Baby-boom


Terwijl ze bij radio 2 de grote luiertest aan het doen zijn met drie baby’s in de studio, even een paar gedachten rond kinderen. Want de komst van kinderen zorgt voor zeer grote veranderingen. Niet enkel de nachtrust en het dagritme worden overhoop gegooid, maar ook de temperatuur in huis, het gebruik van de wagen en de wasmachine en de samenstelling van de vuilniszak gaan er anders uitzien. En omdat je steeds het beste voor je kindje wilt, wordt daar nogal eens misbruik van gemaakt door een hele industrie die goed geld verdient aan deze jonge nieuwkomers. Volgens mij hebben baby’s vooral aandacht, rust en geborgenheid nodig. Het zal hun worst wezen als of ze al dan niet het nieuwste model van maxicosi hebben. Er zijn heel veel babyspullen te vinden in de kringwinkel of bij de tweedehandsbeurzen van bijvoorbeeld de Gezinsbond. Ook door uitwisseling met andere gezinnen met baby’s kan je veel kleren en spullen ruilen. Bij Velt hebben ze trouwens een interessant boekje over de ecologische aspecten van baby’s: groene gids voor kleine kids.

Gisteren ben ik trouwens op babybezoek geweest en daar heb ik een originele manier gezien om de traditionele doopsuiker te koppelen aan een goed doel. Met de levensboom heb je niet alleen een mooie verpakking voor de snoepjes of nootjes maar gaat een deel van de opbrengst naar Kenia. Daar kan een kind in Naïrobi meteen een jaar lang naar school dankzij de levensboom. Dat soort baby-boom kunnen we alleen maar toejuichen.

5 reacties op ‘Baby-boom

  1. Ik heb voor mijn baby héél veel tweedehands gekocht al, maar een autostoel wou ik per se nieuw kopen.
    De reden is dat ik gelezen had dat autostoelen onzichtbaar beschadigd kunnen geraken bij accidenten. Na een ongeluk moet je dus je autostoeltje eigenlijk vervangen.

    Bij een tweedehands autozitje kun niet weten of het ooit een ongeluk heeft meegemaakt of niet. Ik persoonlijk wou het risico niet nemen, de kans op een auto-ongeluk is toch relatief hoog.

    Meer over de veiligheid van autozitjes op http://www.rearfacing.co.uk

    Like

  2. Wij hebben ook veel spullen voor de kinderen tweedehands gekocht of gewoon gekregen. Internet bleek héél veel zoekertjes te bevatten voor kinderspullen en inderdaad ook de gezinsbond leverde ons al goede diensten. (Met het geld dat we zo uitsparen hebben we ook een levensboom gekocht, gevuld met snoepjes uit de wereldwinkel..)
    En wat we toch nieuw kopen, kopen we meestal in een biowinkeltje in schoonaarde (www.lievepluis.be)

    Waar we minder vat op hebben nu we kinderen hebben is de hoeveelheid (nieuwe) spullen die we (ttz de kinderen) krijgen. Nu ook weer staan sint, kerst , oud en nieuw voor de deur en ik weet nu al zeker dat er weer héél veel speelgoed door de deur zal komen. Tweedehands vind de familie not-done, een centje “daar heeft het kind niets aan”, en kledij hebben ze ook al veel, dus zit ik hier nu mijn hersenen te pijnigen wat ik nog kan verzinnen op ‘wat mag ik kopen voor de kinderen’ (als ze het al vragen is het al neig hee)
    Ik denk dat ik maar zal gaan voor de fietskar, in de hoop dat iedereen bijeen wil leggen voor een kwaliteitsvol exemplaar om onze oudste vanaf nieuwjaar mee naar school te brengen… ben eens benieuwd…

    Like

  3. Dag Sabine

    Misschien kan je om doe-dinges vragen (theater – er bestaan al leuke voorstellingen vanaf 2.5 jaar, de zoo, de cinema, picnkinckuitstap, etc). Een cd met kinderliedjes of een verhaal op cd zijn ook leuk voor de kinderen want ze luisteren er heel erg vaak naar. Of een boek. Mijn petekindje leest elk boekje met plezier 75 keer! Of iets creatiefs: knutselmateriaal of eenvoudige muziekinstrumenten. Zo zijn de kinderen toch actief bezig. Je kan eventueel ook aan een organisatie denken om geld voor te storten (Unicef of als je het op regtelmatige basis wil doen: Plan België bv, dan kan je een kindje sponsoreren: je betaalt elke maand 25 euro, dat geld gaat naar initiatieven voor de hele gemeenschap van het kind (bv onderwijs, latrines, kinderrechtensensibilisering) en je eigen kinderen kunnen brieven schrijven (die vertaald worden) of tekeningen maken, ideeën voor spelletjes uitwisselen.
    Succes ermee!

    Like

  4. Een zeer geestig en motiverend boekje is “consuminderen met kinderen”. Zeker te vinden in de bib van Gent. In dat boekje wordt ook heel mooi duidelijk gemaakt welke gadgets je voor kinderen al dan niet nodig hebt, en wat even goede alternatieven zijn, zonder dat je iets moet kopen. Als je hun tips toepast, blijkt ook dat met kinderen op stap gaan ineens een veel kleinere volksverhuis betekent en dat je dus ook makkelijker met het openbaar vervoer op stap kan, geen al te grote auto nodig.

    Like

  5. Ook wij hebben heel veel gebruikte kleertjes en spullen van familie en vrienden gekregen! Zo koop je alleen af en toe iets waarvan je het ECHT leuk vind en ben je voorzien van de basis.

    Leuk speelgoed koop ik regelmatig bij http://www.apekoppies.nl Dat is een website vol met speelgoed zonder batterijen! Zo spaar je het millieu en zowel de kinderen als de ouders zijn er erg blij mee!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s