boeken

Nieuw: Hoop, een kompas in turbulente tijden.

Hoop in de pers: een bespreking in Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

De meest recente recensie lees je op de blog ‘De zelfvoorzieningsbijbel

Het stukje hieronder stond in Kerk en Leven.


Boekbespreking Julia Meyers in La Verna tijdschrift, lente 2023

Steven Vromman schreef ‘een kompas in turbulente tijden’, en dat is zeker wel een accurate korte inhoud van zijn boek. Het boek schetst geen al te rooskleurig beeld van hoe het er op dit moment aan toe gaat in de wereld, en de (huidige en waarschijnlijke toekomstige) gevolgen daarvan op het klimaat, maar het is wel de realiteit. Ik zou het niet als doemdenkerij omschrijven. Veeleer zie ik het als een broodnodige wake-up call!

Met de nodige humor schetst Vromman een beeld van onze huidige tijd, ‘de turbulente jaren twintig’; (herstellende van) een pandemie, oorlogen, economische recessie, … We leven in een onstabiele tijd en ondervinden er allemaal gevolgen van. En het is nog lang niet gedaan met de onzekerheid, zelfs integendeel. Klimaatveranderingen, economische en politieke crises, … Ze kloppen luid op de deur. We bevinden ons, aldus Vromman, in een alles-staat-op-losse-schroeven-tijd. Dat klinkt nogal onzeker, en in een tijd waar mensen graag alles onder controle hebben, is dit een uitnodiging om met niet-weten om te gaan, en om te kijken waar en hoe we kunnen bijdragen tot een betere wereld. Het boek nodigt alleszins uit om te kijken naar de talrijke initiatieven die er zijn om onze planeet leefbaar te houden, en om zelf ook je steentje bij te dragen. Het is een oproep om ons meer te verbinden met de natuur en met onze medemens. We zijn immers zelf ook ‘maar’ producten van de natuur.

Wat mij erg trof, omdat het naar mijn mening nogal onderbelicht blijft, is de impact van de klimaatverandering op onze mentale en fysieke gezondheid. De (grondig onderbouwde en feitelijke) vaststellingen die Vromman aankaart, vallen niet te ontkennen. Fysiek denk ik dan aan onder andere astma- en allergiepatiënten die zwaardere klachten krijgen, of aan de kwetsbare mensen (denk aan onze ‘oudjes’) die het zwaar te verduren krijgen door bijvoorbeeld de toenemende hittegolven. Ook de mentale impact van de klimaatveranderingen verdient meer aandacht: de grote onzekerheid die we collectief tegemoet gaan kan zwaar wegen, en heel wat mensen kampen met angst voor de toekomst.

Van groot belang is, aldus Vromman, ‘community’, gemeenschap, ‘(lokaal) sociaal kapitaal’. Verbondenheid. Zorgen voor de planeet én zorgen voor elkaar. Dat sluit mooi aan bij de doelstellingen van La Verna. Allemaal (solo en samen) kunnen we bijdragen om de schade alsnog te beperken, om onze aarde zoveel mogelijk te ontzien. Soms lijkt het alsof het niet vijf vóór maar vijf over twaalf is, maar Vromman onderstreept dat we echt wel nog een impact hebben op wat er op ons afkomt.

Het is dus enigszins confronterend om dit boek te lezen, maar het is géén morele terechtwijzing of gezwier met een belerend vingertje. Er staan veel bruikbare, concrete (en vooral laagdrempelige en haalbare) tips in om het probleem hier en nu aan te pakken, om onze planeet te sparen (en om je voor te bereiden op de schokken die eraan dreigen te komen), waardoor het niet alleen aanzet tot reflectie maar ook tot actie.

Bespreking in De Koevoet

Hoop in de pers: een bespreking in Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. Een dubbelinterview met Geert Noels in De Standaard. (ook hier te lezen).

Welkom in de turbulente jaren twintig. Plots is er een pandemie, een oorlog en een economische recessie. Nog meer verassingen staan ons te wachten. Onze levens zullen impact ondervinden van klimaatverstoring, economische terugval, een falende overheid, een overdosis kattenfilmpjes of geopolitieke conflicten. Een zwarte zwaan kan alles op zijn kop zetten. Kortom, we bevinden ons in de alles-staat-op-losse-schroeven-fase!

Maar geen nood, dat is geen reden om in een hoekje te zitten huilen. Integendeel. Als de toekomst om zeep is kan je best zélf leren zeep maken. In dit boek krijg je heel wat praktische informatie om je voor te bereiden op de schokken die eraan komen. Welke vaardigheden zijn nuttig, hoe bouw je aan een sterk lokaal netwerk en welke mindset werkt het best? Hoe kunnen we goed leven als de storm in kracht toeneemt en hoe zetten we moedeloosheid om in actie?

Zelfs al komt er helemaal geen grote ramp, met de ideeën uit dit boek kan je vandaag al vrolijker, goedkoper en beter leven. Met de nodige humor krijgt je inzicht in eenvoudige stappen die je zelf kan zetten. Als het dan toch allemaal goed komt dan hebben we alvast eens goed gelachen.

Met:

  • uitneembaar actieplan om je toekomstbestendigheid in kaart te brengen
  • cartoons van Dr. Fritz (Joris Vermassen)

Het boek is te bestellen via deze link, maar ook in elke boekhandel (al duurt het daar wat langer). ISBN 978 94 644 4544 2. In volgende Gentse winkels kan je het ook kopen: Blommm, Rosa, Limerick, Ohne en Lokaal. Online bestellen kan via Skribis.

