Van VW-gate over Dieselgate naar Cargate


Opnieuw een zeer lezenswaardig stuk van de andere Kris Peeters (ook nuttige lectuur voor de aanhangers van de nieuwe religie der ecomodernisten)

De Andere Kris Peeters

Tesla2015

Eindelijk is het dan zover: de automobielwereld zit middenin een reality check. Naar het zich laat aanzien, pakt die niet goed uit. Niet voor de Volkswagengroep, die dacht de waarheid een pootje te kunnen lichten met bedrogsoftware, maar evenmin voor de anderen. Enerzijds omdat net nu de Europese Commissie moet beslissen over een verstrenging van de normen en de controle erop. Anderzijds omdat het met de billen dichtgeknepen wachten is op de volgende onthulling over bewuste manipulatie. Of zou het zedige zwijgen van de concurrentie dan toch ingegeven zijn door een plotse moraalopstoot die nu uitpakken met de eigen betrouwbaarheid als ongepast kwalificeert?

‘We moeten niet naïef zijn,’ zoals onlangs een Vlaamse partijleider niet moe werd te herhalen. De sterkste indicatie dat het techno-optimisme weinig grond heeft om op te staan, kregen we van autojournalist Vic Heylen – iemand die de branche van binnenuit kent. Volgens hem maken de strenge…

View original post 552 woorden meer

5 reacties op ‘Van VW-gate over Dieselgate naar Cargate

  1. Elk product heeft voordelen en nadelen. Neem nu plastic. Het is een prachtige uitvinding, die onze manier van verpakken, opslaan, inpakken en beschermen van voedsel enz enorm geradicaliseerd heeft. Minder problemen met voedsel en voedselbederf, minder kans op infecties, … maar we weten al jaren dat datzelfde plastic giftig is en bijvoorbeeld zorgt voor hormonenverstoring (zie laatste reportage van Panorama). En natuurlijk zitten we met een wegwerpmaatschappij en het bijbehorende afval (tot in onze oceanen toe). Of hoe een prachtig product misbruikt wordt en eerder een lust dan een last is geworden.

    De auto gaat dezelfde toer op. Het heeft onze mobiliteit grondig veranderd. We hebben een vrijheid gekregen om op plekken te komen waar we voordien nooit of zeer moeilijk konden komen. Maar die auto werd ook misbruikt, en het gevolg laat zich raden. Milieuverontreiniging, destabilisatie door olie-conflicten, CO2, NOx, Files, Stress, een pak verkeersdoden, een grote afvalberg,
    We hebben het echter te ver laten komen, zoals met plastic. We hebben aan een hoog tempo straten en autosnelwegen aangelegd en onze hele maatschappij en economie afhankelijk gemaakt van koning auto. En in ons land is het daardoor (door de lintbebouwing) bijzonder moeilijk geworden om nog ergens te geraken met enkel het openbaar vervoer of de fiets. We moeten nu al ons leven herinrichten om dat gedaan te krijgen, wat natuurlijk weer de problemen doorschuiven is naar de burger.
    Koeriers die leveren voor web-shops, grote havens die tienduizenden containers aantrekken en evenveel vrachtwagens, bedrijfswagens, … dat allemaal aan de kant schuiven en kiezen voor een andere samenleving is onbegonnen werk.

    En de automobilist die dan toch voor de betere oplossing gaat, elektrisch rijden gecombineerd met een groene energieleverancier (denk aan Ecopower), wordt het zeker niet gemakkelijk gemaakt. Ten eerste is er bijna geen keuze (Neem bijvoorbeeld Cardoen, enkel de keuze tussen Diesel en Benzine) en als de keuze er is, wordt het een bijna onmogelijke opgave om het te betalen. Een elektrisch model kost gemiddeld 20 tot 30.000 euro meer dan een benzine-variant. Dan kom je met de subsidie van Turtelboom (5000 euro voor de eerste 1000 mensen) niet bijster ver!

    Like

    1. 1. Partago is een coöperatie die elektrisch autodelen organiseert. Dat is dus al deel van de oplossing: betaalbaar, ecologisch en sociaal. We kunnen dus zelf deel zijn van de verandering.
      2. Elektrisch rijden is deel van de oplossing om te komen tot smart grid: decentrale productie en consumptie van hernieuwbare energie.
      3. De elektrische auto, instapmodel, kost nog geen 20.000 euro en heeft een actieradius van bijna 200km. De batterij blijft eigendom van de fabrikant die voor de hele levensloop zorgt.
      4. We gaan naar een nog veel grotere densiteit in de steden, gecombineerd met de strijd om elke vierkante km ruimte: landbouw, KMO, woningen enz. concurreren om de laatste resten open ruimte.
      5. Er is dus sowieso niet zoiets als ‘platteland’ in Vlaanderen, tenzij in de twee uithoeken. En alles is relatief: wij zijn qua oppervlakte kleiner dan LA en met minder mensen dan pakweg New York…
      6. mobiliteit is een ‘secundaire’ behoefte, nl. als gevolg van de oplossing voor andere behoeften: wonen, werken, voeding, ontspanning, etc. Dit kan echt wel anders georganiseerd worden; er zijn nogal wat duurzame voorbeelden in Vlaanderen. De auto kan zeker daar deel van uitmaken, maar dan beperkt (in de vorm van autodelen).
      7. Mobiliteit is ook psychologie: ik heb een verminderde mobiliteit (endat wordt steeds minder) en zal dus mij veiliger voelen als ik altijd kan beschikken over een wagen. Gelukkig is dat mogelijk met autodelen systemen: 24/7 beschikbaar op 500 m van mijn deur. Dat heeft ertoe bijgedragen dat ik toch ‘durf’ om zelf geen auto (meer) te hebben.
      Hoezo, There’s no alternative?

