pamperen of luieren?


Gisteren op de gemeenteraad wat discussie over de reglementen voor het subsidiëren van herbruikbare luiers en elektrische (bak) fietsen. De oppositie vindt dit allemaal toch wat overdreven, precies alsof ouders die hun kleuters met katoenen luiers in de bakfiets vervoeren stinkend (!) rijk worden door deze steun.

Het gaat steeds om kleine bedragen, in die mate zelfs dat ik me niet kan voorstellen dat iemand zal beslissen een bakfiets te kopen alleen maar omdat daar 125 euro subsidie tegenover staat. Dergelijke subsidies zijn vooral van belang om mensen die zo’n keuze overwegen een duwtje in de rug te geven. Een bakfiets of een elektrische fiets kost flink wat geld en dan maakt de subsidie de aankoop ietsje makkelijker. Voor de luiers gaat het over maximum 100 euro per kind. De voorziene bedragen per jaar zijn beperkt, zodat zo’n reglement geen gat in de stadskas kan slaan.

Dat de herbruikbare luiers echt wel een verschil maken zal uit volgende cijfers wel duidelijk worden. Een gemiddelde baby gebruikt 5 luiers per dag, wat ongeveer neer komt op gemiddeld 4250 luiers alvorens de baby zindelijk is! Het gewicht van een gemiddelde pamper nappy-mountain-cropped(inhoud inbegrepen) is 250 gram, dus per kind met wegwerpluiers is dit 1062 kilogram restafval.  Voor Vlaanderen alleen al is dit goed voor 70 000 ton wegwerpluiers per jaar. Dat is een rij vrachtwagens van Gent naar Hamburg (600 kilometer vrachtwagens neus aan neus) of een rij volle bakfietsen van Gent tot in Porto.

Je begrijpt dat daarom alleen al een goede zaak is om te kiezen voor wasbare luiers. Uiteraard vraagt het wassen van de luiers ook energie en water maar alle studies tonen aan dat het veel ecologischer is om herbruikbare luiers te gebruiken.  Om wat duidelijker te zijn, de milieu-impact van katoenen luiers (wassen en drogen inbegrepen) is de helft van de impact van wegwerpluiers.

Andere voordelen zijn dat je per JAAR ongeveer 500 euro zal uitsparen door te kiezen voor katoenen luiers, en dat je nog meer kan besparen als je de luiers ook kan gebruiken voor een tweede baby. De vooroordelen over de ongemakken zijn ondertussen ook achterhaald. Je hebt tegenwoordig katoenen luiers die voorgevormd zijn, die er hip uitzien en zeer makkelijk te onderhouden zijn. En nog een voordeel, baby’s met katoenen luiers hebben minder last van huiduitslag én worden sneller zindelijk.

Als ik een baby zou zijn, ik zou wel weten wat te kiezen, een bakfiets én katoenen luiers.

18 reacties op ‘pamperen of luieren?

 1. Steven, ik denk dat er toch een foutje zit in je berekening ivm die 500 EUR besparing per jaar. Als je een wegwerpluier aan 0.25 EUR rekent (op de site van Colruyt prijzen tussen 0.10 en 0.27 EUR per stuk), dan kom ik op 4250 luiers * 0.25 =1060 EUR. Als een baby twee jaar luiers draagt dan kost een wegwerpluier 530 EUR/ jaar. Het zou dus nogal sterk zijn dat je met herbruikbare luiers ongeveer een zelfde bedrag per jaar kan uitsparen.

  Mijn ondervinding/buikgevoel is dat je al echt heel consequent herbruikbare luiers moet gebruiken om er enige besparing van te hebben.
  We gebruiken nu voor ons 2de kindje herbruikbare luiers (aankoop rond de 400 EUR dacht ik). Maar we gebruiken ook wegwerpluiers, i.e. ’s nachts een wegwerpluier (tegen lekkage), op verplaatsing ook dikwijls een wegwerpluier, en in de crèche (behalve de eerste ’s morgens) ook wegwerpluiers. Plus, die verhalen dat je een luier voor meer dan 1 kindje kan gebruiken lijken mij ook nogal optimistisch. We zitten nu ongeveer ‘halfweg’ (laat ons hopen), en we gebruiken nu al speciale dikkere werpweginleggers omdat het absorptievermogen toch al ferm gedaald is.
  Ik ben voor herbruikbare luiers, maar ik denk dat het gewoon goed is voor het milieu, maar niet noodzakelijk voor de portemonnee.

  Like

 2. Wij hebben voor Niene gekozen voor herbruikbare luiers en voor de bakfiets en ze vindt het allemaal top. Inderdaad minder luieruitslag en heel wat besparing in de portemonnee.

  Ik wil even nuanceren wat Ward hierboven zegt. Wij gebruiken zowel ’s nachts als overdag herbruikbare luiers en bij ons lukt het zeer goed. ’s Nachts steken we er een extra inlegger in en hebben bijna geen last van lekkage (en dat is dan meestal een klein plekje nat). Het absorptievermogen van onze inleggers gaat niet achteruit want ze bestaan deels uit bamboe (= ervoor gekend dat het absorptievermogen wasbeurt na wasbeurt zelfs kan verhogen). Ik ben er zeker van mochten we een tweede kindje willen dat we de luiers nog steeds kunnen gebruiken. Ik heb trouwens een paar tweedehands gekocht die voor de derde keer zullen gebruikt worden!