Een roman, een positieve post-apocalyptische roman over de periode 2025-2052. (verschenen januari 2021)

In Amor Mundi blikt Man Bashar Vande Putte terug op de periode 2025-2052. De klimaatverstoring slaat toe, een nucleair conflict en een pandemie maken de uitdaging compleet. Individuen en gemeenschappen reageren op uiteenlopende manieren op dit ‘rad van onfortuin’. Hoopgevende initiatieven ontwikkelen zich, terwijl op andere plaatsen conflicten losbarsten. Man groeit op in BeterGent en maakt de omwentelingen vanop de eerste rij mee. Uiteindelijk zal hij zelf een belangrijke rol spelen in de historische keuze die de mensheid maakt. Welkom inde wondere wereld van lintbebossing, geenrichtingsstraten, zelfslachtboerderijen, hitte-tapijten, collapsonauten, regenbommen, veganitariërs, droomkwekerijen en katrolwoningen.

Waar kan je het boek vinden:

  • helemaal gratis op deze blog. Let wel, deze versie is zonder eindredactie en er zijn nog wel wat veranderingen doorgevoerd.
  • online bestellen via Skribis, verzending gebeurt via maatwerkbedrijf Mirto. (25 euro + 3,5 verzending), daar zijn ook de Ebook versies te bestellen (12,5 euro)
  • vanaf nu ook in de prima eco-webwinkel van Kudzu
  • vanuit Nederland kan je best bestellen via Genoeg.nl
  • met de titel of het ISBN nummer (ISBN 978 94 639 6942 0) zal je het boek ook vinden op de grotere webshops (daar ben ik zelf geen grote fan van)
  • rechtstreeks bij mij: prijs 20 euro, verzending met Bpost 5,7. Bestellen via steven@lowimpactman.be, of via dit formulier. Signeren is mogelijk, een factuur ook.
  • in de boekhandels (en die kunnen onze steun goed gebruiken!). Je kan het in elke boekhandel bestellen, in Gent is al te vinden bij Walry. Ook bij wereldcateraar Illie Mangaro, de fantastische winkel van Blommm, de heerlijke bokalen van Lokaal en de twee winkels van Ohne in Gent. Oxfam Wereldwinkel, Lammerstraat Gent.
  • In biowinkel de Cruythoeck in Westerlo, en bij de Wassende Maan in Astene
  • heb je zelf een interessante plek waar je het boek kan aanbieden, laat het weten, dan stuur ik een aantal boeken in depot.

Praktisch Taal: Nederlands, Paperback, genaaid. Aantal pagina’s: 304 Met illustraties: kaarten en grafieken
Voor elke vier verkochte boeken wordt 1 vierkante meter bos aangeplant (in samenwerking met Bos+).

Het begin van een andere wereld? Een try-out!

Naar aanleiding van de voorstelling ‘Het einde van de wereld? Een try-out’ heb ik een boekje geschreven. Het is een aanvulling op de voorstelling en gaat dieper in op thema’s zoals veerkracht, bewustzijn en activisme. De cijfers en feiten uit de voorstellingen worden toegelicht, de liedjesteksten zijn erin opgenomen evenals een exclusief interview met Timo over de wereld in 2075. Ook de engagementen van de toeschouwers tijdens de eerste reeks voorstellingen zijn erin opgenomen.

In deze tijden van verandering, dreiging én hoop schetst dit boek een genuanceerd beeld van de toekomst. Het maakt duidelijk dat de keuzes die we vandaag maken bepalen in welke wereld we terecht zullen komen. Inspirerende voorbeelden en inzichten kunnen je helpen je steentje bij te dragen.

Hier kan je de bespreking lezen in De Gentenaar en Het Laatste Nieuws.

Van Jean-Paul Vermassen kreeg ik spontaan volgende bespreking toegestuurd;

Nee, het einde van de wereld is (nog) niet in zicht.

Maar er komen zeer ernstige klimaatontregelingen

als de opwarming van de aarde doorgaat.

(Nu haast dagelijks nieuws in de krant)

Het is ook niet waar dat we niets meer kunnen doen

aan het klimaatprobleem,

aan de verbetering van de wereld.

Ook collectief gedrag en grote systemen kunnen veranderen

vanuit een nieuw bewustzijn.

Een meer bezielde en begeesterende verhouding

tussen de mensen en volkeren

en tussen de mensen en de aarde,

maakt het leven en de wereld

op staande voet zinvoller en aangenamer.

Elk positief impact – persoonlijk en politiek –

van-meer-verbonden-leven-met-alle-levende-aardebewoners

telt!

Steven Vromman begint zijn schitterend boek(je)

met het vrolijke uitstervingslied en 

eindigt het met het vrolijke overlevingslied.

‘Het begin van een andere wereld’

is een vlot leesbaar boek.

Stevig gefundeerd.

Met een omvattende visie en tegelijk zeer concreet en praktisch.

Met een heel realistische kijk

en tóch een positieve, hoopvolle blik op de toekomst.

Met veel humor,

die alles (ver)draaglijk maakt.

Dat is ook de grote, eigen kracht van dit boek.

Het vindt de perfecte insteek én toon

om de huidige polarisatie

rond de klimaatverandering te overbruggen.

Om mensen uit de angst en moedeloosheid te halen

en aan te zetten om met veerkracht en vernieuwde motivatie

verder werk te maken van een nieuwe, leefbare wereld.

Het is het beste boek dat ik tot nu toe las

over het klimaatprobleem  

en over het geheim van de tegenstrijdigheden

in het biologische leven zelf

en in het bijzonder in het leven van de mens.

