schijf 6


Zo, het is bekend, ik zit met mijn hele straat in schijf 6, dat wil zeggen dat als het afschakelplan in werking treedt wij de eersten zijn die worden afgekoppeld. Zelf zal ik er niet zoveel last van hebben (ik heb nog altijd een energiefiets om te zorgen dat het licht brandt en de pelletkachel blijft branden), maar voor vele andere mensen zal het misschien wat wennen zijn.

De hele kwestie van de brown-outs heeft al heel wat reacties opgeleverd, jammer genoeg wordt er te weinig stilgestaan bij de oorzaken. afscahkelplanEnerzijds het non-beleid als het over energie gaat van de vorige regeringen, anderzijds de steeds groter wordende kloof tussen onze groeiende behoeften (voor energie en grondstoffen) en de toenemende druk op de beschikbare middelen. Het zou best kunnen dat we er deze winter nog goed van afkomen en er helemaal geen pannes zijn, maar wie een beetje verder kijkt, pak weg 10 of 20 jaar zal wel doorhebben dat we een fundamenteel probleem hebben als het over onze energievoorziening gaat.

Het enige goede nieuws is dat er nu wel aandacht is voor energiebesparing en misschien, heel misschien, sommige mensen gaan inzien dat het ook met wat minder kan. Lampiris heeft alvast een waarschuwingsdienst opgezet, Wie zich daarop inschrijft krijgt je een sms bij elke verbruikspiek (‘oranje alarm’) met de vraag het gebruik van energieverslindende elektrische apparaten te beperken of uit te stellen. Het is een gratis dienst en als ik het goed begrijp ook voor niet klanten. Stel dat we de dienst nog wat aanpassen, en zo’n sms sturen elke keer er weer een alarmerend bericht verschijnt over klimaatverandering?

Het is natuurlijk een hele geruststelling dat netbeheerder Eandis de zaak zeer goed aan het voorbereiden is. Zo is er met veel tromgeroffel een site  gelanceerd waar alle details over het afschakelplan zijn bekend gemaakt. Wellicht hadden ze niet verwacht dat er zoveel mensen ook werkelijk zouden komen kijken, en lag de site de eerste drie uur plat. Kwestie van ons even te laten wennen zeker?

6 reacties op ‘schijf 6

 1. Wij zitten ook met onze straat in zone zes. Maar ik ben daar niet bang van. Maar ik merk wel dat vele mensen nu wel even nadenken hoe ze dat moeten ‘oplossen’. Het gaat van: Ik ga ‘THUIS’ missen dan! tot ‘Hoe warm ik de pap op van onze kleine?’. Maar nu we het op voorhand weten kunnen we er al over nadenken.

  Like

 2. De vraag is vooral waarom we zoveel schrik hebben om enkele uren geen stroom te hebben. Leuk is anders, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen kan het moeilijk levensbedreigend genoemd worden…
  Misschien komt het er zelfs niet van, heeft men ons zoveel schrik aangejaagd dat mensen vanzelf minder gaan gebruiken (wat dan weer goed is, zeker als ze dat daarna blijven doen :-))
  En of een pelletkachel blijft branden is maar de vraag, hangt af van het model, er bestaan er die geen stroom nodig hebben, maar de meeste zullen mee uitgaan!

  Like

 3. Ik ken een paar mensen die hebben zonnepanelen geplaatst. Te veel omdat het zooo interessant was.
  Ze produceren meer elektriek dat ze gebruiken, op een jaar basis.
  Ze zijn dus overgeschakel op elektriek boiler, of elektriek verwarming, of elektriesche kookplaten, om dit elektriciteit toch gebruiken.
  En zo zorgen ze voor een extra piek-consumptie, met risico van afschakeling van elektriek.
  Had maar de verkoper gezegd: “neemt maar minder dan nodig, zo is er nog plaats voor een vermindering van uw consumptie”. Maar nee, de verkoper is weg, met extra money in the pocket, en de problemen zijn voor de volgenden.

  Like

  1. Dat is volgens mij minstens zo veel te verwijten aan het energiebeleid van de overheid (in dit concrete geval het subsidiebeleid) dan aan de verkoper.

   Maar zulke voorbeelden bevestigend was ik regelmatig zeg, namelijk dat ‘milieuvriendelijke handelen’ (zoals meer groene stroom produceren, minder stroom verbruiken, woning beter isoleren, …) geen zoden aan de dijk zet als het uitsluitende om financiële redenen gebeurt en het niet gepaard gaat met een echt duurzaamheidsstreven.

   Like

 4. Toch ongelofelijk dat de regering de kerncentrales langer wil openhouden terwijl ze steeds meer ouderdomskwaaltjes vertonen. Wordt het niet eens tijd voor een omschakeling naar een duurzaam elektriciteitsnet?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s