  Like

  1. Dat is ook mijn grote kritiek op die subsidieregeling. Het kan overigens nog erger met o.a. al die subsidieregelingen/belastingaftrek voor elektrische wagens. Maar voor een gewone fiets, daar betaal je de volle pot voor, met 21% BTW.

   Like

 3. Voor alle duidelijkheid: 500 euro per jaar klopt inderdaad niet, als je consequent herbruikbare luiers gebruikt, kan je over de hele luierperiode van een kindje tussen de 500 en de 800 euro besparen.
  Wel grappig dat de oppositie kritiek heeft op subsidies voor herbruikbare luiers. Voor de verkiezingen heeft Klein Spook aan alle partijen een standpunt gevraagd over de subsidies, en allemaal waren ze op een of andere manier voorstander van het promoten van herbruikbare luiers. Nu ze op de oppositiebanken zitten, moeten ze plots tegen zijn….

  Like

 4. 5 luiers per dag is nog erg optimistisch voor de berekening… je mag er gerust nog enkele bijtellen! Ik kan alleen maar positief zijn over herbruikbare luiers en probeer het dan ook iedereen aan te raden en te tonen. Extra werk valt volgens mij heel goed mee en lekkages hebben wij geen last van. De subsidie is meer dan welkom, want de som voor het aankopen van een deftig aantal herbruikbare luiers om mee te starten is toch niet te onderschatten… maar als je de kostprijs van wegwerpluiers rekent, weet je snel dat dat wel nog meevalt. Ik gebruikte onlangs een weekje papieren luiers tijdens een reis en het vuilbakje in ons appartement puilde dagelijks uit van de luiers. Thuisgekomen was ik blij om mijn biokatoen weer te kunnen omarmen en Fonzie ook! En ja, het maakt me ook wel trots dat ik dit doe en iedereen toch wel vol bewondering staat te kijken dat ik het zonder moeite volhoud!

  Like

 5. 2e hands luiers gekocht en verkocht, ook ’s nachts gebruikt en zeker iets kunnen besparen, ja. Hoeveel weet ik niet. Behalve dat ik een ton afval kon besparen, waar het om te doen was. Enige keer dat ik wegwerpluiers gebruikte was op lange trektochten in de bergen – ik zag het niet zitten om de luiers in het kookpotje en op een gasvuur schoon te koken. Wel allemaal netjes in vuilbakken gedropt, uiteraard.
  -een bakfietsvlaming uit Leuven

  Like

 6. Op de website van Antwerpen wordt het gebruik van wasbare luiers aangemoedigd om de afvalberg te verkleinen, maar Antwerpen geeft hiervoor geen subsidies. Spijtig toch? Zouden organisaties als Klein Spook niet kunnen lobbyen bij grote gemeentes?
  Vorige zaterdag was het trouwens wereldwijd Guinnes Book of Records Cloth Diaper Change: met zo veel mogelijk ter wereld om 11u local time je baby een wasbare luier omdoen. Mira en ik waren erbij in Borgerhout, hopen dat het geholpen heeft!

  Like

  1. @Saar: begin dit jaar hebben we met Klein Spook een briefschrijfactie opgezet om alle nieuwe besturen aan te zetten subsidie te geven voor wasbare luiers. Zie ook http://klein-spook.be/nieuws/burgers-willen-subsidies-voor-wasbare-luiers. Daardoor is het hier en daar op de agenda van gemeenteraden geraakt. Specifiek voor Antwerpen bewerken we ook politici uit meerderheid en oppositie. Hou je zeker niet in om ook een brief te sturen naar het stadsbestuur. Hoe meer mensen er op aandringen, hoe beter.

   Like

 7. O ja, Saar. Het wereldrecord zal wel gebroken zijn. Guinness moet het nog bevestigen, maar de Real Diaper Association zelf kwam bij haar telling uit op 8331 verluierde babies. Dat is 80 meer dan het vorige record….

  Like

 8. Ik schrijf een artikel over wasbare luiers voor een Luxemburgs maandblad voor toekomstige en jonge ouders. Kan je me zeggen waar je de foto van hebt, en of ik die zou mogen gebruiken voor t artikel? Welke bronvermelding hoort erbij? Kan ik de foto in hogere resolutie krijgen? Alvast bedankt! Leen

  Like

  1. @Leen: dit is een foto die op internet circuleert, dit weekend zag ik die ook weer op Facebook opduiken. Indien je wil kan ik je wel een paar high res foto’s van kinderen met wasbare luiers aan bezorgen van Klein Spook. Laat maar iets horen.

   Like

 9. Bedankt José, Steven had ondertussen ook al geantwoord. Ook bedankt voor t aanbod van luierpoepjes-foto’s, die heb ik echter al (met in de hoofdrol mijn eigen zoontje – trouwens een van de foto’s is die die ik op de facebookpagina van t Klein Spook gezet heb voor dikke truien dag :-)), en k heb ook een waslijn-met-wapperende-luiers foto. Ik mis enkel eentje die t verschil in afval mooi illustreert, k ga dan eens verder zoeken of ik iets vind met bronvermelding wat kan gebruikt worden in een artikel in een maandblad (gratis voor leden). Als je hoervoor tips hebt hoor ik het graag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s