zet je schrap, grijp je kans


Ik kan een glimlach niet onderdrukken als ik op de radio politici hoor beweren dat ze er alles aan doen om de stijging van de energieprijzen tegen te gaan. Ze hebben inderdaad een tijdje de maximumprijzen geblokkeerd, maar nu wordt een ferme stijging onvermijdelijk. Hoe zouden Vande Lanotte en Wathelet de wereldwijde stijging van de energieprijzen kunnen stoppen? Door op een energiefiets zelf energie op te wekken?

Het is heel simpel, de conventionele energievoorraden worden schaarser, de hernieuwbare en niet-conventionele energiebronnen zijn duurder. Dus zijn stijgende energiekosten onvermijdelijk. Tenminste zolang we vinden dat we ongebreideld recht hebben op goedkope vliegreizen, verwarmde terrassen, elektrische pepermolens en steeds meer autokilometers. Laat ons duidelijk zijn, energie zal alleen nog maar duurder worden.

En er is nog meer, ook voedsel (en vooral vlees) zal de volgende maanden een pak duurder worden. De grote droogte deze zomer in de VS zorgt ervoor dat maïs en graan schaarser worden en dit laat zich voelen. Specialisten voorspellen dat vlees de volgende maanden tot 15% duurder zal worden. En aangezien er nog meer wisselvallig weer op komst is zal dit in de toekomst steeds vaker voorkomen. Dus laat ons duidelijk zijn, voedsel zal alleen nog maar duurder worden.

Om het plaatje volledig te maken. Ik denk dat de volgende 5 jaar de lonen niet echt zullen stijgen, de crisis niet merkelijk zal verbeteren en ook de werkgelegenheid niet zal aantrekken.  Stijgende prijzen en gelijkblijvende lonen wil zeggen dat de koopkracht onvermijdelijk zal achteruitgaan. Voor zowat 15% van de bevolking is dit een ramp: zij die op of onder de armoede grens leven. Ik hoop dat daar alvast iets aan gedaan kan worden, dat lijkt me wel een politieke prioriteit.

Maar voor de ruim 80% anderen is de dalende koopkracht een mooie kans. Een kans om een hoop ballast overhoop te gooien en je te bevrijden van de consumptiedruk. Een kans om je auto weg te doen of dan eindelijk toch die investering te doen in isolatie, want in deze tijden brengt zo’n investering gegarandeerd meer op dan elk spaarboekje. Het is een kans om jezelf de vraag te stellen wat je nu echt nodig hebt om goed te leven, om wat meer tijd te spenderen met je buren in plaats van in een shoppingcentrum. Je kan  – net als de regering – proberen het onvermijdelijke tegen te houden. Maar hoe sneller je begrijpt dat er nieuwe tijden aanbreken, hoe beter de aanpassing verloopt.

16 reacties op ‘zet je schrap, grijp je kans

  1. Ik vrees dat de V.L.O.E.K. aan het komen is. Voedselcrisis, Liberalisatiecrisis (meer rechtse stemmen), Oliecrisis, Economische crisis en tot slot Klimaatcrisis. Het wordt steeds duidelijker dat ze allemaal gelijktijdig op ons af komen…

    Like

  2. Héél goed verwoord met diepgaande overtuiging en warme solidariteit… kan dit de wereld rondgaan?
    Ik denk dat dit krachtige stukje bij heel wat mensen toch serieus de ogen zou kunnen openen…

    Like

  3. de overheid zou ook kunnen beslissen om steunvehikels op te zetten waarin de ge(be)middelde Belg zijn honderdduizenden spaarcenten kan investeren en hij de garantie krijgt dat dat geld uitsluitend gaat naar lokale duurzame energie, onderzoek en ontwikkeling van ‘cradle to cradle’ producten, sociale innovatie, transportvermijdende systemen etc etc etc

    Like

    1. En waarom moet de overheid het risico van investeren in duurzame economie toedekken? Waarom mag er nooit mislukking of verlies optreden? Waarom wacht iedereen altijd op een ‘deus ex machina’ (overheid, banken, het systeem) om eraan te beginnen? Begin er zelf aan! Investeer in de ministers van ideeën, in coöperaties, in sociale economie, in solidaire landbouw… Wat houd jou en zoveel anderen tegen? …