‘Zeer warm’ aanbevolen.

Interesse? Het boekje is steeds te koop (10 euro) op mijn lezingen en voorstellingen. In Gent kan je het ook vinden in boekhandel Limerick. Je kan het ook bestellen via de ecologische webshop Kudzu

Je kan mijn ook contacteren om er eentje te bestellen: steven@lowimpactman.be

STOP MET KLAGEN.

voorkaft2015 begint met een nieuw boek. Precies 400 gram, 23 op 15 centimeter, 190 pagina’s. De kleine heet ‘Stop met klagen’ en kreeg als ondertitel mee: ‘doe-het-zelfgids voor een vrolijke nieuwe wereld’. Dit melden u de trotse papa, ikzelf dus, en meter Sarah Van Liefferinge met peter; Dimitri Leue.

Het boek bevat alweer tips (oh nee), maar dan vooral tips 2.0 over activisme, mededogen en verbondenheid. Suggesties om je gewoontes te veranderen en een heus ‘start-to-action’ plan. Daarnaast inspirerende verhalen en heel veel concrete voorbeelden van acties die je zelf kan doen, liefst samen met anderen. In de bijlagen onder andere de samenvatting van 40 boeken die je moet gelezen hebben, een hele reeks sites en filmpjes en op vraag van alvast twee fans; de liedjesteksten van de voorstelling ‘Stop met Klagen’.

Het boek zal pas tegen eind januari in de winkel liggen (tegen 19,95 euro), maar wie op zoek is naar een origineel eindejaarscadeau kan nu al bij mij terecht. Je kan het hier bij me afhalen maar ik kan het ook opsturen met de post. Ik verkoop het boek aan 15 euro (+ 3,5 euro bij verzending). Voor alle info en bestellingen: stuur me een mailtje (steven@lowimpactman.be), dan geef ik mijn adres door en de andere nodige gegevens (het boek kan gesigneerd worden). Een ideale tip voor het nieuwjaarsfeest waar je tante en nonkel alweer zullen zeggen dat er ‘toch niks meer aan te doen is’.

HOE OVERLEEF JE DE 21 ste EEUW?

Tijdens de zomer van 2011 heb ik mijn blog twee maanden lang  omgevormd tot een verhaal in de toekomst. Daarbij heb ik mijn fantasie de vrije loop gelaten en een poging gedaan een mogelijk scenario te schetsen tot november 2034. Het is natuurlijk maar 1 van de vele mogelijke scenario’s, maar het schrijven van dit toekomstbeeld was in elk geval een interessante denkoefening. Ecolife heeft van deze teksten een e-book gemaakt, je het kan het hier: StevenVromman-Retroblog  gratis downloaden.

HET KLIMAAT VERANDERT, WAT KAN JE ZELF DOEN.

In september 2012 is er een derde boekje verschenen. Het gaat over het klimaat en is geschreven in de reeks ‘Wablieft’. Dit zijn boeken voor mensen die het Nederlands minder goed beheersen. In het boek probeer ik het complexe probleem van de klimaatverandering zo helder mogelijk toe te lichten. Een groot deel bevat concrete tips en acties die je zelf kan ondernemen om je uitstoot te beperken. Het boek is te vinden in de boekhandel maar ook via de site van Wablieft. Het boek is trouwens ook als luisterboek te vinden. Ook slechtzienden kunnen nu de LIM tips leren kennen.

WE HEBBEN MAAR 1 PLANEET

Sinds september  2011 ligt het tweede LIM boek in de boekenwinkel. ‘We hebben maar één planeet’ richt zich op kinderen vanaf een jaar of 10 en is geschreven samen met Ilona Plichart. Tinne Vandenbossche zorgde voor de prachtige en ecologische illustraties. In het boek achtergrond informatie, boeiende weetjes, maar ook testjes, doe-activiteiten en tips om je ouders te overtuigen om iets ecologischer te leven. Kinderen uit alle continenten komen aan het woord over hoe ze bijvoorbeeld omgaan met energie, feestjes en afval.

Op mijn lezingen heb ik meestal wel enkele exemplaren bij.

LOW IMPACT MAN (2008)

Hieronder komen alle sites uit het eerste LIM boek aan bod. Ze staan netje per hoofdstuk gerangschikt. .

Het boek is uitgegeven bij Van Halewyck, maar is niet meer via de boekhandel te verkrijgen. Ook mijn exemplaren zijn zo goed als uitgeput, 

Je kan op zoek gaan naar het boek via tweedehandswebsites, via de bibliotheek of eventueel via sites zoals http://www.spullendelen.be

Tenslotte kan het boek ook downloaden via deze link: LowImpactMan10DEF. Let wel, liefst niet uitprinten! (volledige gegevens: IBAN BE44 5230 8029 3645, BIC code bank: BIC TRIOBEBB ) 0. De ecologische voetafdruk

59 reacties op ‘boeken

  1. Prachtig werk!
    Je doet het maar! Ik bewonder uw inzet.Proficiat!
    De boodschap is bij mij alvast aangekomen en wil met plezier anderen aanzetten om mee te werken aan uw missie.
    Uw boek zet alvast de mensen op de juiste weg.
    Bedankt

    Like

  2. Steven,
    vorig weekend heb ik het boek dat we ‘gestropt’ hadden op de Lets trefdag eindelijk gelezen, en ik vind het bijzonder inspirerend. In je lijstje van maatregelen die we kunnen nemen, scoorden Elisabeth en ik redelijk goed, maar voor volgend jaar hebben we een lijstje met 12 goede voornemens gemaakt die in je boek stonden.
    Bedankt voor al deze tips !
    jose

    Like

  3. Beste,

    Uniek aan uw project is dat u verder gaat dan theorie verkopen.

