198 manieren om de wereld te verbeteren


Je bent misschien een van die mensen die zich soms afvraagt wat je allemaal kan doen om de wereld een beetje beter te maken. Je bent niet de enige. Gene Sharp vroeg het zich niet enkel af, maar hij deed  jarenlang onderzoek naar alle mogelijke geweldloze manier om verandering mogelijk te maken.  Zijn lijst bevat ondertussen 198 verschillende actievormen die reeds resultaten hebben opgeleverd. De technieken zijn ingedeeld in diverse soorten gaande van bewustmaking, boycot, innovaties, burgerlijke ongehoorzaamheid, psychologische, economische en politieke interventies.  Je kan de hele reeks: 198 manieren voor verandering (Gene Sharp) hier downloaden en  rustig bekijken (in het Engels weliswaar).

Van het lijstje zijn er al een aantal die ik wel uitgeprobeerd heb, maar er zijn er nog veel meer die ik nog kan uittesten. Dat beschouw ik uiteraard als goed nieuws. Zo is er bijvoorbeeld nummer 22: ‘uitkleden voor protest’ of ‘muiterij’ (nummer 148).

Nog meer goed nieuws staat er in het boekje ‘De wereld veranderen, hoe doe je dat’ van John-Paul Flintoff. Ik heb het gisteren gekocht en zit al (of nog maar) halverwege. Het is een echte aanrader voor mensen zoals wij, met goede argumenten, mooie voorbeelden de nodige humor en relativering. ISBN 978 90 295 85385. In dit boek staat ook de lijst met de 198 actievormen (in het Nederlands). Wil je snel het boek in je eigen bibliotheek,  pas meteen actievorm 193 toe, ‘bestuurlijke instellingen overbelasten’. Vraag bij je volgende bezoek aan de bib of ze dit boekje in huis hebben en blijf het vragen tot ze overstag gaan.

En toeval of niet, gisteren lees ik dat de straffe madam Annie Leonard een nieuw filmpje heeft, en dat noemt zowaar ‘the story of Change’. Waarbij ze heel eenvoudig uitlegt hoe we het kunnen aanpakken. Dus geen excuses meer om bij de pakken te blijven zitten. Filmpje bekijken, lijstje uitpluizen er er aan beginnen.

8 reacties op ‘198 manieren om de wereld te verbeteren

      1. Spijtig genoeg zijn mensen die ‘gewoon genieten’, dus gewoon doen wat ze leuk vinden, zonder na te denken over de gevolgen een belangrijke oorzaak van veel van de huidige problemen. Niet dat mensen niet mogen genieten, maar hoe iemand leeft, wat iemand consumeert, … heeft nu eenmaal vaak en invloed op het leven van anderen. En recht om ‘de eigen goesting’ te doen, eindigt daar waar anderen rechten in het gedrang komen.

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s