klaar om te strijden?


Het is (bang?) afwachten op wat het verkiezingsresultaat morgen zal zijn. Zowel in ons land als in Europa wordt een flinke ruk naar rechts verwacht. Dit is slecht nieuws voor de natuur, voor mensen in armoede, voor het klimaat, voor de sociale zekerheid, voor de zorg en het onderwijs, voor mensenrechten, voor Noord-Zuid samenwerking, voor LGBTQ+ rechten, voor asielzoekers, wetenschappers, journalisten en al wie woke is (opkomt tegen onrecht dus). Zelfs de rechtstaat staat onder druk. Zo blijkt uit een studie van de advocaat.be.

De analyse van de politieke programma’s rond wonen.

Hieronder kan je lezen hoe Fairfin het financieel beleid van de partijen analyseert.

Conclusie

We zien in dit alles dat partijen het grondig oneens zijn over hoe ze met de financiële sector en haar impact moeten omgaan. 

Linkse partijen (PVDAGroenVooruit) beoordelen die impact op sociaal en ecologisch vlak vooral negatief en willen de sector desnoods wettelijk forceren om duurzamer, transparanter en socialer te worden. Al zijn er wel onderlinge verschillen over welke wetten en publieke middelen daar het meest gepast voor zijn. 

Open Vld en N-VA zien in het algemeen minder problemen in de manier waarop het financieel systeem nu functioneert. De problemen die ze wel identificeren, zoals het tekort aan bankautomaten en de lage spaarrentes, willen ze eerder aanpakken door de concurrentie te verhogen. 

Het programma van de cd&v zit ook eerder op deze lijn, maar zet iets meer in op transparantie en ziet bij enkele concrete kwesties zoals rond greenwashing en de publieke investeringsmaatschappijen, wél een rol voor de overheid.

Re-set Vlaanderen bekeek in welke mate het klimaatbeleid van partijen rechtvaardig is.

Oxfam België onderzocht de programma’s op vlak van ongelijkheid en fiscaliteit.

BBL ging dan weer kijken naar alle elementen rond milieu en natuur. Hier een onderdeel van hun uitgebreide kieswijzer.

En nog eentje om het af te leren, Cavaria onderzocht de programma’s op het thema geweld en discriminatie van LGTBQIA+

Als je dan simpelweg gaat optellen wie het meeste groene smiley’s, vinkjes of vakjes heeft, kom je onverbiddelijk uit bij Groen. Dat is ook mijn keuze morgen. Maar omdat veel mensen niet kiezen op basis van grondige analyse’s en de impact van (social)-media veel groter is dan die van de middenveldorganisaties mogen we uitgaan van die ruk naar rechts. Al kunnen we nog proberen om het rukje zo klein mogelijk te maken door andere mensen aan te sporen om progressief te stemmen.

Ondertussen is het wellicht goed de ‘activist’ in ons wat te voeden, als de volgende maanden blijkt dat mensenrechten en natuur nog meer onder druk komen te staan.

En om een van onze grote strijders een hart onder de riem te steken, fiets ik straks naar de Chalet in de Rozenbroeken (Gent) om er rond 20 uur een Ode voor Wouter te zingen. Samen met niemand minder dan ‘Sing Again’ winnaar Marjolein Acke. Hier alvast een voorproefje. Kom gerust meezingen, ook als je niet bent ingeschreven.

Plaats een reactie