de wereld in de klas


Vanavond doe ik wee mee met  trapkracht in Gent, kwestie van wat meer ruimte te vragen voor de zwakke weggebruiker. Daarna is er een letscafé in Gent, dus zal ik niet kunnen kijken naar Volt (kan ik sowieso al  niet wegens geen TV), waar we nog meer zullen leren over de verspilling van voedsel. Blijkbaar is het recupereren van weggegooid voedsel ook illegaal.

Gisteren was ik te gast bij een groep leerlingen van NT2. Dit zijn anderstaligen die een intensief programma volgen om Nederlands te leren.  Het was ongetwijfeld de meest interculturele groep die ik ooit bij elkaar heb gezien. Er waren mensen bij van Nepal, Turkije, Bulgarije, Marokko, Tibet, Tjetjenië, Brazilië, Ecuador, Afghanistan, Irak, Iran, en wellicht vergeet ik er nog enkelen.

Met de groep had ik het over de opwarming van de aarde en wat we er kunnen aandoen. En ik moet zeggen dat zo’n gezelschap het verhaal wel erg concreet maakt. Het verhaal van de smeltende gletsjers in de Himalaya kon bevestigd worden door de man uit Tibet. Dat olie een reden is voor oorlogen was voor de Irakees al langer duidelijk. Dat het regenwoud verdwijnt voor vleesproductie en biodiesel konden de mensen uit Ecuador en Brazilië bevestigen. En dat armoede en ongelijkheid zorgt voor migratie was natuurlijk helemaal duidelijk in dit klaslokaal.

Het was een behoorlijke uitdaging om dit allemaal eenvoudig uit te leggen, maar de mensen waren erg geïnteresseerd en vertelden graag hun eigen verhalen. We hebben ook een paar stukjes gelezen van de tekst die ik aan het schrijven ben voor Wablieft-boek. Daarmee kreeg ik meteen interessante feedback over het gebruik van sommige woorden en zinswendingen. Waarvoor ik deze mensen zeer dankbaar ben.

Deze mannen en vrouwen uit de hele wereld willen uiteindelijk hetzelfde als jij en ik. Ze willen een goed leven voor zichzelf en hun gezin. Dat ze daarvoor naar hier zijn gekomen is meestal omdat ze in eigen land die mogelijkheden niet hebben. En dat het in heel wat regio’s moeilijk leven is, heeft dan weer veel te maken met de grote voet waarop wij leven. Alles hangt met alles samen, dit was voor mij wel heel duidelijk die middag.

2 reacties op ‘de wereld in de klas

  1. Vanavond op één, een reportage in het programma VOLT over weggegooid voedsel en hoe mensen het recupereren. Lieve Blankaert gaat mee op stap om te zien wat er met dat voedsel gebeurd.

    Like

  2. Leuk dat je op bezoek bent geweest in een NT2-klas! Ik geef zelf Nederlands aan anderstaligen en ik weet hoe interessant het kan zijn om met zo’n diverse groepen te praten.
    Succes met je Wablieft-boek, ik hoop dat onze schoolbib het zeker zal aankopen! Moest je tips of suggesties nodig hebben om het allemaal op een eenvoudige maar volwassen manier te verwoorden, dan mag je me altijd contacteren!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s