    In uw boek staat volgens mij wel een misvatting over de functie van bosland:
    – bosland, dat nodig is om CO2 op te vangen die wordt geproduceerd bij het gebruiken van brandstoffen.
    Dit kan kloppen, maar het is maar een eenmalige operatie. Een nieuw bos zal een hoeveelheid C02 uit de lucht halen. Maar als dat bos eenmaal goed gevestigd is, dan is er een evenwicht, oude bomen sterven en de rotting geeft C02 vrij, jonge bomen groeien en nemen die CO2 dan weer op.
    Je kunt dus bijvoorbeeld niet stellen dat je 2 Ha grond voor jezelf voorziet om ieder jaar opnieuw diesel voor je auto te compenseren.

    Voor de rest blijft het kloppen dat bossen belangrijk zijn voor bio-diversiteit, ze binden drinkwater en vruchtbare bodem op het land, en ze reguleren de temperatuur en hebben een milderende invloed op het weer op wereldschaal.

    Like

  4. Beste LIM,

    Ik heb met aandacht gekeken naar de uitzendingen op Canvas en het mocht wel nog wat langer geduurd hebben voor mij.

    Wij zijn een gezin van 2 en doen ook al enkele jaren ons best om zo ecologisch mogelijk te leven. Wij ondervinden zelf dat je niet altijd een grote moeite is om meer back to basics te gaan. Ik ondervind persoonlijk totaal geen last om gebruik te maken van ecologische producten of om de chauffage een graadje lager te zetten. Ik heb ook al ondervonden dat het niet gemakkelijk is om iedereen te overtuigen van je mening. Wat ik vooral jammer vindt, is dat sommige mensen zo overtuigd zijn van hun levenstijl en dat ze het totaal niet nodig vinden om er iets aan te doen. Je mag nog afkomen met 1000en argumenten, ze hebben er geen oor naar.

    Daarom, en ook om andere redenen, hebben wij een project opgestart: http://www.kudzu.be, onze webwinkel met milieuvriendelijke producten. Ons gamma is redelijk uitgebreid, maar pas online in 2009, en we proberen zo hip mogelijk te blijven zodat ons publiek niet afgeschrikt wordt door het ‘ecologische’ aspect. We willen hen proberen overtuigen dat ecologisch niet lelijker, moeilijker leven of duurder is. En hopelijk gaan de mensen op die manier ook eens nadenken over wat ze misschien nog kunnen doen. Wie weet … ik hoop het.

    Mocht iedereen nu ook maar één fractie doen van wat u doet, dan zou de wereld er al veel mooier uitzien. Het is ons doel om mensen toch al te overtuigen van die fractie, en hopelijk volgt er meer.

    Mocht het mogelijk zijn, hadden wij ook graag eens geweten of wij je boek zouden kunnen verkopen.

    Alvast bedankt!

    Met vriendelijke groeten,
    Millie Hemelsoen

    Like

  5. Beste LIM,

    Na het lezen van “HET” boek, was ik overtuigd stappen te ondernemen om m’n voetafdruk te verkleinen. In samenspraak met het gezin worden reeds enkele tips opgevolgd en wordt het boek ook gelezen door de andere gezinsleden.
    Het verspreiden van het ecologisch woord is van essentieel belang. Het idee kwam bij me op om het ecologisch woord te verspreiden via het product die in ons bedrijf wordt gefabriceerd.
    Zou het mogelijk zijn rechtstreeks contact met me te nemen om dit verder te bespreken.
    Ons product wordt aangekocht door 50% van alle zomertoeristen aan de belgische kust. Er zijn reeds productontwikkelingen bezig om ecologischer te fabriceren.

    Mijn persoonlijke besluit van het boek is heel kort.

    Waar Ecologie en Economie samengaan, kan veel verwezenlijkt worden.

    Met vriendelijke groeten,
    Pieter

    Like

  6. Geachte,

    Als lid van Spotlight, winnaar van de Oost-Vlaamse finale van mini-ondernemingen, heb ik toch wrange gevoelens bij u blog.

    Het klopt inderdaad dat veel mini’s streven naar winsmaximalisatie en kosten drukken, maar zo gaat het er nu eenmaal in het echte bedrijfsleven ook aan toe. Verder is het project mini-onderneming ook bedacht om te proeven van dit bedrijfsleven, het is geen wedstrijd van wie doet de grootste ecologische inspanning.

    Ook u opmerking rond onze geveilde T-shirts ivm ontwikkelingslanden vond ik redelijk ongepast, bij deze geef ik officieel toe dat ik niet weet wie die T-shirts heeft geproduceerd, ze werden ingekocht bij de zeeman. Uit uw commentaar mag ik dus ook afleiden dat u persoonlijk elk kledingstuk dat u overweegt te kopen aan een grondige controle onderwerpt om te checken of het niet geproduceerd is in een lageloonland? En verder vind ik het ook jammer dat iemand die zijn impact op het milieu miniem wil maken een boek gaat uitgeven, volgens mij wordt dit gedrukt op papier en daar sneuvelen helaas bomen voor. Verder mag ik uit uw tekstje ook afleiden dat u aan dit boek niks verdient en alles afstaat aan de derde wereld?

    Ik vind het spijtig dat een mooi initiatief als de mini-ondernemingen hier zo de grond wordt ingeboord. Ik bemerk vooral een vorm van frustratie, maar ja, hij die vrij is van de zonde, werpe de eerste steen.

