een wereld zonder fossiele brandstoffen


Het lijkt ons onmogelijk om dit voor te stellen. Een samenleving die zonder olie, gas en steenkool functioneert. Nochtans is dit waar we zo snel mogelijk naar toe moeten. Zelfs onderstaand beeld (dat op Twitter verscheen als post-fossiel voorbeeld) zit vol olieproducten. De energie om de koe te melken kan dan wel geproduceerd worden door het methaangas van de koe zelf. Maar de ballon, de buis, de plastic bidon, het hele toestel bevat kunststoffen afgeleid van olie. Net als het uurwerk van de boer – waar misschien wel enige gelijkenissen zijn, maar ik ben het niet.

boermetkoe

We zullen dus nog een stapje verder moeten doordenken. En dat is nu net de uitdaging die gelanceerd wordt door de stad Gent in deze wedstrijd rond post-fossiel Gent. Een toekomst verbeelden zonder fossiele brandstoffen! Laat je maar gaan.

3 reacties op ‘een wereld zonder fossiele brandstoffen

  1. Er werden ook voor nog andere zaken op die foto – naast de zaken die u al hebt opgesomd – direct en indirect fossiele brandstoffen gebruikt.

    Zo goed als zeker voor:
    – de productie en transport van de laarzen van de boer
    – de productie en transport van de kleren van de boer
    – de productie en transport van het veevoer voor de koe
    – de productie, transport, plaatsing en onderhoud van de omheining
    – de productie, transport, bouw en onderhoud van de gebouwen op de foto
    – de productie en transport van het koord dat de boer vast heeft.
    – de productie en transport van het fototoestel waar de foto mee werd genomen

    Vermoedelijk ook voor:
    – de productie en transport van het eten voor de boer en de fotograaf (of indien de boer zelf de foto nam: voor de productie en transport van de staander voor het fototoestel)
    – de aanleg van de grasweide op de foto
    – het transport van de veearts bij de keizersnedebevalling en de medische verzorging tijdens de rest van het leven van de koe (en haar moeder)
    – het aanplanten van die bomenrij en het snoeien van de onderste takken.

    Gezien de grootte van de gebouwen op de foto zijn er waarschijnlijk ook landbouwmachines. Dan zijn er ook fossiele brandstoffen gebruikt voor de productie, onderhoud en gebruik ervan.

    Dan heb ik het nog niet over al de fossiele brandstoffen die gebruikt werden direct en indirect door alle betrokkenen tijdens hun leven zodat alles wat op die foto te zien is verwezenlijkt kon worden door hen.

    Er zijn dus heel veel zaken op die foto waar fossiele brandstoffen voor gebruikt zijn. Ik ben ongetwijfeld ook nog heel wat andere zaken vergeten 🙂

    Met andere woorden: ik ben het dus volledig met u eens dat we nog een stapje verder moeten denken voor een wereld te bereiken zonder fossiele brandstoffen.

    Ongeacht of die fossiele brandstoffen op vrijwillige basis in de grond zijn gebleven (2/3 van de reserves moet in de grond blijven om de klimaatopwarming onder de 2°C te houden) of omdat de mensheid alle economisch exploiteerbare fossiele brandstofbronnen heeft opgebruikt (het historisch gezien meest waarschijnlijke scenario, omdat hetzelfde nu bezig is als wat er gebeurde bij de turfproductie).

    Like

    1. Vreemd dat iemand op het idee komt een wereld zonder fossiele brandstoffen te verbeelden? Men hoeft maar terug te kijken naar 99,9% van de menselijke geschiedenis om zich een idee te vormen van wat een wereld dat was. Een wereld met exponentieel minder mensen dan vandaag, en met veel hard labeur, tenzij bij jager-verzamelaar groepen in subtropische en tropische gebieden. Ik juich elk initiatief toe dat mensen aan het denken zet, maar vrees dat er nog veel magical thinking in de weg zit.

      Like

      1. Een oneindig groeiende economie op een eindige planeet. Dat soort magical thinking zit inderdaad nog veel te veel in de weg.

        Is het zo vreemd van mij om een circulair gebruik van economisch exploiteerbare fossiele brandstoffen te verbeelden? Zo hoeft de mensheid niet terug te keren naar die wereld waar ze 99,9% van de tijd in hebben proberen te overleven.

        Helaas zorgt het huidig economisch productiesysteem voor die terugkeer. Maar ik denk dat 99,9% van de mensen niet terug wil naar die tijd. Waarom die 99,9% dat toch toelaat, dat is volgens mij de reden waarom de Fermi paradox bestaat 🙂

        Like

Plaats een reactie