give box


Ik ga het niet elke dag over de lokale politiek hebben, al merk ik dat er weinig mensen op de hoogte zijn hoe het er allemaal aan toe gaat. Voor mij is het ook leren natuurlijk. Volgende politieke afspraken zijn 9 jan (fractievergadering met de Groene verkozenen), 14 jan: vormingssessie rond de digitale besluitvorming, 15 jan: eerste commissie cultuur en sport, 16 jan: eerste commissie onderwijs en personeel en FM. En daarbij komen ook de eerste uitnodigingen voor recepties binnen: de jeugddienst, de gemeenteraad en het stads-ontwikkelingsbedrijf. Hoewel het interessant kan zijn voor het zogenaamde netwerken zal ik toch zeer selectief zijn als het gaat over recepties. Maar dus eerst iets anders.

giveboxDe beste ideeën zijn soms hele simpele voorstellen. Je kent wellicht al het idee van de weggeefwinkel, een plek waar mensen spullen die ze teveel hebben achterlaten en waar andere mensen die spullen gratis kunnen meenemen. Nu bestaat er nog een eenvoudiger manier om dit concept te organiseren. De weggeef-box. In de gemeente Vorst staat het eerste exemplaar.  Een open kast op straat waar mensen spullen kunnen achterlaten – een soort vondelingenschuif voor overbodige spullen. Zoals je in het verslagje hier kan lezen werkt zoiets en zorgt het zelfs voor bijkomende sociale veerkracht. Je kan trouwens nog wel variaties bedenken op het idee, zo bestaan er ook al boekenboxen.

Iedereen zal begrijpen dat ik bij het zien van zo’n idee meteen in Gent een heleboel van die boxen zou willen zien, zo moeilijk kan dit toch niet zijn. Al moet ik nog eens uitzoeken via welke commissie dit moet, heeft dit te maken met de openbare weg (want daar staan de boxen), met afval en recyclage, met buurtwerk, met integratie, met jeugd of cultuur? Of anders gezegd ben ik benieuwd hoe de bestaande structuren omgaan met dit soort nieuwe ideeën. Maar wat in Vorst kan moet ook in Gent kunnen.

21 reacties op ‘give box

  1. Helaas! Gegandeerd is die box niet ‘vergund’ en dus illegaal. Ik ben zelf al meer dan een jaar bezig (en met mij enkele collega’s) om vergunningen te krijgen voor het gebruik van openbaar domein. Telkens botsen we op een njet van ambtenaren die ‘voor de aloude gang van zaken’ en voor ‘gevestigde waarden’. Ik wil gerust aan het volgende rondje ‘dienst economie vergaderingen’ en ‘dienst feesten en foren’ beginnen…

    Like

    1. Ik ben helemaal gewonnen voor het idee!
      We zijn bereid om onze afsluiting te verplaatsen en een stukje van onze tuin af te staan voor zo’n box. Kan iemand er iets op tegen hebben, indien het op privédomein staat? Is een vergunning nodig voor een verplaatsbare kast?
      Wie kan antwoorden op mijn vragen?

      Onze tuin ligt aan een lagere school, het zou een leuk initiatief zijn om kinderen bewuster met ‘afval’ te leren omgaan. Jonge ouders zouden er hun te kleine kinderkledij in kwijt kunnen, …

      Ik spreek deze week alvast een aantal mensen uit de buurt aan. Indien het idee op enthousiasme wordt onthaald, en jullie van mening zijn dat we er geen problemen door krijgen, laat ik mijn man (schrijnwerker) een kastje bouwen. Jullie horen er nog van!

      Like

      1. als het inderdaad niet op openbaar terrein is denk ik niet dat je toestemming moet hebben… proberen maar zou ik zo zeggen!

        Like

      2. Je kan je best even informeren bij de dienst stedenbouwkundige vergunning van je stad/gemeente. Een stad/gemeente kan daar immers zelf regels over hebben. Een andere optie is het gewoon doe om zo geen slapende honden wakker te maken.