    Groeten,
    Stijn Candries

    Like

  7. Stijn,

    als ik hier frustratie bemerk dan lees ik die toch in de eerste plaats in jouw reactie. Blijkbaar heb je het moeilijk met kritiek en schuw je de drogredenen niet om je werkwijze te verdedigen.

    Laat ik even of je argumenten ingaan:

    1) Het is niet omdat het in een groot deel van het huidige bedrijfsleven winstmaximalisatie nog steeds het allerbelangrijkste is dat er daar geen vragen bij gesteld mogen worden. Het is net die winstmaximalisatie die aan de basis staat van veel fundamentele onrechtvaardigheid, veel milieuschade, sociaal leed, …
    Het lijkt me dan ook dringend tijd om je niet meer neer te leggen bij de huidige realiteit maar net naar verandering te streven.
    Bovendien zijn er ook op dit ogenblik bedrijven die aantonen dat een duurzaam, eerlijk, rechtvaardig en rendabel bedrijf mogelijk is zonder winstmaximalisatie na te streven.

    2) Hoe ver Steven of enige andere persoon gaat in zijn/haar kledingkeuze heeft geen invloed op de waarde van de gegeven kritiek. Wat jij doet is een typische ‘Tu quoque’ drogreden (ook wel jij-bak genoemd). Zulke argumenten horen niet thuis in een zinvol gesprek. (Als je niet bekend bent met ‘Tu quoque’ adviseer ik je om je te verdiepen in drogredenen.)

    Het feit blijft dus dat het absurd is om aan de ene kant een deel winst te geven aan een goed doel maar om die winst te maken producten verkoopt die een zeer negatieve milieu-impact hebben en zo goed als zeker in embarmelijke sociale omstandigheden zijn gemaakt.
    Dat je je daar niet bewust van was kan ik me nog voorstellen, maar het zou in deze veel volwassener zijn om dat gewoon toe te geven en niet in een verdedigende aanval te schieten.

    3) Ook het argument over de productie van het boek en wat Steven doet met de opbrengst is een jij-bak en maakt geen verschil in het al dan niet terecht zijn van de gegeven opmerking. (Bovendien vergis je je schromelijk als je denkt dat mensen met de verkoop van zulke boeken veel geld kunnen verdienen.)

    4) Steven heeft de mini-ondernemingen niet de grond in geboord. Hij heeft wel grote vragen gesteld bij het huidige economisch systeem en het feit dat zelf in zo’n mini-onderneming men het huidige economische systeem – met zijn vele nadelen – als de standaard beschouwt.

    De opmerking ‘hij die vrij is van de zonde, werpe de eerste steen’ wordt vaak gebruikt door mensen die slecht met kritiek om kunnen en er blijkbaar – volkomen ten onrechte en onrealistisch – van uit gaan dat enkel mensen die foutloos zijn kritiek mogen geven. Of mag ik er van uit gaan dat jij enkel kritiek geeft op aspecten waarin je zelf totaal foutloos bent?

    Like

  8. Beste,

    Mijn naam is Karen Bogaert en ik ben één van de 15 leden van Spotlight.

    Ten eerste zou ik graag even reageren op de tekst die meneer Vromman heeft geschreven. Ik heb er enkele dingen op aan te merken. Wat hij zegt stoot me wel tegen de borst.
    Hij heeft het over ‘de mooie praatjes van ASO’ers’. Ik snap niet goed waarom hij dit zegt. Wat heeft het feit dat wij in een ASO-richting zitten te maken met het al dan niet winnen van deze Oost-Vlaamse finale. Terwijl TSO’ers zeker een voorsprong hebben op bepaalde vlakken. Bijvoorbeeld: bij ons in het leerplan is boekhouden geschrapt, terwijl de jongens en meisjes van Hou’t vast dit zeker en vast wel hebben gezien. En boekhouden is een belangrijk onderdeel van een onderneming, zoals u zelf hoogstwaarschijnlijk weet. Wij hebben onze boekhouding helemaal zelf gedaan(voordat u begint te insinueren dat iemand ons hierbij heeft geholpen), maar dan wel zonder de kennis die de miniondernemers van Hou’t vast hebben.

    Ook heeft meneer Vromman het over ‘verklede apen’, maar als u ooit al een paarse aap heeft gezien, moet u het me zeker laten weten.

    Ik vind zijn tekst eigenlijk in het algemeen zeer onsportief. Ik kan gerust kritiek verdragen, zeker als het ons kan helpen om de Vlaamse finale ook te winnen. Maar dit noem ik geen kritiek. Het feit dat mijn mede-miniondernemers worden uitgescholden voor apen vind ik al helemaal niet kunnen. Een andere reden waarom ik deze tekst onsportief vind, is omdat u dingen zegt die u zelf niet weet. Als u mij zwart op wit kan bewijzen dat de T-shirts die wij veilden gemaakt zijn door kinderen in China, dan kan ik u kritiek aanvaarden. Maar u heeft hier absoluut geen bewijs voor.

    Ik heb ook de nodige bedenkingen bij de zin ‘wie het mooiste verkoopspraatje kan houden wint’. Wij hadden misschien een mooi verkoopspraatje, maar als u eens wist hoeveel tijd wij dit jaar in deze minionderneming hebben gestoken, hoeveel bloed, zweet en tranen wij hebben gelaten en hoeveel werk wij hebben verricht, had u dit niet geschreven. U was er niet bij, dus u kan dit absuluut niet zeggen.
    Ik zou graag nog even aanhalen dat een modeshow organiseren nog altijd meer werk vraagt dan producten verkopen. En als u dit niet gelooft, dan mag u eens doen wat wij, miniondernemers van Spotlight, dit jaar hebben gedaan.

