waterverspilling


De vakantiemaanden zijn voor mij ook ‘loopmaanden’, ter voorbereiding van de marathon van Gent op 23 september gaat het nu toch over 60 tot 70 kilometer per week. En bij zo’n looptochtjes ziet een mens natuurlijk het een en het ander.

De foto hiernaast heb ik gemaakt in Destelbergen, in de Kerkstraat. Daar staan nogal wat schone doeningskes, bijzonder grote villa’s, om niet te zeggen kasteeltjes. Bij één ervan is er blijkbaar een grote schrik voor bosbranden, want heel regelmatig staan langs de rand van de prachtige (privé) tuin, om niet te zeggen park, watersproeiers duchtig te sproeien. Ik heb het zelfs al meegemaakt terwijl het regende, en dus ook tijdens periodes als deze waarop we zowat elke dag op flinke buien worden getrakteerd vindt deze kasteelheer het nodig om zijn kwetsbare plantjes overvloedig te bewateren.

Ik vermoed dat dit met drinkwater is, en ik vermoed ook dat de eigenaar in kwestie geen problemen heeft om de gigantische rekeningen van zijn waterverbruik te betalen. Maar het is natuurlijk een voorbeeld van verspilling als gevolg van het ‘vermarkten’ als iets kostbaar en essentieel als water. Want water is een ‘common’, iets waarvan de natuur ons in voorziet en waar iedereen recht op heeft. Zou je toch denken. Alleen zijn er een paar miljard mensen die geen drinkbaar water ter beschikking hebben, terwijl deze pipo in Destelbergen kubieke meters water per dag verspilt. Alleen is dit wettelijk perfect mogelijk, zolang de rekening wordt betaald mogen we alle kraantjes dag en nacht laten lopen en alle lichten laten branden.

Hier klopt dus iets niet. Als we echt vinden dat iedereen recht heeft op  de levensnoodzakelijke diensten die de natuur ons levert  zullen we op een goede dag moeten kiezen voor een ander model. En dan krijgt iedereen een basisrecht toegewezen, ongeacht het inkomen. We zijn nog ver af van een model van ‘rantsoenering’ maar uiteindelijk denk ik onvermijdelijk. Hier kan je trouwens gratis het boekje van Fleming lezen waar zo’n model staat beschreven. In afwachting van een betere verdeling kan ik iedereen die water nodig aanraden om zijn emmers bij te vullen in de Kerkstraat in Destelbergen.

 

5 reacties op ‘waterverspilling

  1. Het is de laatste jaren blijkbaar ook bijzonder trendy om zo’n plastieken zwembad te plaatsen in de tuin, ik weet niet hoeveel liter erin gaan, maar ik hoop dat het zoveel mogelijk met regenwater gebeurt en niet met het drinkbare stadswater. Ook bij ” de gewone burger” wordt water nog altijd niet bekeken als een kostbaar schaars goed waar we zorg moeten voor dragen. En met dit weer al zeker niet. Ik vraag me ook af of in de VS met de droogte en toenemende orkanen het milieubewustzijn nog niet aan het verbeteren is, want persoonlijk denk ik dat alleen een ramp de mensen wakker maakt.

    Like

    1. Die zwembaden worden meestal met drinkwater gevuld. Het is zelf zo dat door officiële instanties wordt afgeraden zulke zwembaden met regenwater te vullen, gezien de kans op ontwikkeling van ongewenste bacteriën daarmee zou vergroten.

      Like

  2. zolang drinkwater niet in grote hoeveelheden verscheept wordt en het grondwaterpeil hier op peil blijft en we geen water zouden invoeren in de vorm van produkten is er geen probleem om drinkwater te verspillen.
    alleen hebben we al eens water verscheept wat nog een communautaire rel gaf ook, hebben we een probleem met ons grondwaterpeil en voeren we meer water in via produkten dan we exporteren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s