niet op de voorpagina vandaag


Dit zou een hoofdpunt moeten zijn in alle kranten en nieuwsuitzendingen vandaag. Een nieuwe studie over het overschrijden van de grenzen van vervuiling. Samen met alles wat we al weten over de planetaire grenzen is dit bijzonder verontrustend nieuws.

Het concept van planetaire grenzen werd in 2009 bedacht door de wetenschappers van het Stockholm Resilience Center. Een poging om zo accuraat mogelijk weer te geven hoe het zit met cruciale indicatoren die de gezondheid van de planeet in kaart brengen. Bij de eerste editie waren nog verschillende vakken leeg bij gebrek aan voldoende betrouwbare data. De update van 2015 (figuur links) bracht voor het eerst ook de situatie van de biodiversiteit in kaart. Binnenkort zal de meest recente versie verschijnen met ook gegevens over ‘nieuwe entiteiten’, dan gaat het over plastics, forever chemicals (PFOS) en andere stoffen die door de mens in het leefmilieu zijn gebracht. Recent zijn daar de resultaten van verschenen.

Wat blijkt, ook op dit vlak zitten we diep in het rood. Dat maakt dat we al zes grenzen zwaar aan het overschrijden zijn.

  • Klimaat: veilige grens 350 ppm CO2 in de atmosfeer. Huidige situatie: 420 ppm
  • Biodiversiteit: veilige grens maximum 10 E/MSY (extinctions per million species-years), huidige situatie 1000 E/MSY
  • Stikstofkringloop: hoeveelheid N2 (Distiktof) die door de mens per jaar uit de atmosfeer wordt gehaald. Nu 25% meer dan goed is.
  • Fosforkringloop: hoeveelheid fosfor die door toedoen van de mens in de oceanen terecht komt: 10 maal meer dan natuurlijke veilige grens
  • Landgebruik: hoeveelheid land gebruikt voor landbouw, mag maximum 15 % zijn, we gaan in de richting van 30% (volgens our world in data)
  • Chemische verontreiniging: concentratie toxische stoffen, plastics, zware metalen, hormoonverstorende stoffen en radioactief afval. Voor het eerst gemeten en meteen bloedrood. (ik heb op dit moment geen cijfers over hoe dit is gekwanticifeerd)

Het goede nieuws, we doen het nog goed wat betreft de ozonlaag, het gebruik van zoetwater (al komt ook hier de grens in zicht). De verzuring van de oceanen zit net nog binnen de veilige circel.

Wie zich wat wil verdiepen in de materie van de planetary bounderies kan ik alvast de documentaire ‘Planetairy Bounderies’ aanraden. Ze staat o.a. op Netflix, hier de trailer:

Ook op de correspondent staat een bijzonder interessant verhaal hierover van Tamar Stelling. Als je geen lid bent van de correspondent, wellicht kan je het gratis beluisteren via de podcast van de correspondent.

Even terug naar de kern van het verhaal. Het is beetje zoals je na een grondige medische check-up volgende nieuws krijgt. Je longen werken maar aan 50%, je nieren zijn overbelast, je hebt ernstige hartritmestoornissen, je immuunsysteem staat op instorten en er is sprake van aderverkalking. Het goede nieuws, je ogen werken prima en met je lever is alles ok. Als het jaar daarop alle diagnoses worden bevestigd en de dokter weet te melden dat je ook MS aan het ontwikkelen bent. Wat dan? Een beetje paniek toch?

Zo staan we er ongeveer voor met planeet aarde. Blijkbaar niet de moeite om aandacht te aan besteden in de media… Don’t Look up zeker??

7 reacties op ‘niet op de voorpagina vandaag

  1. Miljaar toch! Het wordt toch echt moeilijk om er niet depressief van te worden he? Maar als we dat worden, zijn we zeker verloren. We gaan vechten Steven! En mensen met ons meetrekken! Voor onze patiënt Moeder Aarde…

    Like

  2. In het nieuws vinden ze het belangrijker om te vertellen dat een of andere tennis pipo (die niet gevaccineerd wil worden) uit het land wordt gezet… de uitslagen van de koers en voetbal zijn ook héél belangrijk wereldnieuws… Het klimaat ? Daar halen ze geen kijkcijfers mee… Die groeiende onverschilligheid van de grote meute, daar word ik misselijk van ! 😠

    Like

  3. Niet op de voorpagina, noch in de krant of het nieuws. Alleen geweld, moord, bedrog, seks, politiek en corona dat haalt de voorpagina. Het milieu, het klimaat daar halen ze geen kijkcijfers of lezers mee. Arm België dat ongevoelig is aan de toekomst van zijn kleinkinderen.

    Like

  4. Ik vind het moeilijk om te lezen. Ook al weet ik het min of meer en zet ik me dagelijks in om meer mensen te betrekken bij de klimaattransitie.

    Vandaar dat ik erbij zou willen noemen: het moeilijkste is niet de feiten opzoeken, dat kan iedereen. De meeste mensen zijn al bezorgd, maar willen het slechte nieuws tegelijkertijd niet weten. Net als ik. 😉

    Ik merk zelf dat wat het meeste in gang zet, meestal gewoon een gesprek is. Praten. Niet over feiten, maar over wat het met ons doet.

    (Ik hoop niet bemoeierig over te komen. Ik merk dat dit soort informatie soms – mi terecht – frustreert: Waarom wordt er niet en masse actie ondernomen?
    Waarbij we er makkelijk vanuit gaan dat mensen die niet in actie schieten ook niet bezorgd zijn of zich niet druk maken. Dat is funest voor onze gesprekken en bovendien meestal niet waar. )

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s