      Like

      1. 1) Autodelen is niet altijd de oplossing. Goed voor wie in de stad woont, maar niet iedereen heeft daar toegang toe. Het grootste deel van Vlaanderen blijft voorlopig verstoken van toegang tot autodelen. En niet iedereen woont in Gent, Brussel of Antwerpen. Door verkeerd beleid is men gaan “vluchten” naar het platte land. En zolang vluchtelingenparken in Brussel bestaan, hele getto’s in de steden zijn waar je beter niet komt, … , zal je de mensen nooit zover krijgen om terug naar de stad te komen.
        2) Decentrale energieopwekking is zeker een deel van de oplossing. Maar op dit moment wil men vooral ons de slimme meter (zeg maar liever sluwe meter) door onze strot duwen, om vooral eigenaars van PV-installaties extra te laten betalen. En toen dat niet lukte, probeerde Freya het met de netvergoeding, die uiteindelijk werd teruggefloten. Nu is er het prosumententarief, dat naar alle waarschijnlijkheid ook wordt aangevochten. En voor een stuk terecht.
        3) Welke elektrische auto is dat dan voor 20.000? iMiev van Mitsubishi? 30.000 voor een klein prot-karreke. Maximum rijbereik 160km, als je rijdt als een slak en geen radio of airco gebruikt en met gedoofde lichten rijdt. Anders haal je gegarandeerd geen 80km. Renault Kangoo? max actieradius 170km, weeral zonder extra verbruik van airco, lichten, radio, … bijna 22.000 zonder btw. dus bijna 27000 met btw. Die laatste is al een auto met een beetje koffer en zitplaats dat er toe doet. Zolang de elektrische auto geen deftige autonomie heeft van minstens 400km, een deftige auto is, snel opgeladen kan worden (max 30min), betaalbaar is, ga je ze niet aan de straatstenen verkocht krijgen. En mensen die bijvoorbeeld beroepsmatig een SUV nodig hebben, en die zijn er, en ze kiezen een Mitsubishi Outlander? Dan betalen ze voor de benzineversie 26000 en voor de Hybride 57000. Toch een verschil van 31000 euro? Geloof me, mensen gaan zich geen instapmodel laten aansmeren. En de consument heeft het geld, die moet je niet zeggen wat die moet doen, want dan is die met zijn geld weg!
        4) Daar kan ik inkomen, en daarom dat ik investeer in vastgoed. Geloof me, dat gaat nog explosief duurder worden. Het gevolg daarvan is dat mensen die redelijk veel centen hebben en investeren in vastgoed, nog rijker zullen zijn. En mensen die huren geconfronteerd zullen worden met een duurdere huurprijs (ook door indexatie). Dat gaat de keerzijde zijn van de medaille. Iets goed willen doen gaat dus een pervers effect hebben op de zwakkeren in onze samenleving!
        5) Dat er geen platte land is, wil ik betwijfelen. Dat wordt meestal gezegd door mensen die in de stad wonen. Kom maar eens naar onze regio (Linter). Ik zal je daar eens droppen. Gegarandeerd dat je na uren nog geen levende ziel tegen komt. Maar het is juist dat je de zwarte driehoek Gent / Antwerpen / Brussel hebt waar groen steeds schaarser wordt. Maar hier heb je nog vergezichten waar je op plekken nergens rondom zelfs maar een huis ziet! Prachtig om te fietsen trouwens. Voelt hier zelfs een beetje aan als bepaalde delen van Frankrijk. Een aanrader, en niet enkel tijdens de bloesemperiode.
        6) Dat mobiliteit kan herbekeken worden iedereen is een feit. Wij hebben in 2009 een huizenruil gedaan en fietsen naar het werk en onze kinderen gaan met de fiets naar school omdat we nu maar op enkele kilometers wonen van onze bestemmingen. De auto is voor andere zaken, zoals naar familie rijden of naar zee. Maar eenmaal aan zee hebben we ook fietsen en laten de we auto links liggen voor de tram of de fiets.
        7) Als autodelen heel verspreid is en super flexibel, dan gaan meer mensen dat doen. Maar ik heb geen zin om een week op voorhand een auto te moeten reserveren. Het moet echt kunnen dat je dringend moet vertrekken en dat dat mogelijk moet zijn.

        Like

Plaats een reactie