        Het is in ieder geval niet zo dat het gegeven dat het op privédomein is, dat het ook zomaar mag, daar vergist Steven zich – gelukkig – in. Ook het gegeven dat dat ding verplaats kan worden is niet echt relevant. Het is immers wel bedoeld om ‘ter plaatse te blijven staan’. (Ik heb in mijn verleden van het toekennen van vergunningen genoeg discussies gehad met mensen die dachten aan allerlei stedenbouwkundige regels te kunnen ontsnappen omdat ze een frituur wilden beginnen in een bus en die bus verplaatst kon worden.

        Like

  2. Ha Steven, net ook gelezen, zou je dat inderdaad eens kunnen uitzoeken, heb zo drietal kleine minitheaters die als weggeef-box zou kunnen inrichten, en spulletjes genoeg ook om op gang te zitten. Maar wat echt niet zie zitten, is heel de gang van administraties en gedoes tot je daar ‘vergunning’ voor krijgt. Zou bij wijze van experiment eens willen doen aan m’n deur, en zet dan ’s avonds wel weer binnen, daarvoor kunnen ze toch niet meteen gas-boete geven. Zal je laten weten als eigen give-box klaar is, misschien kan je dan eens langskomen en het beschrijven, en als lokale politieker achterstaat, kan misschien net iets sneller gaan geregeld te krijgen:) of zou al content zijn als ze ‘gedogen’ en geen boetes voor geven. Of in andere uiterste en ze om een of andere absurde reden verbieden, zou wel protest-actietje rond doen. Zoiets kan je toch gewoon niet verbieden en al erg genoeg dat er zoveel gedoe bijkomt om ziets te ‘mogen’ doen, als nodig is actie, en TV ekkergem protestfilmje 🙂

    Like

  3. Die boxen vind ikzelf een zeer goed idee, maar laten we de andere organisaties niet vergeten . Volgende week zaterdag spring ik toch even binnen bij http://www.detinten.be/ met een zak warme kleren . Heb twee dagen solden achter da rug. Niet dat ik iets gekocht heb! Heb gewoon mijn brussels nichtje en neefje vergezeld : wat een drukte ! Overconsumptie en crisis dan nog. Mens toch wat een gekte! Niet aan mij besteed!

    Like

  4. We hebben (nog vage) plannen om met transitie Ledebrugge enkele boekenboxen te plaatsen. Als je concrete stappen zou zetten, mag je ons zeker contacteren zodat we kunnen samenwerken.

    Like

  5. Renaat, De Natuurfrituur voelt zich bijzonder aangesproken door uw opmerking over een rijdende frituur… Ik kan u verzekeren dat wij er alles aan doen om, samen met het beleid en binnen de wet, op een duurzame manier te werken op het openbaar domein!!!! En wij blijven niet staan, hoor…

    Like

    1. Beste De Natuurfrituur, blijkbaar voelen jullie je persoonlijk aangesproken (wat ik ergens ook wel begrijp). Ik kan jullie in ieder geval geruststellen, ik had het niet over jullie en had De Natuurfrituur ook niet in mijn gedachte.
      Mijn voorbeeld betrof echter wel een reële situatie waarbij de uitbater wel degelijk de bedoeling had zijn zaak ‘ter plaatse te laten staan’ of enkel ’s nachts te verplaatsen en hoopte door de ‘verplaatsbaarheid’ aan bepaalde wetgeving te kunnen ontsnappen. Ik had echter nog andere voorbeelden kunnen geven van vergelijkbare situaties.

      De basis van mijn boodschap is, het is niet omdat iets kan verplaatst worden dat het niet bedoeld is om ter plaatste te blijven staan en dus aan stedenbouwkundige voorschriften moet voldoen. (De Natuurfrituur zit in een heel andere situatie.)

      Like

      1. Dank je wel Renaat voor de toelichting. Ik vind inderdaad dat we samen, overheid, ondernemers en burgers verantwoordelijk zijn voor de goede gang van zaken…

        Like

  6. Mijn dochter Sally (10) heeft dit ook gezien op Iedereen beroemd, en wil heel graag zo’n give box in Mechelen plaatsen (liefst meer dan 1!). We zijn op zoek naar tips hoe je hier aan begint, alle info is welkom. We zullen al beginnen om de stadsdiensten te contacteren. Charing is caring! 🙂

    Like

Plaats een reactie