      Like

  4. Geen last van stijgende energieprijzen hier. Geen auto, en weer wat minder gas en elektriciteit verbruikt vorig jaar. We trekken geld terug van onze energieleveranciers. Wij zijn ook een van de weinigen in onze omgeving die niet roepen dat “alles Zoveel duurder ” is geworden. Onze rekening in de supermarkt is nog steeds even laag(of hoog), ondanks ons aandeel bio(of net omdat we bio kopen, wie weet zijn die producten minder onderhevig, want betaalden we altijd al een eerlijkere prijs). Ik leef wel erg mee met mensen met een bestaansminimum of erg laag loon.Voor de anderen is de crisis een probleem van “welk luxe-product ze moeten opgeven”- een luxe-probleem dus.

    Like

    1. Interessante opmerking ivm de prijs van bio voeding. Ik ben eigenlijk al langer op zoek naar een vergelijkende prijsstudie tussen bio voeding en “andere” voeding, met de evolutie van de prijsverschillen tijdens de afgelopen jaren, Is bio-voeding relatief gezien even sterk in prijs gestegen dan de andere producten? Heb je soms weet van zo’n studie?

      Like

      1. de prijs evoluties zijn aan veel meer onderhevig dan macro economische omstandigheden. Bijvoorbeeld speelt marktaandeel een grote rol (scale en scope). Als een machine een potje vult in de biosector is dat dubbel zo duur omdat er maar half zoveel potjes gevuld moeten worden per uur. Hoe groter het marktaandeel, hoe meer potjes gevuld per uur, hoe minder het kost per potje. En dat gedlt voor vele variabelen. Bovendien is bio slechts één element van de vijf principes van duurzame voeding. Bio is zeker duur(der) indien men een ‘klassiek’ voedingspatroon omzet in een Bio versie ervan. De betaalbaarheid van voeding wordt dus mee bepaalt door het voedingspatroon, de bronnen, de keuze van distributie, etc. Daarom is een vergelijkende studie tussen ‘gewone’ en biovoeding bijna ondoenbaar. Maar indien Bio ook duurzaam geproduceerd wordt, kan het onmogelijk goedkoop zijn, of goedkoper worden dan gewone voeding om de eenvoudige reden dat heel wat kosten van een niet duurzame productiewijze absoluut niet in de prijs van voeding werden verrekend. En de vraag bij goedkope voeding, bio of niet, wie dan wel de ‘echte’ prijs van uw eten heeft betaald?

        Like

      2. @denatuurfrituur,

        natuurlijk is een vergelijkende studie perfect mogelijk en zelf helemaal niet zo moeilijk. Wel dient men zich bij zo’n studies bewust te zijn van hun beperkte waarde omdat niet het gehele plaatje wordt meegenomen en is er dus een reële kans dat de resultaten van zo’n studies verkeerd worden geïnterpreteerd. Maar het onderzoeken hoe de prijzen van bioproducten zich verhouden tot de prijzen van niet bio-producten en in welke mate de prijzen en het prijsverschil evolueren is relatief eenvoudig te onderzoeken.

        Like

    2. thanks, das geklapt vindt ik,kwist nie echt dat er nog meelevende mensen bestonden,deze mensen zijn zodanig schaars dat men ze als zonderling beschouwt . dat is mijn persoonlijke ervaring? succes wie dan ook

      Like

  5. crisistijden = creatieve tijden.

    Er is geen beter moment om de zaak eens opnieuw te bekijken en te evalueren.

    Een beetje meer optimisme zou toch ook geen kwaad kunnen…

    Like

  6. Op zich ben ik wel blij met de crisis (al klinkt dit iet of wat onnozel). Ik hoop dat de crisis er automatisch voor gaat zorgen dat we onze voetafdruk verkleinen en dat we opnieuw een warmere samenleving krijgen (want in tijden van nood, is er misschien meer solidariteit onder de mensen…)
    Ik zie het vooral als een mooie kans op meer solidariteit, meer rust, meer stilte, meer tijd, meer zorg, meer creativiteit, terug naar de kern van het leven
    Ik weet het niet … misschien ben ik weer hopeloos naïef…

    Like

      1. Er zal zeker niet altijd even wijs met omgesprongen zijn, maar misschien leven we ook al jaren een beetje boven onze stand. De VS wordt als een nog veel rijker land beschouwd, maar zij leven ook op het maken van schulden.

        Like

Plaats een reactie