Lieven Vromman, beter bekend als Lieven Deflandre, punkboedhist en muidedichter, schilder en schrijver. Niet geschikt voor deze wereld vol regels en normen. Niet gemaakt om te voldoen aan de verwachting om te presteren, te voldoen en’ normaal’ te zijn. Hij heeft zelf beslist een einde te maken aan zijn leven, dat voor hem al lang geen leven meer was. Broer, we begrijpen je keuze, we zullen je missen. Dit schreef je in april 2010.

Querida Dolores,

Eens komt de dag, Dolores, dat wij
los van dit tranendal zullen zijn, en vrij en vrolijk
boven de grijze wolken
onder de zon
onthecht van hun wetten en hun zotternijen
Arriba las nubes, Dolores, jij en ik,
En hier en daar een vroege vogel
die met ons meevliegt
op zijn vleugels van papier

Eens komt de nacht, Dolores, dat wij
in ons hemelbed zullen liggen, lui en verzaligd
weg van de samenzwering der idioten
op hun keurige kabinetten
met hun eeuwige pesterijen en
hun duizenden reglementen om ons kleiner
te krijgen
in ons grote hemelbed
en de kat die speelt
met onze tenen van plezier

Don limpio, el aburrido, mala racha, mala suerte, un otra domingo sin tu
x

41 reacties op ‘

  1. Was een begenadigd schrijver. Heb een tekst op mijn blog gezet die hij schreef naar aanleiding van zelfmoorpreventie. Veel sterkte, weet dat velen hem dankbaar zijn en zullen meedragen omwille van zijn schrijverstalent.

    Like

  2. Heel veel sterkte Steven.

    En nu we elkaar in de gang niet zo vaak meer zullen kruisen ben je hier altijd welkom hé, een tas thee en een babbel.
    Tot gauw,
    stevige knuffel,
    Evelien

    Like

  3. dag steven, dag familie vromman, dag vrienden van lieven,

    als iemand lichamelijk verschrikkelijk lijdt om wat voor ziekte ook dan kunnen de meeste mensen erin komen dat men een eind maakt aan dat onnoemelijke lijden, als iemand psychisch lijdt dan reageert de goegemeente meestal met veel minder begrip. En toch…. zoveel verschil is er uiteindelijk niet : lijden is lijden. Het vraagt moed om er uit te stappen als het leven meer last dan lust geworden is. Hopelijks is lieven nu op zijn plaats en heeft hij de rust gevonden waarnaar hij op zoek was. Veel sterkte! In gedachten bij u allen, warme knuffel tine en co

    Like

  4. Innige deelneming. Prachtig dat jullie het begrijpen dat hij uit het leven stapte. Het leven is niet altijd even makkelijk en er is heel wat onbegrip tegenover psychisch lijden. Veel sterkte met jullie rouwproces. Een mooi gedicht trouwens.

    Like

  5. Het vergt moed om er zelf een einde aan te maken, aan het lijden…niet altijd begrepen door mensen, maar wel door zij die met open vizier naar het leven kijken…jullie moeten verder met het verlies, maar zo te lezen begrijpen jullie waarom en dat kan alleen maar gemoedsrust geven en het verdriet om het verlies van een teergeliefde wat verzachten…

    Veel sterkte,

    Heidi.

    Like

  6. Sterkte Steven. Wat een verlies, wat een getalenteerd man als je zijn gedicht leest. Ik hoop dat je alle goede herinneringen voor altijd als een warme deken rond je heen zal voelen.

    Like

  7. Sterkte en goede moed voor de hele familie en de vrienden, voor de zussen en de broers, de vele lezers van Lievens literaire pareltjes. Dit leven was Lieven niet genadig, jullie aanvaarding en begrip voor zijn keuze verdient veel respect.

    Like

  8. Meestal komt de dood onverwacht, vaak ongewild, uitzonderlijk gevraagd.
    De zeldzame vrije, bewuste en overtuigde keuze om het dood-lot vòòr te zijn, getuigt van het zoekend streven naar een kwaliteitsvol bestaan.
    Elk definitief afscheid valt zwaar voor wie achter blijft.
    Mijn deelneming voor al wie Lieven lief had.

    Like

Plaats een reactie