Land van Hoop


Goed nieuws voor alle informateurs, formateurs en onderhandelaars die gestart zijn met het schrijven van regeerprogramma’s. Wie op een overzichtelijke wijze een wetenschappelijk onderbouwde oplossing zoekt voor al onze maatschappelijke uitdagingen: het boek ‘Land van Hoop’ is net uit. Er staan werkzame ideeën in rond mobiliteit, wonen en bouwen, voeding, klimaat, energie, economie, onderwijs, biodiversiteit en politiek. Het boek is er gekomen op initiatief van Cathy – veel meer dan een mobiliteitsdeskundige – Macharis. Cathy is de bezieler van het ‘house of sustainable transitions‘ aan de VUB, een mutidisciplinair onderzoeksinstituut om de transitie te ondersteunen en versnellen.

In het land van Hoop brengen heel wat auteurs innovatieve inzichten en voorbeelden rond diverse thema’s. Veel van de ideeën zijn niet perse nieuw (de 15 minuten stad, circulair bouwen, agro-ecologie), maar het bijzondere aan dit boek is de systeembenadering. Er wordt niet gekeken naar specifieke gebeurtenissen of trends, maar vooral naar de relatie’s tussen de verschillende elementen. Zowel bij de analyse van de problemen als bij de antwoorden zoekt het boek naar de onderliggende structuren en mentale modellen. Net datgene wat het dagelijkse politieke bedrijf niet doet.

Het laatste hoofdstuk is een toekomstverhaal geschreven door een internationale groep studenten van de opleiding ‘sustainalitily’. Een aantrekkelijke beschrijving van een niet-al-te-verre toekomst waar de ideeën uit het boek realiteit zijn. Ik heb een aantal hoofdstukken van het boek gelezen en merk misschien nog een lacune. De thema’s armoede en diversiteit zie ik wat minder prominent aanwezig (maar ik heb de stukken rond economie en politiek nog niet gelezen)

In elk geval, voor leerkrachten, ambtenaren, academici en politici is dit boek een hoopgevend (maar niet zweverig) handboek met oplossingen. Ik hoop dus dat het druk gelezen wordt.

Nog een kleine oproep: Mocht iemand een manier – en centen – vinden om een pakketje boeken bij de hoofdkwartieren van alle partijen te laten afleveren, laat het weten! Ik wil samen bekijken hoe we dit kunnen realiseren.

5 reacties op ‘Land van Hoop

  1. Dag Steven,   Bij jou oproep kreeg ik een idee…voor wat het waard is, deel ik het hier even:   Wat als je voldoende mensen vind die bereid zijn het boek aan te kopen , eerst zelf te lezen en daarna aan jou te bezorgen om naar de partijen te sturen. Het is meteen ook een sein van herbruikbaarheid…en we kunnen ook vragen om de boeken indien geen interesse te schenken aan bibliotheken. Elke lezer kan een kort tekstje schrijven voorin het boek om te vragen aan de politiek om aub eens out of the political box te denken.   Misschien is dat een uitgangspunt?!   Lucienne  

    Geliked door 1 persoon

  2. Dag Steven, ik zou hier wel willen bij helpen maar moet toch eerst het boek gelezen hebben. Is het al te vinden id bib?

    Like

Plaats een reactie