nieuwe tijden, nieuwe helden


Terwijl jongeren overal in het land (én in onze buurlanden) opnieuw op straat komen om onze politici te porren voor een stevig klimaatbeleid worden op vele plaatsen concrete stappen ondernomen om de samenleving duurzamer te maken. Vaak door jongeren, maar niet altijd.

Neem nu Louis De Jaeger, die ik een paar weken terug mocht ontmoeten in Brugge. Een jonge kerel die met een simpel plan een groot bewustzijn aan het creëren is rond hoe we met onze tuinen omgaan. Louis is gestart met een kruistocht tegen het gazon. Want duizenden hectares gazon die we in Vlaanderen hebben zijn woestenijen wat betreft biodiversiteit en vragen tonnen pesticiden en water. Weg met die handel dus.

Een andere pionier is Jeroen Vereecke. Hij wil samen met enkele companen iets doen aan de absurde situatie situatie waarbij dagelijks miljoen liter water over onze wegen vervoerd worden, terwijl het gewoon bij iedereen thuis uit de kraan komt. Met zijn cvba ‘De Leiding’ lanceerde hij daarvoor Robinetto. Een project om festivals, café’s en restaurants aan te zetten om kraanwater te serveren. Over dit project kan je een heel boeiend interview bekijken met Patrick Doyen. Vele jaren werkzaam bij coca-cola en nu een groot voorvechter van kraantjeswater.

En dan is er nog groot nieuws van New-B, de beweging die al jaren werkt op een coöperatieve burgerbank op te richten. Na veel zwoegen en zweten is het aanvraagdossier bij de Nationale Bank van België neergelegd. Nu hebben we (wij burgers ja) 12 maanden de tijd om mee te helpen aan deze droom. Doe mee en wordt coöperant (voor 20 euro). Kansen genoeg dus voor wie echt iets wil doen.

4 reacties op ‘nieuwe tijden, nieuwe helden

 1. Hoi Steven,

  Hoe is het met je?
  ivm Robinette hieronder: ken je Wouter Igodt, en het project waarbij ze met een mobiel rietveld het afvalwater op festivals ter plekke zuiveren? Eens googelen.

  Groetjes,
  Sabine

  Van: low impact man: over leven binnen de grenzen van 1 planeet
  Verzonden: donderdag 7 februari 2019 11:56
  Aan: Sabine Poleyn
  Onderwerp: [New post] nieuwe tijden, nieuwe helden

  lowimpactman posted: ” Terwijl jongeren overal in het land (én in onze buurlanden) opnieuw op straat komen om onze politici te porren voor een stevig klimaatbeleid worden op vele plaatsen concrete stappen ondernomen om de samenleving duurzamer te maken. Vaak door jongeren, maa”

  Like

 2. Mooie initiatieven, fijn dat je ze in de kijker zet.

  Na zoveel jaar vruchteloos roepen in de woestijn, bekruipt het gevoel me stilaan dat het goed is geweest. Anderen – ze zijn met veel – steken de handen uit de mouwen, bekijken de toekomst door een nieuwe bril, zetten hun schouders en digi-apparatuur onder talloze initiatieven. Zij hebben de fakkel spontaan overgenomen met heel veel drive, goesting en hoop, en ik hoef dus niet meer mee vooraan op de barricades te staan. Het voelt heel erg dubbel want het was m’n hart en m’n ziel maar ik heb mijn gezondheid er geen goede dienst mee bewezen. Ik ben er zeker van dat het vuurtje onder de plaat momenteel wordt afgedekt. Dat het goed komt. Blijf m’n steentje bijdragen, uiteraard, ik kan niet anders.

  Wat denk je? Mogen de pioniers stilaan met ‘pensioen’ of zijn we daar nog lang niet? 😉

  Like

  1. Dag Eline,
   Ik weet niet of we op pensioen moeten, maar misschien kan onze rol veranderen. Misschien kunnen we meer ondersteunen en coachen, onze netwerken inzetten en de nieuwe pioniers bijstaan waar nodig. En misschien gaan we (ook door ouder te worden?) meer nadenken over wie we willen zijn (in plaats van wat we willen doen), en versterken we zeker ook de omslag die bezig is 😉
   steven

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s