saai stukje over belangrijke kwesties


Finico, Imewo, TMVW, Westlede, Ivago, Digipolis enVeneco². Dat waren de punten gisteren op de commissie ‘verzelfstandiging’. Ik moet toegeven dat ik bij voordien ook niet precies wist waarover het allemaal zou gaan, maar beste lezer, het gaat om een aantal intercommunales waar de stad Gent in participeert.

Op de commissievergadering kwamen de bazen (natuurlijk allemaal mannen) toelichting geven bij de resultaten en plannen van hun respectievelijke bedrijf. Het leek bij momenten wel een aandeelhoudersvergadering met ingewikkelde slides en cijfers met veel nullen, vreemde afkortingen en Engelse termen zoals free float en return on investment. 

Intercommunales zijn ooit opgericht omdat lokale overheden (steden en gemeentes dus) merkten dat het soms handiger is om een aantal taken zoals afvalverwerking of watervoorziening gezamenlijk aan te pakken.  Sommige van die intercommunales zijn zeer grote bedrijven geworden, en er bestaan een ingewikkelde wetgeving om dit allemaal te regelen.  Gent is onder andere aandeelhouder bij Westlede , een intercommunale die in opdracht van een aantal gemeentes enkele crematoria beheert, Digipolis is een informatica bedrijf dat alle ICT diensten van de steden Antwerpen en Gent voor zijn rekening neemt. Veneco verzorgt voor een hele reeks gemeentes diensten rond ruimtelijke ordening en economische ontwikkeling. TMVW is de water intercommunale in Ivago staat in voor afvalophaling en verwerking in Gent en Destelbergen. Belangrijk is ook Imewo, een distributienetbeheerder voor energie.

oloIk moet wat voorzichtig zijn om me hierover uit te spreken, want ik heb me niet verdiept in het kluwen van aandeelhouders en belangen die hierbij betrokken zijn. Toch ben ik wat op mijn hoede als ik zie hoe ook Electrabel betrokken is bij Imewo en hoe Finiwo investeert in projecten van grote multinationals.

Steden halen inkomsten uit deze intercommunales en zijn hier afhankelijk van internationale evoluties op grondstoffen en financiële markten. Zo krijgt de stad Gent dit jaar geen divident van Electrabel Customer Services omdat de OLO (rente op overheidsobligaties) sterk is gezakt en heel wat klanten Electrabel de rug hebben toegekeerd. Is het gezond dat gemeentelijke inkomsten van dergelijke zaken afhankelijk zijn? En hoever zijn we hier verwijderd van het casinokapitalisme?

Ik kon dus niet altijd volgen, maar ik merk dat het over organisaties gaat met veel geld en macht, en ik ben er niet zo zeker van dat dit altijd in functie is van het algemeen belang. Het lijkt me ook niet simpel om dit allemaal uit te zoeken en te doorgronden, al hoop ik alvast over de energie-intercommunales wat info te vinden in het nieuwe boek van Tom De Meester dat ik net aan het lezen ben.

Ik ga niet beloven dat ik deze dossiers nu op de voet ga volgen, maar af en toe een kritische vraag stellen, dat wil ik toch blijven doen.

2 reacties op ‘saai stukje over belangrijke kwesties

  1. Misschien toch een basis cursus cijfers lezen volgen? Of een intro tot bedrijfseconomie. De free float is het stuk aandelen dat ‘niet vast is’ en dus verhandelbaar of aanvulbaar. De return on investment (kortweg ROI) is de opbrengst van het geïnvesteerde kapitaal. Dat is niet hetzelfde als bijvoorbeeld operationele winst. De essentie daarbij is dat wie kapitaal geeft aan een bedrijf er meer voor terug wil dan wat hij/zij erin stak. Dat kan zowel door dividend (bv.6%) als door de de waardevermeerdering van het aandeel zelf ‘af te romen’. De meerwaarde van het aandeel is typisch een vorm van ROI.
    In onze coöperatie, De Natuurfrituur cvba vso, is het niet mogelijk om de ‘winst af te romen’ omdat er een beperkt dividend is, omdat de waarde van de aandelen dezelfde (nominale waarde) blijft (en dus de winst zich niet vertaald in meerwaarde van de aandelen die vervolgens door de kapitaalverstrekker wordt geïnd) en omdat de winst vooraf al een statutair verankerde bestemming heeft, namelijk in de richting van ‘arbeid’ ipv ‘kapitaal’ als input…

    Like

    1. De vertegenwoordiger van de natuurfrituur uitnodigen naar die commissie over intercommunales,als die commissie openbaar is natuurlijk. Het is al een stap dat er al geïnformeerd wordt over intercommunales.Dat was 7 jaar geleden niet het geval.Wat ontvangt onze stad precies ? De veranderingen en verbeteringen die we willen
      kunnen alleen via het budget. We moeten dus absoluut begroting inkomsten en uitgaven op de voet te volgen.Er wordt met geld gemorst dat het geen naam heeft, bijvoorbeeld de twintigtonners van Ivago die in de verkeersvrije straten de tegels kapot rijden. Peperdure uitgaven van herbestrating. Peperdure – ook sociale . – woningbouw. Peperdure renovatie van Dienstencentrum Ten Hove en van hospitaal Palfijn .
      Boudewijn.

      Like

Plaats een reactie