiste vakantie gewoon thuis. Het maakt niet uit waar je bent maar eerder wat je doet (luieren, de telefoon uitzetten, genieten van een aperitiefje, …) of niet doet (werken, bedden opmaken, …)
  Je reist als het ware in plaats en tijd via een boek, een mooie film, gesprekken met andere mensen, muziek, drank en spijzen, …

  Like

 11. Je hebt me overtuigd Martine, volgende vakantie blijf ik gewoon thuis. Het is een prachtig voorbeeld van hoe je een leuke, goedkope en Low Impact vakantie kan hebben,

  Steven

  Like

 12. bewust op reis gaan lijkt mij een beter criterium. Er zijn mensen die nooit op reis gaan maar er toch een zeer vervuilende levenswijze op na houden. Ik zelf probeer de laatste jaren trektochten te voet in Europa te combineren via openbar vervoer. De idee om met een vrachtschip op reis te gaan heeft zijn exotische kantjes ook al is het naar het noorden…
  Als je echt ergens naar toe wil informeer u. Dit is de basisfilosofie van Alta Via (reisboekhandel in Antwerpen, zie ook http://www.altaviatravelbooks.be). Onze persoonlijke inbreng bestaat er vervolgens uit dat wij een deel van onze winst willen besteden aan projecten in het zuiden (compenco2)
  Ook zijn er ecologische natuureisgidsen die echt een meerwaarde betekenen voor de reiziger vb. http://www.crossbillguides.com
  groetjes
  Dirk

  Like

 13. Hallo,
  Hoe is de boot trip verlopen?

  Ben vorige zomer met die vlieger gegaan om een maand te gaan WWOOFen,en vond de beperking in bagage echt een hinder.

  Als je in Göteborg aankomt in de haven,heb je dan een flygbus naar het station?

  Alvast bedankt voor de reactie.

  Like

 14. Dag Steven,

  Ik vroeg mij af of je toen op je reis de tijd hebt gevonden om de ecologische voor- en nadelen van de bootreis tav vliegtuigreis te bekijken? Ik vind het niet terug in een andere blog…

  We willen deze zomer met een groep klimmers naar Noorwegen en zijn alle opties aan het bekijken, want we willen onze voetafdruk zo klein mogelijk houden (en wat dan nog overschiet compenseren, kadert binnen het project Seven Summits van de Natuurvrienden: http://www.sevensummits2015.be/).

  Groetjes!

  Like

   1. Dag Steven, net eens het hoofdstuk doorgenomen en bedankt voor de info! We gaan wel nog op zoek gaan naar de CO2uitstoot (mijn vriend wil alles nauwkeurig berekenen), maar goed dat ik al weet dat de boot toch een immens verschil maakt en de andere tips zijn ook mooi meegenomen 🙂

    Like

 15. Dag Steven,
  Ik heb een vraagje. Ik ga wwoofen in Zweden en overweeg de overtocht die jij hebt gemaakt. IK heb echter geen auto. Is het dan mogelijk om zo te reizen? Kan ik dan bij aankomst openbaar vervoer vinden?
  Alvast bedankt,
  Trui

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s