Stap 7: weg met het vliegtuig


In de uitzending (afl.1) is PdW erg kritisch over de reis met de boot naar Zweden. Ook al omdat het met een boot is volgeladen met auto’s. Op één punt heeft hij gelijk, een fietsvakantie of kampeervakantie dicht bij huis zal inderdaad een nog kleinere voetafdruk hebben. Maar precies omdat ik wou uitzoeken of op reis gaan met een kleine voetafdruk nog mogelijk is ben ik met de kinderen naar Zweden gegaan. En daarbij was de keuze om de boot te gebruiken zeker de beste. tabelzweden De tabel hier toont wat de milieu-impact is van de verschillende manieren om ter plaatste te geraken. Daarbij wordt rekening gehouden met brandstofverbruik, maar ook productie van brandstof, bouw van auto’s, schepen, wegen en (lucht) havens.

En misschien lijken sommige acties die ik doe voor sommigen wat extreem, volgens mij is het nog extremer (en ook totaal onverantwoord) om een weekend naar New York te vliegen om te gaan shoppen. Maar ook andere weekendtrips en tussendoorvakanties met het vliegtuig zijn rampzalig voor je voetafdruk. Het is een pijnlijke boodschap, en ik word er niet populair door, maar we zullen in de toekomst gewoon minder moeten vliegen. De impact van het groeiende vliegverkeer dreigt alle maatregelen die we nemen op vlak van isolatie, voeding en mobiliteit te niet te doen. Wie op zoek is naar een straf voornemen voor nieuwjaar kan hiermee alvast scoren: een jaar zonder vliegen. In de blogpagina van het boek kan je een hele reeks tips vinden rond vakantie met een lage voetafdruk. Wie wil zien hoe het zit met het groeiend aantal vliegtuigen moet hier eens naar kijken: op deze link kan je zien hoeveel vluchten er in 24 uur wereldwijd plaatsvinden.

Gisteren kreeg ik nog een mail met een passend onderschrift:

cheap fligths, cheap lifes… make planes history

7 reacties op ‘Stap 7: weg met het vliegtuig

 1. ik wordt er niet populair door… moet worden “ik word”

  Ja, inderdaad, ik ben een leraar, maar ook niet vrij van dt-fouten. Nog veel blogplezier.

  Like

 2. Wij gaan elke grote vakantie met de auto naar Oostenrijk. En het moet gezegd, we rijden ecologisch. Vorig jaar hadden we een skibak op voor extra koffers, een fietsrek voor onze fietsen en verder de koffer vol. Met 2 volwassenen en 2 kinderen in onze gele Peugeot Partner. En ons verbruik? 5L/100km! Wel ecologisch rijden. En verder de auto bijna niet gebruikt ginds. Alles met de fiets en de fietskar gedaan. Gaat heel goed!

  Maar we willen nog iets nieuw proberen. We zouden eerst met onze auto op de slaaptrein naar ginds willen rijden, om dan de resterende korte afstand met de auto te doen. Waarschijnlijk nog ecologischer en veiliger, aangezien ik dan niet de ganse nacht moet doorrijden.

  Weet er trouwens iemand of er slaaptreinen worden ingelegd naar Oostenrijk (in de zomer). Onze eindbestemming ginder is Bach in het Lechtal. Met de website van de NMBS krijg ik een melding dat ik slechts tot 120 dagen op voorhand kan uitzoeken of er een trein rijdt.

  Like

 3. Als ik het grafiekje bekijk valt het me op dat de voetafdruk per persoon groter is bij de trein dan bij de auto. Dit resultaat had ik niet verwacht.

  De boot scoort opmerkelijk beter. Dus vanaf nu allen op cruise en laat die vliegvakanties voor wat ze zijn 😉

  Like

 4. @Wendy,

  een ‘gevulde’ auto (minimum 3 man) heeft inderdaad een redelijk goede voetafdruk want er is slechts een beperkt verschil tussen het verbruik van een auto waarin één persoon zit en een volle auto. Je mag er dus vanuit gaan dat een auto waar maar één persoon in dezelfde omstandigheid een voetafdruk van meer dan 600 m2 heeft. M.a.w. een slecht gevulde auto scoort zelf slechter dan een goed gevuld vliegtuig.

  Like

 5. Ik ben wel erg verwonderd dat het verschil tussen de voetafdruk van trein en vliegtuig dan eigenlijk toch nog niet zo heel erg groot is !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s