leve het Bart Verhaeghe bos in Machelen


De dingen zijn niet altijd wat ze zijn. Zo was er gisteren ‘goed’ nieuws omdat de Vlamingen voor het eerste meer benzinewagens kopen dan dieselwagens. Goed nieuws zegt Joke Schauvliege want ‘fijn stof is in Vlaanderen een groter probleem dan CO2’. Als ik dit laatste even mag herinterpreteren: ‘het is ok om iets te doen aan een probleem waar wij zelf last van hebben zelfs al zorgt dit voor andere problemen waardoor mensen in het arme Zuiden worden getroffen’.

Maar er is nog iets, uit de ‘positieve’ cijfers blijkt dat dit jaar in Vlaanderen 50,3 % benzinewagens zijn gekocht en 49,6% dieselwagens. Wat wil dit zeggen: dat er 0,1% wagens zijn gekocht die ofwel elektrisch zijn ofwel op LPG of LNG rijden. Minstens 99,9%  blijft gebruik maken van verbrandingsmotoren met vervuilende en eindige fossiele brandstoffen. De reeds zo vaak voorspelde doorbraak van de elektrische wagens blijft helemaal uit. De nieuwe technologie die dé oplossing moet bieden slaat niet aan – waarbij het ondertussen zelfs twijfelachtig is die technologie veel milieuwinst levert. Kortom, Joke is blij met een dooie mus.

En dan is er de Uplace kwestie. Voor mij is het goed nieuws dat de Raad van Staten de milieuvergunning schorst, maar anderzijds is het dan weer slechts nieuws om te horen hoe alle Vlaamse excellenties dit waanproject blijven verdedigen en bereid zijn zich in alle bochten te wringen om Verhaeghe ter wille te zijn (en schadevergoedingen te vermijden). Toch denk ik dat elk vertraging van dit project een goede zaak is, want het zou wel eens kunnen dat tegen 2016 de meesten mensen wel andere dingen te doen hebben dan naar een ‘belevingswinkel’ te rijden. Dan kan het megacomplex misschien gebruikt worden als opvangcentrum voor klimaatvluchtelingen.

Het is wel aandoenlijk te zien hoeveel daadkracht er plots is bij Crevits en Schauvliege om de investeerders van Uplace ter wille te zijn en Vlaams geld te investeren in de bereikbaarheid van een ordinair winkelcentrum – waar op andere openbaar vervoer projecten beknibbeld wordt. Minder daadkracht is er dan weer als het gaat over het nakomen van de beloftes over bosbehoud.  De pas gepubliceerde bosbarometer van Bosplus spreekt boekdelen. De vele beloftes rond bosbehoud en boscompensatie worden al jaren flagrant met de voeten getreden;  Er is vandaag een achterstand van maar liefst 9.533 hectare effectief te planten bos. Zelden werd een doelstelling met zoveel brio gemist.

bosviaductDaarom heb ik een voorstel om beide kwesties aan te pakken. Als we nu eens van het terrein van UPlace een bos maken, dan hebben we alvast 11 hectaren meer bos, en komt er een groene long die de hele regio ten goede kan komen. De automobilisten op de viaduct van Vilvoorde kunnen tot rust komen bij het zicht op het nieuwe bos en de heer Verhaeghe mag elke dag komen wandelen tussen zijn bomen.  Omdat de heer Verhaeghe dan misschien wel wat centen misloopt – maar een veel fijnere mens zal worden door zijn dagelijkse boswandeling – noemen we dit bos met plezier het Bart Verhaeghe bos.

9 reacties op ‘leve het Bart Verhaeghe bos in Machelen

  1. Het is dan maar de hopen dat men met die elektrische wagens aan milieuvriendelijk oplaadpunt opladen en niet aan één van die palen van elektriciteit opgewekt via kernenergie of zo’n steenkoolgestookte centrale. Anders staan we niet veel verder met vermijden van CO2.

   Om dan nog maar te zwijgen van de productie van batterijen (milieubelastend). De latere recyclage ervan is ook nog een punt ter discussie.

   Like

   1. Zolang er geen overschot aan duurzame elektriciteit is, maakt het echt niet uit of die elektrische rechtstreeks met ‘duurzamer opgewekte elektriciteit’ wordt opgeladen of gewoon van het net dat nog steeds een mengeling is en nog lang zal blijven.

    Like

 1. Dat bos is een TOP-idee!!!!
  En ik ben ook blij met dit uitstel voor Uplace, want ik vermoed ook dat binnen een paar jaar duidelijk wordt hoe idioot dit project was. Beetje zoals we nu terugkijken op de “toekomstvoorspellingen van de jaren 1950”. Wij vinden het ook lachwekkend dat men toen dacht dat elk huis zijn mini-kernreactor zou hebben, en dat we allemaal met helikopters naar ons werk zouden gaan ….

  Like

 2. Uplace schermt ook altijd met hoeveel arbeidsplaatsen ze schept. Ze zegt wel niet hoeveel bestaande arbeidsplaatsen er zullen sneuvelen bij andere winkels. Uplace biedt zogezegd toegevoegde waarde aan de samenleving. Nog meer verleiding bedoelen ze om dingen te kopen die we niet nodig hebben met geld dat we niet hebben om indruk te maken op mensen waarvan we niet houden, …
  Dan heb ik meer respect voor de coöoperatieve http://www.bronsgroen.be. Deze werd opgericht door een sociale woonwijk met als doel groene stroom voor de inwoners. Dit heeft pas toegevoegde waarde.

  Like

 3. De LPG wagens zijn niet te zien in de cijfers, omdat LPG wagens rijden met een benzine-motor. Zo is de laatste 0.1% wel voor elektrische wagens, zeker?

  Like

 4. In de opsomming van de types brandstof ontbreekt nog een belangrijke nieuwkomer, Aardgas!
  Men spreekt dan van CNG (compressed natural gas), aardgas op hoge druk (250 bar).
  CNG-wagens stoten 95 % minder fijnstof uit. Rijden op aardgas vermindert de CO2-uitstoot met 12 % t.o.v. benzine en met 27 % t.o.v. diesel. Daarnaast kan er eenvoudig overgeschakeld worden op bio-gas eens dat beschikbaar zal zijn (is immers hetzelfde gas, enkel van andere bron).
  In Gent wil het bestuur deze brandstof promoten, en gaat dan ook een twintigtal wagens op aardgas aankopen.
  Wij hebben dit jaar voor het eerst een nieuwe wagen gekocht. De milieu-aspecten waren een zeer belangrijk criterium, en wij hebben dus ook voor een wagen op aardgas gekozen.

  Dat bos op de gronden van Uplace vind ik ook wel een goed idee 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s