    Ten tweede wil ik nog even aan meneer Vromman laten weten dat ik het een goed idee vind dat hij eens langs zou komen op onze school. Natuurlijk gaan we dit eerst bespreken op de volgende vergadering, maar ik zou mijn mening graag even aan hem voorleggen zonder een tussenpersoon.

    Dan rest mij enkel nog 1 vraagje aan de Low Impact Man. U geeft tips over hoe je ecologischer moet leven, maar uw boek bestaat uit papier. Hoeveel bomen zijn er ongeveer kapotgemaat om u boek te publiceren?

    Met vriendelijke groeten

    Karen Bogaert

    Like

  9. Dag Karen,

    Fijn dat jullie mijn voorstel om eens langs te komen wil bekijken. Dit lijk me ook de beste aanpak.

    Wat het boek betreft, het gaat om FSC gelabeld hout (waarbij de bomen dus uit duurzame bosbouw komen en er evenveel bomen bijkomen als er gebruikt worden) en daarnaast wordt de CO2 uitstoot veroorzaakt door de productie van het boek gecompenseerd door te investeren in een windenergie project in India.

    tot binnenkort

    Steven

    Like

  10. Dag Steven,

    naar aanleiding van ons interview (waarvoor nogmaals dank!), nog een reminder aan het bestaan van het naturepluslabel. Dat is een internationaal keurmerk voor materialen en producten met strenge criteria op vlak van gebruik, gezondheid en milieu.

    Misschien is de link http://www.natureplus.org een plaatsje op je blog waard?

    Succes met de toneeltour en al je andere bezigheden.

    Groeten,
    Sarah (VIBE vzw)

    Like

  11. Steve,

    sorry, I know English and basic German, so I can understand a bit of your Flemish/Dutch language, and visited Belgium, once upon a time, but can’t understand/write much of it.
    My mother tongue is Italian.
    You know, you’re becoming quite rightly and internationally famous: I just saw you on the Italian television…
    Has been your first book already translated in Italian?

    Like

  12. Hi,

    I have not seen the program (no television you know), but thanks for the message. There is no translation of the book, but I guess there must be some books on saving the planet and your footprint in Italian.
    Or you’ll have to write it…

    best regards,
    Steven

    Like

  13. Dear Steven,

    great and fast reply, which isn’t all that usual, as you know.
    I didn’t remember you haven’t any tv set at present, sorry.
    However I saw you on an Italian national channel while showing the ‘power bike’ a friend of yours created and you and your little big ‘LIP (Low Impact People) Band’, ore ‘The LIP’ (I’m still a musician, sorry), which was very interesting: slimming, moving on two or more wheels, also with goods to be delivered without polluting, while producing electrical energy, wow…!
    You’re a practical visionary, the best.
    As for your book, is there at least a translation either in standard English, German or French?
    It would take some time for me to learn nearly from scratch Dutch/Flemish.
    There are some other interesting aspects – for instance ‘social’ copyrights for the book, a ‘social’ ‘Metabike’ business, local politics, a special university I designed, reinventing it, and wich has been integrated in the programme my neoprogressive coalition, which I’m a candidate of, is soon to present… -, I could deal with, but I think that it wouldn’t be the proper place and time to do it.
    So, if you wish, you could give me your e-/snail mail addresses, your Skype nick, if you’ve got any, in order to communicate privately, before going massively public.
    My two email addresses are: aellebi45@alice.it, personal, and albatrodei7mari@alice.it, for Metànya, the GLocal IMagi(c)Nation Project I’m to refine and put also online.
    Unfortunately who rules for the 4th time “my” national government, dr Berlusconi, is nearly the opposite, as regards nearly… all, of what the vast majority of Italians and Europeans really need.

    Arrivederci (So long in Italian)…,
    Alberto L. “albatrodei7mari” (7 Seas Albatross) Beretta,
    Little big – however, despite of all… – Italy.

    Like

  14. Steven,

    do you know what?
    1-If you think it’s a good idea, I could learn quite fast Dutch/Flemish (is there any substantial difference? It seems there isn’t, but you’ve of course the last word…), giving that, as written in my first comment, I’ve nearly a university degree in English, which I know more, and German, which I know a bit less. (For instance: ‘Het boek’, the book, Das Buch=il libro, in Italian.)
    2-We could design the most smashing ‘EUroLIFe’ – European Union Low Impact Festival here, at my home, Rozzano (Milano, Italy) with a Foundation, at due time.

    What about it?

    Like

  15. Steven,

    thanks for your reply by email and your other addresses.
    I could translate it from Dutch into Italian.
    Than it should be revised/integrated by suited people in the environment field – I know someone of this kind.
    Then… who knows.
    It could fuction also as a fund raiser…
    If you think it would be a viable and really useful operation, bearing on mind that EUroLIFFe (European Union Low Impact Festival & Federation) project, we could work on it.
    Otherwise sorry for disturbing you and good luck…

    Like

  16. Hallo,

    In relatie tot 14. Geld:
    In Nederland bestaan er twee duurzame banken die je spaargeld alleen in bedrijven investeren die in hun beleid goed scoren op duurzaamheid. Dan weet je zeker dat je geld niet (via de bank) wordt geïnvesteerd in wapenhandel of kernenergie, om maar iets te noemen. Ook een betaalrekening is nu mogelijk. Ik geloof wel dat het voorkómen dat een bank met jouw geld foute bedrijven financiert, een grote milieu- en sociale winst oplevert. En dat terwijl het geen impact op je levensstijl heeft (de banken bieden een even hoge rente als andere banken). Deze banken zijn Triodos en ASN bank. Voor België weet ik het niet.

