hoe ver zullen we gaan


In het tijdschrift ‘Oikos‘ las ik een behoorlijk verontrustende bijdrage van Djamila Timmermans over de zoektocht naar onconventionele energiebronnen. Aangezien de makkelijk te exploiteren olie en gasvoorraden stilaan opgeraken is er wereldwijd een wedloop begonnen naar deze andere moeilijk exploiteerbare energiebronnen. Het gaat bijvoorbeeld over de teerzanden in Canada of de olie via diepzeeboringen. Dat dit grote risico’s met zich meebrengt hebben we gezien bij de ramp in de Golf van Mexico.

Een andere manier om nieuwe gasvoorraden aan te boren is het ontginnen van achtergebleven methaanvoorraden in steenkoolbekkens. Aangezien er zich in de Kempen steenkool bevindt zijn er ook plannen om daar te starten met methaangaswinning. De Vlaamse regering heeft daarvoor een aantal decreten goedgekeurd die bepalen dat de staat eigenaar is van alle koolwaterstoffen op een diepte van meer dan 100 meter én het recht heeft om die te exploiteren, zonder toestemming van de eigenaar van de gronden. Dus of het nu over landbouwgrond of natuurgebieden gaat, alle mogelijke energiebronnen mogen geëploiteerd worden.

Het punt  is dat het winnen van methaangas uit die steenkoollagen een zware milieubelasting heeft, de opbrengsten helemaal niet zeker zijn en er grote risico’s zijn aan verbonden. Toch sprak minister Lieten na het ondertekenen van een overeenkomst hierover met een Australisch bedrijf van ‘groene energie’ voor 175 000 gezinnen. Groene energie!?

Om te beginnen is ook dit gas een niet-hernieuwbare bron en komen er bij de verbranding broeikasgassen vrij. Daarnaast is de techniek om het gas uit de ondergrond te halen erg belastend. Zo zijn er miljoenen liters water nodig om het methaangas vrij te laten komen. Bij dit water wordt een mix van toxische stoffen gevoegd (40 000 liter per 12 miljoen liter water), waarvan naar schatting 15 tot 80% kan gerecupereerd worden. De resterende giftige stoffen blijven dan onherroepelijk in de bodem. Daarnaast zorgt deze techniek voor gigantische hoeveelheden vervuild zout water waar ook nog iets moet mee gebeuren. Er zijn risico’s op grondverzakking, verzilting van landbouwgrond, kleine aardbevingen, vervuiling en uitputting van grondwaterlagen. Tenslotte zijn er boortorens, wegen en andere infrastructuur nodig. Om dit groene energie te noemen moet je toch wel lef hebben.

Deze techniek ‘fracking’ wordt reeds op grote schaal toegepast in de VS. De gevolgen ervan zijn te zien in de film Gasland. Dit belooft weinig goeds voor de stille Kempen…

Bij het lezen van dit soort artikels vraag ik me af hoe ver we zullen gaan? Nu de lucht, de bodem, het water en de oceanen al behoorlijk vervuild zijn, gaan we dan ook nog eens de ondergrond vullen met toxische stoffen? Ik kom net van een gesprek met een zestigtal jongeren, die zich hebben geëngageerd om wat meer rekening te houden met het milieu. Nu nog de politiek en de bedrijven zeker?

