Vorige week heb ik het geluk gehad erbij te zijn toen Bas Van Abel langs kwam bij Ovam. Bas is zowat de geestelijke vader van de Fairphone, het alternatief voor de alom bekende smartphone.
Het was interessant om de horen dat het maken van die telefoon eigenlijk een bijzaak is voor de initiatiefnemers. Wat ze echt willen doen is via een product een boodschap brengen, waarbij door een grote transparantie te hanteren iedereen kan zien hoe het product tot stand komt. Zichtbaar maken van de keten is dus minstens even belangrijk als het product zelf.
Door aandacht te besteden aan sociale waarden in het hele verhaal kan misschien ook het aankoopgedrag van consument worden beïnvloed. Als piepkleine speler heeft Fairphone een grote impact op de sector. Fairphone heeft aangetoond dat je via de meer bewuste consument de markt wel degelijk kan wijzigen.
Bas Van Abel is ook eerlijk in wat niet goed zit. De Fairphone is zeker niet 100% duurzaam. In elke smartphone zitten wel 20 à 30 verschillende mineralen, die elk op zich moeilijk te traceren zijn. Een smartphone wordt geproduceerd via een complex netwerk over de hele wereld. Vandaag werkt Fairphone aan de ontwikkeling van een nieuwer model, met focus op sustainability, design for disassembly en recycling(makkelijk uit elkaar te halen voor herstel, batterij te vervangen). Binnenkort komen ook ‘I fix it’ handleidingen online zodat iedereen mogelijke defecten kan opsporen. Tenslotte kwamen we ook te weten waarom deze telefoon iets zwaarder is. Er zit namelijk iets meer ijzer in dan bij andere Fairphones wat blijkbaar helpt om de straling te beperken.
Ik was al fan, maar na de ontmoeting met deze man – die in de hele drukte ook heel bescheiden blijft – is mijn bewondering nog toegenomen. Mochten we meer van dat soort ondernemers hebben, de wereld zou er een stuk beter uit zien.
Heeft hij soms ook gesproken over een te verwachten levensduur van een aangekocht toestel?
LikeLike
Nee, niet concreet, zou wel interessant zijn te weten
LikeLike
Hallo, kent u al het prachtige boek Opstaan in het donker van Leo van der Hoeven. Dat gaat over het Nieuwe Ondernemen.
LikeLike