    Like

  17. Op reis zijn we samen aan het boek begonnen. Ik met de auto aan het rijden (niet echt low impact, maar beter dan vliegen, nietwaar?), mijn vrouw aan het voorlezen. Heel interessant, goed gebracht en tof om de vele tips in de praktijk om te zetten, of toch te proberen. We doen ons best 🙂
    Heel veel respect voor wat je doet!

    Like

  18. Of de auto milieuvriendelijker is dan het vliegtuig hangt af van:

    – de afgelegde afstand
    – de bezettingsgraad van het vliegtuig en de wagen
    – de zuinigheid van het vliegtuig en zeker de wagen

    Met 4 man in een relatief zuinige auto naar b.v Frankrijk rijden is zeker een pak minder milieubelastend dan het vliegtuig nemen. Maar alleen in een grote bak naar Moskou rijden is waarschijnlijk niet beter voor het milieu dan het nemen van een vliegtuig tot daar.

    Like

    1. .
      Hi Renaat

      Zet bij je lijstje ook nog maar:

      – de bereikbaarheid per auto

      Ik hou zo van Tenerife, Dat is niet bereikbaar want er leidt geen voor-auto’s-beschikbare weg naar toe. Ik moet dat wel zo loepzuiver omschrijven omdat ik best besef dat ik er wel kan komen met zo’n auto-die-ook-kan-varen òhof – lach niet – per waterfiets.

      Casablanca zou ik nog aandurven misschien. Redelijk gezien niet bereikbaar per fiets vanwege mijn beperkt aantal vakantiedagen. Als ik aan het pontje van Spanje naar Tanger (of zoiets) denk, kan het toch ook weer haalbaar zijn om per auto te gaan. Een reisburo kan het vast regelen.

      Je overwegingen kloppen, ik geloof dat er zelfs clubs zijn die dat uitrekenen en publiceren, misschien wel op het Web.

      Aanmoedigende groet – Niek
      .

      Like

  19. In je lijstje tips achteraan het boek vond ik bij vervoer het advies om regelmatig de druk in de banden van je auto na te kijken en die auto regelmatig te laten onderhouden.
    Uit alles wat ik totnu toe las blijkt dat je de fiets een belangrijk vervoermiddel vindt, dat de auto in veel gevallen kan vervangen. Daarom zou in een volgende editie (hopelijk komt ze er) het advies moeten staan om je fiets ook regelmatig te laten onderhouden indien je dat zelf niet kan. Ook de druk in de banden van je fiets moet je op peil houden. Elke week pompen is geen overbodige luxe. Een auto met te weinig druk in de banden verbruikt meer brandstof, een fietser met te weinig druk in de banden verbruikt meer boterhammen. Tenzij je wil vermageren natuurlijk, maar dat lukt beter door minder te eten.

    Like

  20. Bonjour,
    j’ai vu sur votre blog que vous parliez un peu français, je vous ai vu ce soir dans l’emission de Yann Arthus Bertrand, ca m’interesserais d’échanger avec vous, sur ce que vous mettez en place, est ce possible ?
    En francais ou en anglais, comme vous voulez…
    Merci de votre réponse
    Cordialement
    Annelaure Cotte-bouteillat

    Like

  21. Hey,
    Ik heb jouw boek geleend in de bibliotheek en het in één ruk uitgelezen….wat is dat vlot geschreven voor zo’n “moeilijk” onderwerp. Die elektrische WC-borstel…amai, ik lag dubbel van het lachen, ik wist niet eens dat zoiets bestond! Als alleenstaande met 2 kleutertjes is het voor mij eerder een kwestie van met de centen het einde van de maand halen, zo moet je sowieso al flink consuminderen. Maar ik heb bij jou toch nog enkele extra bruikbare tips gevonden. Bedankt daarvoor en nog veel succes met uw impact-vermindering! Martine

    Like

  22. Beste,
    gewoon een vraagje of het boek zeker nog ter beschikking is via jullie? Indien JA, dan koop ik het boek meteen als cadeau voor m’n broer, een ‘harde’ natuurbeschermer (Lappersfort oa)!
    Groetjes
    Elyne

    Like

  23. Beste
    als leerkracht zoek ik een gedreven man om binnen mijn lessen aardrijkskunde een voordracht te geven i.v.m. ecologische voetafdruk. Moet in het laatste jaar van de derde graad besproken worden. Kan(wil) jij mij helpen?
    Graag voorwaarden en agenda of een contactadres a.u.b.!!!

    Hartelijk dank.