6 reacties op ‘hoe ver zullen we gaan

 1. “hoe ver zullen we gaan” ???
  Dat is inderdaad de vraag. Ik beschouw onze manier van leven als een verslaving, en het zou dringend ook zo aangepakt moeten worden.
  Hoe lang blijft een roker roken? Velen stoppen pas als ze een slechte diagnose krijgen, en dan nog roken er verder door, want ” het is nu toch al te laat”.
  Ik denk dat onze manier van leven, spilzuchtig en drang naar olie gerust mag aangepakt worden als roken : wetgevende initiatieven om het zwaar te ontmoedigen, informatiecampagnes vanuit de overheid uit, beperking op de verkoop (bv voorlopig nog enkel benzine aan mensen die economisch actief zijn, niet meer aan studenten en godbetert scholieren…)
  En dan nog zal het beremoeilijk zijn. Want de hyperverwende Westerse mens wil alles HIER, NU en ONBEPERKT. En ze vinden die vanzelfsprekendheid een geboorterecht.
  Luister maar eens naar de argumenten van mensen als je zegt dat ze echt wel zonder auto/vlees/1000 t-shirts….kunnen : een zelfde soort argumentatie die je krijgt als van een roker, als je hem vertelt dat hij zonder sigaretten kan. Ik moet er tegenwoordig meer en meer om glimlachen, want je doorprikt die arme verslaafde stakkers zo.
  groetjes
  Maman Verte

  Like

 2. zijn we hier geen 2 verschillende dingen door elkaar aan het halen ?
  hydraulic fracturing (van schalieformaties) is niet hetzelfde als gas uit steenkool halen. wordt die steenkool niet ondergronds omgezet in gas (thermisch ?) ?

  (het argument blijft hetzelfde hoor : laat het toch in de grond zitten !)

  Like

 3. In een tijd waar meer en meer mensen beginnen te beseffen dat er binnenkort olieschaarste zal zijn, zag ik vorig weekend in De Morgen Magazine een grote foto van een man die zich helemaal insmeerde met olie. Geen protestactie tegen grote olieraffinaderijen, maar gewone dikke fun. Blijkbaar is er in een Spaans dorpje een jaarlijkse traditie waarbij iemand uit het ene dorp een mascotte van het andere dorp te pakken moet zien te krijgen en waarbij de bewoners van dat tweede dorp zich helemaal insmeren met verf of olie om hem te besmeuren en hem zo te stoppen. Folklore en traditie: graag! Maar liever zonder verspilling…

  Like

 4. Ik heb de gasland film bekekenen daar heb ik toch letterlijk een uurtje van wakker gelegen. BBC newsnight maakte ook een interessante bijdrage http://www.bbc.co.uk/blogs/newsnight/susanwatts/2010/12/how_is_fracking_stacking.html

  Ik vind enkele nederlandse protestwebsites, maar in vlaanderen is er blijkbaar geen vuiltje aan de lucht?

  @johan: volgens http://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_fracturing geldt dit ook voor steenkool.

  Like

 5. Volgens Stijn Bijnens van de LRM zullen er boringen worden uitgevoerd in Dilsen-Stokkem, Houthalen en Heusden-Zolder. Zie het filmpje @0:40 op http://www.hbvl.be/limburg/gas-in-limburgse-steenkoollagen-wordt-ontgonnen.aspx?cmt=all

  Laten we hopen dat er geen vervuiling gebeurt van beschermde waterwingebieden (er is er een in Heusden-Zolder: https://dov.vlaanderen.be/dovweb/html/3waterwingebieden.html) en dat de bewoners hun water zo lekker blijven vinden http://www.hbvl.be/limburg/heusden-zolder/heusden-drinkt-binnenkort-weer-van-eigen-water.aspx zonder dat ze het in brand kunnen steken of ze er enkele van de honderden fracking chemicaliën in vinden. http://www.youtube.com/watch?v=timfvNgr_Q4

  Like

 6. crimineel! Da is toch gedoemd om te falen…
  Komaan, waar zijn we mee bezig zeg, als men het laatste plekje ‘intacte’ ecologie gaat vermoorden, enkel voor energie…
  Dit ten koste van het element dat de bron van alle leven, ook dat van de mens is; WATER…
  Heel Vlaanderen zou in opstand moeten komen, willen we zorgen dat het hier in de toekomst nog leefbaar zal blijven, maar ja,
  elkeen is druk bezig met zijn rijkdom te verwerven, zitten zodanig in die gedoemde kringloop van het kapitalisme en de consumptiemaatschappij, dat ze niet meer kunnen (willen ) zien wat er in werkelijkheid aan de hand is… Dti zou op grotere schaal verspreid moeten worden…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s