600 vergaderingen erbij


Ik heb ondertussen een briefing gekregen over het leven van een gemeenteraadslid in een stad als Gent. Ik wist al één en ander maar de impact is wellicht nog wat groter dan gedacht. Even een overzichtje van hoe mijn agenda de volgende zes jaar eruit zal zien.

Elke laatste maandag en dinsdag van de maand is er de gemeenteraad. Die begint om 18 uur met een vragenuurtje en kan naargelang de agenda uitlopen tot middernacht. Gemiddeld zijn er zo’n 300 punten te bespreken per zitting.

De woensdag voor de gemeenteraad is er een voorbereidende fractievergadering, de woensdag erna de gemeenteraad een evaluatie. Op die manier is de gemeenteraad al goed voor 4 vergaderingen per maand.

Daarnaast zijn er de commissies, nu zijn er 6 commissies rond thema’s zoals economie, welzijn en algemene zaken. Dit kan nog wat wijzigen vanaf 1 januari afhankelijk van de verdeling van de bevoegdheden. Gezien de goede uitslag hebben we verschillende zitjes in elke commissie en zal elk Groen fractielid wellicht 3 commissies moeten opvolgen. Dit zijn dus opnieuw 3 vergaderingen per maand.

De interne partijwerking vraagt tevens bijkomend overleg en vergaderingen. Zo wordt verwacht van de raadsleden dat ze actief zijn in de lokale afdeling en eventueel in nog een andere club zoals partijraad of partijbestuur (ik kan het nog niet allemaal exact uit elkaar halen). Maar reken hier toch ook op 2 avonden per maand.

Dan zijn er nog een hele reeks mandaten die de gemeenteraadsleden opnemen in een  instellingen en organisaties. Dat kan gaan van culturele organisaties zoals het NTGent tot intercommunales zoals TMVW. Gelukkig wordt dit aantal zitjes steeds meer beperkt, maar voor volgende legislatuur zullen ook voor Groen dit soort plaatsen vrijkomen. Zelf voel ik me niet echt geroepen om in de raad van bestuur van pakweg de Koninklijke Gentse Wijngilde te gaan zitten, maar misschien zit er iets tussen waar ik wat meerwaarde kan bieden. Dus laat ons zeggen 1 vergadering per maand.

Zo zit ik aan 10 per maand x 10 maanden per jaar x 6 jaar en hup, daar zijn de 600 vergaderingen (bedankt kiezers). Dat die vergaderingen ook moeten voorbereid worden en er soms ook wat opvolging aan te pas komt maakt wellicht duidelijk dat mijn leven er binnenkort enigszins anders zal uitzien.

Een vraag die mensen dan vaak stellen is “hoeveel brengt dit op”. Ik heb nog niet de exacte cijfers, maar voor gemeenteraad en commissievergadering krijg je een zitpenning tussen 80 en 175 euro. Daarvan gaat 20% naar de partij en wordt de rest natuurlijk belast. Dus zou het over zo’n 300 euro per maand netto gaan. Wees gerust, als ik mijn eerste storting krijg publiceer ik hier graag het exacte bedrag (en desgewenst het uurloon).

Tenslotte hoorde ik dat je als gemeenteraadslid nog ontelbare uitnodigingen krijgt voor recepties, openingen, academische zittingen, studiedagen, vernissages en buurtfeesten. Niet echt mijn kopje thee, al kan ik misschien wel een campagne beginnen om te zorgen voor meer korte keten, vegetarische en bio catering op recepties. Het worden in elk geval boeiende tijden.

3 reacties op ‘600 vergaderingen erbij

  1. Steven
    Ik begrijp echt dat je er niet naar uit kijkt… maar misschien kan je toch bij sommigen een kleine mentaliteitswijziging ‘veroorzaken’… dat is toch democratie?

    Like

    1. dag Patrick, ik kijk er wel naar uit hoor, laat dit duidelijk zijn – al zal er wel eens een saaie vergadering tussen zitten – en ik zal er volop voor gaan

      Like

  2. Beste Steven

    Hierbij alvast een mogelijk actiepunt.

    Gisterenavond, woensdag 24 oktober, waren we aanwezig tijdens je show
    over klimaatverandering in Bonheiden. Knap dat je dat doet!

    Deze ochtend realiseerde ik me dat ik vergat je iets te vertellen…
    Tijdens een bezoek aan het mooie Gent in september vaarden we met een
    groep in een bootje en dat bracht me bij een mogelijk streefdoel voor
    jullie gemeentebestuur. De bootjes van Gent varen nu met walmende
    dieselmotoren en als je t.h.v. de oude vismijn de doodlopende waterloop
    invaart wordt je geconfronteerd met borden van boze bewoners die het
    hebben over de lawaaihinder van de bootjes.
    Welnu als die bootjes op elektrische motoren werken sla je verschillende
    vliegen in 1 klap.
    Ik redeneer nu natuurlijk zonder een idee te hebben over de kostprijs
    voor een dergelijke omschakeling (andere motoren, batterijen en
    oplaadfaciliteiten aan de Koren- en Graslei).

    Vriendelijke groeten

    Frank Schoeters
    Bonheiden

    Like

Plaats een reactie