nog meer verandering van onderuit


Geëngageerde burgers zitten niet stil dezer dagen, en dat is maar goed ook. Daarom nog een oproep en een aankondiging (sorry, vooral weer voor Gentenaars).

Op woensdag 9 september is er een belangrijke infoavond rond de Boskeethoeve. Deze boerderij wordt binnenkort openbaar verkocht en een aantal burgers hebben er mooie plannen mee. boskeethoeveDeze plek aan de rand van de stad kan een actieve bijdrage levert aan verschillende maatschappelijke uitdagingen. We kunnen er even op adem komen, de batterijen weer opladen, nieuwe sociale contacten leggen… We willen het contact met de natuur en met elkaar mee helpen herstellen en groepsdynamische processen mee helpen opstarten en verbeteren. Een economie met empathie.Een project dat gezinnen, alleenstaanden, ouderen, kinderen en tieners, scholen en zorgcentra, stedelingen en plattelandsbewoners een informele plek biedt om samen aan de slag te gaan. Een sociale inclusieve economie. Wie het project financieel of op een andere manier wil ondersteunen kan contact opnemen met: paulvdk@yucom.be.

Het Klein Verzet op DOK

Gespreksavond over Gent als energieke samenleving, geïnspireerd door het boek van Tine Hens

Donderdag 17 september 2015, 19.30 uur
DOK kantine,  Splitsing Koopvaardijlaan – Afrikalaan, 9000 Gent

Tine Hens bewijst in haar boek “Het klein verzet” dat mensen meer en meer van onderuit zelf initiatief nemen. Ze beschrijft verschillende voorbeelden waarbij men voor het eerst sinds lang begrijpt dat wijzelf de economie zijn. Wat dit concreet betekent, maakt zij duidelijk op deze avond. Daarna start het gesprek over drie thema’s:

  1. Er is nood aan een meer participatieve democratie in Gent. Hoe kunnen burgers mee het beleid bepalen, mee projecten opzetten en ideeën aanleveren. Hoe kan de stad dit ondersteunen?
  2. Er is nood aan een andere samenwerking tussen bestaande lokale initiatieven. Moeten we de denkers en doeners niet verbinden in plaats van ze als gescheiden te zien? Hoe overwinnen we individualisme en wanneer is alleen beter?
  3. Er is nood aan een fysieke plaats in de stad waar kennis kan samenvloeien: een stadslab waar experimenten buiten de regels van de dag naar nieuwe duurzaamheidsoplossingen kunnen zoeken.

Inleiding door Tine Hens, gevolgd door een rondetafelgesprek met o.m. Filip De Rynck (UGent, steunpunt bestuurlijke organisatie), Lieven d’Hont van Peerby,  Steven Vromman (Bottom Up, Ministerie van Ideeën, Low impact Man). Nadien volgt een gesprek met de deelnemers.

Voila, ik zal er dan ook bij zijn dus.

Een reactie op “nog meer verandering van onderuit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s