    Julien JORIS
    Lkr Chemie/Biologie
    Lyceum Paardenmarkt Antwerpen
    Knappe koppen kiezen technisch
    Tel 03.669.85.15
    Mob. 0477.29.90.83

    Like

  24. Allo, kan ik het boek nog bestellen aub?

    Bestelling kan via het storten van het juiste bedrag op Triodos rekeningnummer 523-0802936-45 van Low Impact Man

    Like

  25. Hallo Steven,
    Ik las onlangs in de metro het artikeltje waarin u een boek aanprees over de ecologische toestand in de UK in de nabije toekomst, gezien door de ogen van kinderen. Een roman neem ik aan maar die misschien wel eens waarheid zou kunnen worden. Maar ik heb de titel ervan niet meer. Kan je mij aub de titel en auteur opgeven zodat ik hem in de bib kan bestellen? Alvast bedankt en vriendelijke groeten
    Rudi Hanssens

    Like

  26. Bonjour Steven,
    Je viens de voir un reportage vous concernant et j’admire votre engagement . Je partage avec vous l’idée que la pauvreté est une injustice et la trop grande richesse aussi .Je viens d’un pays pauvre où l’écologie n’en est qu’à ses 1ers balbutiements.En effet, les êtres humains eux-mêmes n’ont souvent pas de quoi se nourrir ,alors vous pensez bien que la préservation des forêts par exemple n’est pas leur problème.Je crois qu’il faut aussi prendre le problème par le haut,c’est-à-dire la politique.Les dirigeants politiques ont peur de prendre des décisions impopulaires qui diminueraient drastiquement la consommation ,les pays sont dépendants énergétiquement du pétrole et du nucléaire:ce sont des choix de sociétés à court terme que nous payons tous , pauvres comme riches .
    Pour finir,un petit clin d’oeil : je n’en suis pas encore comme vous à pédaler avec un vélo pour surfer sur internet , séquence qui m’a bien faite rire dans le reportage !
    Avec toute ma sympathie .

    Like

    1. Merci Brigitte pour ta messaga. Je suis tout a fait d’accord qu’il y a aussi un elemente trés important quand on parle du politique. Seulement pour l’instant je ne vois pas la courage politique qu’il faut pour les changements nécessaire et solidaire qu’on a besoin maintenant. Cordiallement, Steven

      Like

      1. Bonjour Steven,je n’ai personnellement aucune confiance dans les politiciens car dès qu’ils ont une place:ils ne pensent qu’à se remplir les poches !(lol)Mais je n’ai peut-être pas tout à fait raison,parce qu’il existe quand même des gens bien… Je pense aussi que chacun peut changer la société par son comportement personnel et c’est la somme de tous ces choix personnels ensemble ,qui fait bouger les choses . Mais je crois aussi que dans cette société de consommation , tout est fait pour que nous n’ayons plus envie de réfléchir et qu’avec cette paresse intellectuelle : nous sommes prêts à consommer bêtement même si celà doit entraîner notre perte .
        Amicalement
        (si je passe par Gent , tu me montreras l’odinateur qui fonctionne grâce au vélo!)
        Brigitte

        Like

  27. Meneer Vromman, ik ben journalist ,ik werk voor het TV Programma Tout s’explique. Ik zou willen een reportage doen over uw way of life en uw boek. Kunt u lmischien mij uw contact gegevens toesturen naar toutsexplique@rtl.be.
    Hartelijk bedankt
    Céline Mehbod

    Like

  28. Beste Steven,

    Eerst en vooral proficiat met je nieuwe boek. Ik ga het vragen voor mijn verjaardag (die duurt nog wel even, maar van wachten is nog nooit iemand dood gegaan, hé).
    Zo te lezen in al de reacties word je echt enorm bekend, in alle talen. Misschien toch proberen om een Engelstalig boek te maken? Hoe meer mensen je boodschap kunnen begrijpen, hoe beter toch hé?
    Als je zo doorgaat is er vast nog een GROTE toekomst voor je weg gelegd!
    Ik volgde je al van het prille begin, toen je waarschijnlijk zelf nog helemaal niet wist waartoe dit allemaal ging leiden, en het klinkt waarschijnlijk naïef maar toch, ik ben heel erg trots op jou!
    Voor 2014 een dikke duim, een kus van de juf en een bank vooruit! En voor 2015, alle mogelijke succes toegewenst!
    Go for it!

    Like

  29. Hallo,
    Ik ken een familie die het financieel heel moeilijk heeft en dus op alles moet besparen: ook op gas ( verwarming) en elektriciteit (koken, huishoudapparaten enz) Hoeveel kost uw boek en waar kan ik het kopen? Staan er ook tips in om goedkoper te verwarmen, eten klaar te maken ( o.a. de hooidoos) en goed bruikbare huishoudtoestellen , die ‘aangedreven’ kunnen worden, zonder elektriciteit? en waar ze kunnen aangeschaft worden en hoeveel ze kosten?
    Alvast bedankt voor de inlichtingen
    Martine.

    Like

    1. Dag Martine

      Mijn boek(en) gaan niet over geld besparen, maar vooral over ecologische leven. Soms is dat het zelfde, maar vaak ook niet. Echte tips rond goedkoper leven zal je eerder hier vinden: http://vrekkenkrant.nl/ of bij http://www.genoeg.nl. Een hooikist maken is zeer eenvoudig, https://lowimpactman.wordpress.com/2008/12/18/stap-6-de-hooikist/ Huishoudtoestellen zonder stroom, dan gaat het enkel om simpele dingen als een handmixer enzo, zo veel kan je daar niet mee besparen denk ik. Hier nog meer info over leven zonder koelkast en andere hulpmiddelen: http://www.lowtechmagazine.be/alle-artikels-over-doe-het-zelf.html

      Like

  30. Dag Steven,

    Hoe zit het met de ecologische voetafdruk bij het vervangen van vlees door insecten als bron van eiwitten in de voeding? Zijn hier bepaalde waarden/ manieren om dit te berekenen voor? Ze nemen tenslotte niet veel leefruimte in beslag om ze te kweken, eisen geen enorme hoeveelheden water, leveren in verhouding meer op met minder voer,… ? Wat is uw mening tegenover entomofagie of het eten van insecten als ik dat mag vragen?
    Vriendelijke groetjes,
    Janne Luyckx

    Like

Plaats een reactie